Μέρκελ: Μόνο ενωμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντά της

Μέρκελ: Μόνο ενωμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντά της
Τομή για την Ευρώπη χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μετά και το βρετανικό δημοψήφισμα.

Τις συνέπειες της τομής θα τις δούμε το επόμενο διάστημα, θα εξαρτηθεί από το αν εμείς οι 27 έχουμε τη θέληση και τη δυνατότητα να βγάλουμε συμπεράσματα από τη διαδικασία που έχει προκύψει. Θα πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση και να πάρουμε από κοινού αποφάσεις, υπογράμμισε η καγκελάριος.

Τόνισε ωστόσο ότι:

1. Η Ευρώπη είναι πολυσχιδής, είναι διαφορετικοί οι άνθρωποι. Πολλές φορές υπάρχουν αμφιβολίες για την διαδικασία της ενοποίησης. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι πολίτες μπορούν να αισθανθούν πόσο βοηθά η ΕΕ στην προσωπική τους ζωή.

2. Σε έναν κόσμο που ενώνεται, τα κράτη – μέλη της ΕΕ μόνα τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις. Η ΕΕ είναι εγγυητής για τη σταθερότητα και την ευημερία.

3. Τα συμπεράσματα από το δημοψήφισμα θα πρέπει να τα βγάλουμε με ιστορική συνείδηση. Η δύναμη της ΕΕ είναι μια ιδέα ειρήνης. Μόνο ενωμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στον κόσμο.

Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι για την αποχώρηση κράτους από την ΕΕ υπάρχει σαφής διαδικασία στις συνθήκες, προβλέπει πολυετείς διαβουλεύσεις που θα καταλήξουν σε συγκεκριμένη διαδικασία για το Brexit. Θα πρέπει να προσεχθούν τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της Βρετανίας, σημείωσε.

Κατέληξε δε, σημειώνοντας ότι η ΕΕ είναι αρκετά ισχυρή για να δώσει τις απαντήσεις στο σημερινό θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ