Αυτά είναι τα επόμενα «αγκάθια» για την κυβέρνηση

Αυτά είναι τα επόμενα «αγκάθια» για την κυβέρνηση
Ούτε ανάσα δεν θα πάρει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, καθώς η συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης δεν δίνει ούτε μισή ημέρα περιθώριο για ανασύνταξη δυνάμεων και επανεξέταση της στρατηγικής που έχει χαραχθεί ως τώρα.

Αιφνιδιάζοντας μάλλον δυσάρεστα όσους στην κυβέρνηση πίστεψαν ότι οι ανακοινώσεις του Eurogroup ήταν η αρχή του τέλους της αβεβαιότητας, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν τα προηγούμενα 24ωρα έτοιμοι να… διυλίσουν τον κώνωπα, εξ ου και ο εκνευρισμός στις αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις.

Όπως αναφέρουν, μάλιστα, πηγές με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, ακόμα και στις περιπτώσεις που η Αθήνα εμφανίζεται ότι πέρασε τις απόψεις της, στην πραγματικότητα κλώτσησε το τενεκεδάκι παρακάτω –κατά την προσφιλή έκφραση του Ε. Τσακαλώτου– καθώς όλες οι εκκρεμότητες (και όχι μόνο αυτές) θα επανεξεταστούν στη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία για κάποιους έχει ήδη ξεκινήσει.

Η φθορά της ψηφοφορίας για τις επώδυνες διατάξεις του Ασφαλιστικού ήταν μόνο η αρχή, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αρχίσει η υπογραφή Αποφάσεων και εφαρμοστικών εγκυκλίων, οι οποίες, όπως αναφέρουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, θα έχουν και ερμηνευτική ισχύ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι πέρα από το… στριφογύρισμα του μαχαιριού στην πληγή, που άνοιξαν οι νέες διατάξεις, η κυβέρνηση θα βρίσκεται διαρκώς στο μικροσκόπιο των τεχνοκρατών του Κουαρτέτου, που ήδη έχει βγάλει κίτρινες κάρτες για το ειδικό καθεστώς των επαγγελματιών σε περιοχές με λίγους κατοίκους και τις εκπτώσεις των νέων επαγγελματιών. Τι μέτωπα θα ανοίξει η κυβέρνηση;

· Η περιπέτεια του ΕΚΑΣ δεν έχει τελειώσει καθώς μπορεί τελικά να μην αναζητηθούν τα αναδρομικά του πρώτου εξαμήνου, αλλά δεν έχει απαντηθεί ακόμα πειστικά το πώς θα καλυφθεί το «κενό». Επιπλέον, η απώλεια του επιδόματος για περίπου 90.000 δικαιούχους από τον Ιούνιο και μετά, ασφαλώς δεν σώζει τα προσχήματα, ούτε επιτρέπει πανηγυρισμούς.

· Από την 1η Ιουνίου ξεκινά η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις. Πρόκειται για την αύξηση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, που επιμερίζεται μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και καταλήγει στην περαιτέρω μείωση των αποδοχών, που λαμβάνει μάλιστα ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω της αύξησης των κρατήσεων φόρου ελέω νέας κλίμακας και έκτακτης εισφοράς.

· Εγκύκλιος θα πρέπει να εκδοθεί και για το νέο πλαφόν επί των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυταπασχολούμενους, με σημείο αναφοράς το δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού, ήτοι 5.860 ευρώ. Πρόκειται για μια από τις προβλέψεις του νέου Ασφαλιστικού που αποτελεί «κόκκινο» πανί για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

· Εγκύκλιος θα πρέπει να εκδοθεί και για το νέο πλαφόν των 1.300 ευρώ στο άθροισμα κύριων-επικουρικών συντάξεων, ενώ «φωτιές» θα ανάψουν και οι οδηγίες για το πώς θα «ψαλιδιστούν» οι συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων.

Διπλό «αγκάθι» με ειδικά μισθολόγια και εργασιακά

Τα δύο βασικά προβλήματα, που ήδη αντιμετωπίζει η κυβέρνηση εν όψει της επιστροφής του Κουαρτέτου, είναι το Εργασιακό και τα Ειδικά Μισθολόγια. Τα… τροχιοδεικτικά από τους ξένους τεχνοκράτες στις αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακά και η… διόρθωση της διάταξης για το «πάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών μπορεί να μοιάζει ανώδυνη, αλλά λίαν συντόμως θα υπάρξει συνέχεια.

Τι δεσμεύθηκε το υπουργείο Οικονομικών απέναντι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δηλαδή στον Π. Καμμένο, για να μη συμβεί… ατύχημα στη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου; Ότι θα προβλεφθεί το «πάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών, που ζητούν οι δανειστές, αλλά θα μπει και πρόβλεψη αναστολής του μέτρου αν βρεθούν ισοδύναμα. Τι προβλέπει η τροπολογία που συμφωνήθηκε με τους δανειστές; Ότι αυτά τα ισοδύναμα θα πρέπει να συμφωνηθούν, να εξειδικευθούν και να ψηφιστούν ως τις 30 Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν από την κατάθεση του Προσχεδίου του επόμενου Προϋπολογισμού. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση θα βρει ισοδύναμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, θα μπορέσει να βρει για τις άλλες κατηγορίες των Ειδικών Μισθολογίων; Ηδη οι δικαστές «πυροβόλησαν» χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το μέτρο και φαντάζεται κανείς τι πρόκειται να συμβεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Το δυστύχημα για την κυβέρνηση είναι ότι το «πάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών είναι μόνο μια πτυχή του προβλήματος των Ειδικών Μισθολογίων. Οπως προβλέπει η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού και όπως ορίζεται στο φετινό Προϋπολογισμό, η κυβέρνηση θα πρέπει ως το Νοέμβριο να ψηφίσει ριζικές αλλαγές στη δομή των αυτών των μισθολογίων, που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο. Και για να μην υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για καταργήσεις και συγχωνεύσεις Ειδικών Μισθολογίων, στα οποία υπάγονται ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ, διπλωμάτες, ανώτατοι εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. Υπάρχει, όμως και συνέχεια. Σε όλες τις επαφές στην Αθήνα αλλά και στις τηλεδιασκέψεις, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν άφησαν καμία αμφιβολία στους Έλληνες αξιωματούχους, ότι ο φάκελος του Εργασιακού θα ανοίξει και μάλιστα με τρόπο διόλου εύκολο πολιτικά. Πολλοί εστιάζουν στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, αλλά όπως επισημαίνουν πηγές που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι συζητιέται εδώ και μήνες, αυτό είναι μάλλον το έλασσον για την κυβέρνηση, καθώς οι ξένοι δεν ζητάνε ούτε αύξηση του ποσοστού ούτε την πλήρη απελευθέρωση, αλλά την υιοθέτηση των διαδικασιών που ακολουθούνται και σε άλλες χώρες. Το πιο σοβαρό θέμα, που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, είναι η πρόθεση των δανειστών να καταργήσουν από το παράθυρο την προκήρυξη απεργιών. Από το Φθινόπωρο του 2014 κιόλας, οι εκπρόσωποι της Τρόικας είχαν ζητήσει από την τότε κυβέρνηση να αλλάξει ο τρόπος προκήρυξης των απεργιών και συγκεκριμένα αυτό να γίνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των εργαζομένων και όχι των δ.σ. των σωματείων, κάτι που και για τους πιο καλόπιστους οδηγούσε στην κατάργηση τουλάχιστον των γενικών και των κλαδικών απεργιών.

Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας με πλούσια ύλη και πολλές προσφορές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ