Το σχέδιο Σόιμπλε για τη νέα Ευρώπη μετά το Brexit

Το σχέδιο Σόιμπλε για τη νέα Ευρώπη μετά το Brexit
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ, σύμφωνα με τη Handelsblatt.

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει πως έχει δει εσωτερικό έγγραφο με τίτλο «Πρωτοβουλίες μετά το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου», στο οποίο υπάρχει λίστα διαφόρων μέτρων, μεταξύ των οποίων ένα πιθανό βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς που παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ για τη σταθερότητα και το χρέος.

Επίσης, προβλέπεται πως οι πολιτικές προϋπολογισμού των κρατών-μελών θα μπορούσαν να παρακολουθούνται από μια ανεξάρτητη αρχή αντί από ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το σχέδιο προβλέπει παράλληλα τον διαχωρισμό της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτικής αρχής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με το σχέδιο Σόιμπλε, σημαντικότερο ρόλο μπορεί να παίξει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Την περασμένη εβδομάδα, η ίδια εφημερίδα είχε μεταδώσει πως το υπουργείο είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο Brexit, φοβούμενο πως η Γαλλία και η Ιταλία θα εκμεταλλεύονταν την αβεβαιότητα για να πιέσουν για μεγαλύτερο επιμερισμό του ρίσκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ