Παπαδημούλης: Όσο καθυστερεί η αξιολόγηση τόσο ο λογαριασμός θα ανεβαίνει

Παπαδημούλης: Όσο καθυστερεί η αξιολόγηση τόσο ο λογαριασμός θα ανεβαίνει
«Αν καθυστερήσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ή υπάρξει εμπλοκή και πάμε σε θρίλερ, τότε κάθε μέρα που περνά ο λογαριασμός θα ανεβαίνει» δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε πως «τις τελευταίες ώρες ακούμε δηλώσεις όλων σχεδόν των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μιλούν για λύση μέσα στις επόμενες ημέρες. Αυτό επιδιώκει και επιθυμεί και η ελληνική κυβέρνηση... Οι παίκτες και οι παράγοντες που επηρεάζουν το πρόβλημα, που θέλουν λύση και δεν ποντάρουν στην εμπλοκή, στην αστάθεια, στην αναμπουμπούλα, την οπισθοδρόμηση, είναι πολύ περισσότεροι από όσους θα ήθελαν να ζήσουμε τις αναταράξεις του περασμένου καλοκαιριού.

Αυτό οφείλεται στο ότι το συμφέρον και της Ευρώπης και της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει αποσταθεροποίηση και εμπλοκή στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρωζώνης σε μια κρίσιμη στιγμή που υπάρχουν πολλοί "πονοκέφαλοι", προσφυγικό, Brexit κ.λπ.. Δυστυχώς υπάρχουν και ορισμένοι που ποντάρουν στην αστάθεια...».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως ούτε οι πολιτικά συγγενείς προς τη ΝΔ δυνάμεις της ΕΕ θέλουν αλλαγή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αίσθηση που έχω από τις Βρυξέλλες, μιλώντας με κορυφαίους αξιωματούχους, είναι ότι και η μεγάλη πλειοψηφία των "ομογάλακτων" πολιτικά του Κυρ. Μητσοτάκη δεν νοιάζεται για το πότε θα έρθει η οικογένεια πάλι στα πράγματα, αλλά θέλει να αποφύγουμε μια εμπλοκή και μια αστάθεια που θα κάνει και σε αυτούς ζημιά...Αν καθυστερήσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ή εμπλακεί το πράγμα και πάμε σε ένα θρίλερ σαν αυτό πέρυσι το καλοκαίρι, τότε κάθε ημέρα που περνάει ο λογαριασμός ανεβαίνει, διότι η επίδραση στην πραγματική οικονομία από την παράταση της αβεβαιότητας είναι αρνητική και αυτό επιδρά αρνητικά και στα δημόσια οικονομικά».

Παράλληλα, κατηγόρησε την ΝΔ ότι ταυτίζεται με το ΔΝΤ υπογραμμίζοντας: «Δυστυχώς, η ΝΔ ποντάρει και ταυτίζεται με το ΔΝΤ. Αλλά, ευτυχώς για την Ελλάδα, το Ταμείο κάνει τον μάγκα με τα λεφτά των άλλων. Στο τρίτο πρόγραμμα δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ και ζητάει από τους Ευρωπαίους μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους και ρεαλιστικότερα, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και από την Ελλάδα ζητά αυστηρότερα μέτρα... Τα τρία σκέλη της διαπραγμάτευσης είναι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, ο μηχανισμός μέσω του οποίου θα καλυφθούν τυχόν αποκλίσεις και τρίτον -που εκκρεμεί και οι διαφορές είναι ανάμεσα στους δανειστές- η υλοποίηση του σημαντικού τμήματος της συμφωνίας του καλοκαιριού, που μιλά για την ελάφρυνση του χρέους. Γι' αυτό το θέμα έχουμε την αντίφαση -που καταλήγει να είναι και σχιζοφρενική- του κ. Σόιμπλε, ο οποίος θέλει παθιασμένα το ΔΝΤ να μετέχει στο πιλοτήριο του τρίτου προγράμματος, αλλά απορρίπτει πλήρως τις απόψεις του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ευτυχώς, η άποψη του Β. Σόιμπλε δεν είναι η πλειοψηφική.

Η ελάφρυνση του χρέους είναι κομμάτι της συμφωνίας, είναι δέσμευση των εταίρων μας και μάλιστα στο τελευταίο Eurogroup αυτά τα τρία που σας ανέφερα τα έβαλαν σε ένα πακέτο». Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ο κ. Παπαδημούλης υποστήριξε: «Αυτήν τη στιγμή προέχει να κλείσει η αξιολόγηση, να μπούμε σε μια κανονικότητα και να επιστρέψει η οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης. Αν κλείσει αυτός ο κάβος, νομίζω ότι και ως κόμμα και ως κυβέρνηση θα πρέπει να "κάνουμε ταμείο" και να προχωρήσουμε σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις και βελτιώσεις που είναι απαραίτητες. Κατά τ' άλλα, ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται και είναι προνόμιο του πρωθυπουργού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ