Τσίπρας: Να υπάρξει ένα new deal για μια Ευρώπη που θα εμπνεύσει τους λαούς της

Τσίπρας: Να υπάρξει ένα new deal για μια Ευρώπη που θα εμπνεύσει τους λαούς της
«Πρώτη φορά η Ευρώπη μικραίνει. Είμαστε σε κρίσιμη καμπή και πρέπει να αναρωτηθούμε τους λόγους που η Ευρώπη δεν εμπνέει τον λαό της», τόνισε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών (ως γνωστόν δεν μετείχε ο Ντ. Κάμερον).

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό όραμα και μια ελκυστική προοπτική», συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα, με τον πιο οδυνηρό τρόπο, με τη διεκδίκηση του λαού και της κυβέρνησης, επεσήμανε τις δυσλειτουργίες και τα ελλείμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, επιβεβαιώνεται ότι γεγονός ότι υπάρχει κοινωνικό και δημοκρατικό έλλειμμα και αυτό πρέπει να αλλάξει.

«Η συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής έγινε σε φορτισμένο κλίμα. Αργά ή γρήγορα όμως οι ηγεσίες θα καταλάβουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε δύο δρόμους: ή ο καθένας θα αποφασίζει για τον εαυτό του και από κοινού για τις τράπεζες, που όμως δεν ψηφίζουν, ή θα κινηθούμε προς μια πιο δημοκρατική Ευρώπη.

«Θεωρώ ότι είναι υπαρξιακής σημασίας ανάγκη να μπει στο τραπέζι σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Να υπάρξει ένα new deal για μια Ευρώπη που θα εμπνεύσει τους λαούς της. Αυτό θα πρέπει να λαμβάνει και την κοινωνική κατάσταση».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, μετράμε το δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά όχι το κοινωνικό. «Δεν μπορεί να μειώνεται το έλλειμμα και να λέμε ότι όλα είναι καλά, όταν ταυτόχρονα διπλασιάζεται η ανεργία».

Όπως είπε, η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να μπουν στο τραπέζι συγκεκριμένες πολιτικές. Παράλληλα θα προχωρήσουμε σε συμμαχίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ