Πώς η ανάπτυξη της οικονομίας της Ιρλανδίας εκτινάχθηκε στο 26%

Πώς η ανάπτυξη της οικονομίας της Ιρλανδίας εκτινάχθηκε στο 26%
Μπορεί η Ευρώπη ακόμη να μην έχει ξεφύγει από τον εφιάλτη της κρίσης και η Ιρλανδία να ξέφυγε μόλις μερικούς μήνες από τον «βραχνά» του Μνημονίου, όμως η ιρλανδική οικονομία έτρεξε με ρυθμό 26% το 2015, εν αντιθέσει με τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για 7,8%.

Όμως αυτό το εντυπωσιακό ποσοστό εξηγείται εν μέρει από το γεγονός ότι η Ιρλανδία είναι ο παράδεισος των αμερικανικών επιχειρήσεων, καθώς ο φόρος για τις εταιρείες είναι 12,5%. Μεταξύ των εταιρειών που έχουν μετακομίσει την έδρα τους στην Ιρλανδία, οι περισσότερες μέσω εξαγορών, περιλαμβάνονται ονόματα όπως PepsiCo και Jazz Pharmaceuticals.

Η αποτίμηση των διεθνών επιχειρήσεων που επέλεξαν για έδρα τους την Ιρλανδία το 2014 έφθασε στα 523 δισ. ευρώ, από 391 δισ. ευρώ που ήταν το προηγούμενο έτος, βάσει των επίσημων στοιχείων.

«Είμαστε μία μικρή οικονομία, αλλά όταν υπάρχουν τόσο υψηλές αποτιμήσεις, συμβαίνουν και παράδοξα», εκτιμά ο Michael Connolly, στέλεχος της ιρλανδικής στατιστικής υπηρεσίας, προσπαθώντας να εξηγήσει το απίστευτο 26%.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μάικλ Νούναν, τονίζει ότι παρά τη μείωση τόσο του ελλείμματος όσο και του χρέους ως ποσοστού επί του ΑΕΠ, η ιρλανδική οικονομία δεν είναι «εξασφαλισμένη» έναντι των κινδύνων.

Ένας εξ αυτών είναι ότι το ΑΕΠ της χώρας διογκώνεται λόγω του τρόπου φορολόγησης των ξένων επιχειρήσεων. Όταν μία εταιρεία επιλέγει ως φορολογική της έδρα την Ιρλανδία όλα τα περιουσιακά της στοιχεία «καταμετρώνται» στο ιρλανδικό ΑΕΠ, εξηγεί ο κ. Νούναν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ