Τα 3 σενάρια των διαπραγματεύσεων: Το αισιόδοξο, το ενδιάμεσο και οι εκλογές

Τα 3 σενάρια των διαπραγματεύσεων: Το αισιόδοξο, το ενδιάμεσο και οι εκλογές
Αγώνα δρόμου κάνει η κυβέρνηση με στόχο να περάσει από την κρησάρα του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα και να κλείσει το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση, χωρίς μέτρα - κάβα.

Οι προετοιμασίες και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο εντείνονται. Ο πρωθυπουργός, μετά την ανάπαυλα των διακοπών του Πάσχα, ανεβάζει στροφές και σήμερα συγκαλεί κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου παρουσία υπουργών και στενών του συνεργατών, για τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης . Και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όμως, θα έχει νέο γύρο επαφών με ομολόγους του σε μια προσπάθεια η Αθήνα να εξασφαλίσει συμμάχους.

Το ΔΝΤ επιμένει στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων. Η κυβέρνηση επιμένει στη θέση που συνοψίζεται στη φράση «η πρότασή μας είναι το δημοσιονομικό φρένο, δεν ψηφίζουμε μέτρα». Το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχει τεράστια απόσταση ανάμεσα στις δυο πλευρές και παραμένει άγνωστο το αν και με ποιο τρόπο θα μπορέσει αυτή η "διαφορά" να καλυφθεί.

Πρέσινγκ για συμφωνία
Απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr διαβεβαιώνουν πως στην παρούσα φάση γίνονται όλες οι απαραίτητες διεργασίες «προκειμένου να πιεστεί το Ταμείο». Χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για την έκβαση αυτών των προσπαθειών. Για την ώρα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ Αθήνας και δανειστών με το Μαξίμου να απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο προληπτικής νομοθέτησης μέτρων.Στην κατεύθυνση αυτή πάντως, χθες, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη Αθήνας-θεσμών με τη δουλειά πάνω στην πρόταση της Αθήνας να συνεχίζεται.

Επιπλέον, οι προβλέψεις της Eurostat αξιοποιούνται από την κυβέρνηση και περιλαμβάνονται στα «συν». Κυβερνητικός αξιωματούχος, μάλιστα, δηλώνει πως «δεν μπορούν να είναι αμελητέα για το Ταμείο τα στοιχεία που αναγνωρίζονται από την ECB (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και την ΕΕ».

Όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι -Τα τρία σενάρια

Το πιο αισιόδοξο σενάριο, στην παρούσα φάση, θα ήταν να μπορέσει να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να υπάρξει συμφωνία μέσα στο Μάιο (ενδεχομένως μέσα από ένα έκτακτο Eurogroup πριν το τακτικό της 24ης Μαΐου). Διακαής επιθυμία της Αθήνας είναι να πάρει μια οικονομική (αλλά και πολιτική) ανάσα και βέβαια μία δήλωση για το θέμα του χρέους.

Με δεδομένη, πάντως, τη διάσταση απόψεων που καταγράφεται, από ΔΝΤ και Γερμανία, τόσο για τη ρύθμιση του χρέους όσο και για τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, μια άλλη λύση που θα μπορούσε να προκριθεί είναι το Ταμείο να παραμείνει στο πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος. Υπό την αίρεση ότι θα το δεχόταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε...

Τρίτο, και απευκταίο σενάριο, είναι να μην βρεθεί κοινός τόπος και η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές με τον κ. Τσίπρα να αφήνει επί της ουσίας την «καυτή πατάτα» στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη -αν, βέβαια, εκλεγεί ο τελευταίος.

πηγή: iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ