Αμυντική συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Πολωνία

Αμυντική συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Πολωνία
Στην ενίσχυση των νοτίων συνόρων της Συμμαχία του ΝΑΤΟ λόγω της προσφυγικής ροής, συμφώνησαν Ελλάδα και Πολωνία όπως δήλωσαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών Πάνος Καμμένος και Αντόνι Μακιέρεβιτς.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πολωνός υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε τη συμμετοχή πολωνικής φρεγάτας στη νατοΐκη αποστολή στο Αιγαίο για τη διακοπή των δρόμων που χρησιμοποιούν οι διακινητές προσφύγων-μεταναστών, «για να μειώσουμε την πίεση στον νότο», όπως είπε, την αποστολή Πολωνών αστυνομικών για την υποβοήθηση του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας στο ζήτημα, καθώς και την αποστολή ιατρικού υλικού -1.000 πακέτων- για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών.

Επίσης δήλωσε την ετοιμότητα της χώρας του να φιλοξενήσει τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ανατολικών συνόρων της Συμμαχίας. Είναι κοινό συμφέρον, κοινό ενδιαφέρον και κοινός κίνδυνος, ανέφερε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα προβλήματα του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης στα ανατολικά και νότια σύνορα.

Παράλληλα επισήμανε ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο της Ελλάδας στο κρίσιμο θέμα με τα κύματα των μεταναστών. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, είπε. Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι είναι ιδιαιτέρας σημασίας η «πολιτική των 360 μοιρών», δηλαδή η ενίσχυση του νοτίου τομέα της Συμμαχίας με επίκεντρο την Ελλάδα και η συνεργασία των χωρών του νότου στο βόρειο μέρος της Συμμαχίας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της επεξεργασίας της συμφωνίας-πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας, η οποία περιλαμβάνει 21 τομείς, όπως η εκπαίδευση, η διεξαγωγή ασκήσεων και η συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξετασθεί η δυνατότητα συνεργασίας για τα υποβρύχια 214 που διαχειρίζεται το Πολεμικό Ναυτικό στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Εκπρόσωποι της Πολωνίας θα επισκεφθούν την Ελλάδα για να εξετάσουν τις λεπτομέρειες της ελληνικής πρότασης η οποία χαρακτηρίσθηκε πολύ ενδιαφέρουσα από τον Πολωνό υπουργό. Ένα άλλο πεδίο συνεργασίας είναι η ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση των τυπικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών, σημείωσε ο κ. Καμμένος. Ο Αντόνι Μακιέρεβιτς είναι ο πρώτος Πολωνός υπουργός Άμυνας που επισκέπτεται την Ελλάδα από το 1992.

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στους κοινούς αγώνες για την ελευθερία στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και όπως παρατήρησε ο κ. Καμμένος, αποφασίσαμε να μην επιτρέψουμε άλλα ολοκαυτώματα και γενοκτονίες στην ήπειρο μας, ενώ συμφώνησαν ότι με τη συνάντησή τους ξεκινά μία νέα εποχή στις ελληνοπολωνικές σχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ