Κορκίδης: Το λιμάνι του Πειραιά μπορεί πλέον να καταστεί ναυτιλιακό "City"

Κορκίδης: Το λιμάνι του Πειραιά μπορεί πλέον να καταστεί ναυτιλιακό "City"
Με αφορμή το βρετανικό δημοψήφισμα και την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του 67% του ΟΛΠ στην Cosco, παρουσιάζεται στην Ελλάδα μία ανεπανάληπτη ευκαιρία να καταστεί ο Πειραιάς ναυτιλιακό "City», εκτιμά ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης.

Σχολιάζοντας την ψήφιση του κυρωτικού νόμου για την παραχώρηση του ΟΛΠ ΟΛΠ +2,38%, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ σημείωσε ότι ο Πειραιάς, που διαθέτει ήδη 800 διαχειρίστριες εταιρίες και μικρά περιφερειακά γραφεία ξένων εταιριών που σχετίζονται με τη ναυτιλία, μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο ναυτιλιακό-ασφαλιστικό κέντρο, που θα πάρει λίγη περισσότερη αίγλη και χρήμα από το Λονδίνο, ως οικονομικό κέντρο εξυπηρέτησης της ναυτιλίας.

Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκότερο κλίμα προσέλκυσης των ναυτιλιακών γραφείων, παντός είδους, γεγονός που απαιτεί -όπως τόνισε- την προσπάθεια όλων.

Η δήλωση του κ. Κορκίδη:

«...Τέλος καλό, όλα καλά. Αφού πέρασε από "σαράντα κύματα", ο κυρωτικός Νόμος της Σύμβασης Παραχώρησης του 67% του Ο.Λ.Π. στην COSCO, έτυχε τελικά χθες, της πολιτικής στήριξης της μεγάλης πλειοψηφίας της Βουλής και έγινε αποδεκτός και από την αντισυμβαλλόμενη COSCO, γεγονός που, εάν αξιοποιηθεί παράλληλα με το "Brexit", μπορεί να καταστήσει τον Πειραιά σε ναυτιλιακό "city".

Ειδικότερα, με αφορμή το βρετανικό δημοψήφισμα, παρουσιάζεται στην Ελλάδα μία ανεπανάληπτη ευκαιρία, αρκεί να προσπαθήσουμε όλοι μαζί, να αναπτύξουμε τον Πειραιά, ως μεγάλο ναυτιλιακό-ασφαλιστικό κέντρο, που θα πάρει λίγη περισσότερη αίγλη και χρήμα από το Λονδίνο, ως οικονομικό κέντρο εξυπηρέτησης της ναυτιλίας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο εισρέουν περίπου 45 δισ. ευρώ ετησίως, με 25% συνεισφορά από την ελληνόκτητη ναυτιλία, ενώ απασχολούνται σχεδόν 600.000 άτομα στους ναυτιλιακούς κλάδους ναυλώσεων, ασφαλίσεων και υπηρεσιών λιμένων.

Ο Πειραιάς, που διαθέτει ήδη 800 διαχειρίστριες εταιρίες και μικρά περιφερειακά γραφεία ξένων εταιριών που σχετίζονται με τη ναυτιλία, έχει τις δυνατότητες να γίνει η πρώτη δύναμη στον ναυτιλιακό κλάδο, ιδίως τώρα, που εξελίσσεται σε μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο.

Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, είναι με το κατάλληλο σταθερό φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο, να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκότερο κλίμα προσέλκυσης των ναυτιλιακών γραφείων, παντός είδους. Πιστεύω ότι, οι συγκυρίες μας επιβάλλουν να ενεργοποιηθούμε όλοι και περισσότερο, ώστε να μην αφήσουμε αυτήν την ευκαιρία, να περάσει από μπροστά μας ανεκμετάλλευτη...».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ