Πώς η κυβέρνηση έφτασε να ποντάρει στον... Στουρνάρα

Πώς η κυβέρνηση έφτασε να ποντάρει στον... Στουρνάρα
Την τελευταία φορά που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν υπολόγισε με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα τις προειδοποιήσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, βρέθηκε αντιμέτωπη με την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στο τραπεζικό σύστημα και, ακολούθως, εξαναγκάστηκε να προχωρήσει σε μια συμφωνία χειρότερη από αυτή που είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό όταν του ζητούσε να ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού.

Πέρυσι τέτοιο καιρό οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας ήταν κάτι περισσότερο από προβληματικές, καθώς η αρχική επιδίωξη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν άλλη από την εκπαραθύρωσή του. Αυτό το είχε ήδη προαναγγείλει ο Αλ. Τσίπρας πριν από τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Ως πρωθυπουργός έθεσε θέμα αντικατάστασής του στην πρώτη του συνάντηση με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στη Φρανκφούρτη, ενώ για αρκετό χρονικό διάστημα σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και τα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου αναδείκνυαν ως «σκανδαλώδεις» τους χειρισμούς του την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών σε μια σειρά υποθέσεων. Οπως η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη Siemens, για τον οποίο η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, είχε φτάσει στο σημείο να ζητήσει τη βίαιη προσαγωγή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ. Ακόμη και πέρυσι τον Ιούνιο, όταν ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας παρουσίασε την έκθεση του ιδρύματος για τη νομισματική πολιτική, προειδοποιώντας την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς για τους κινδύνους που υπήρχαν, εάν δεν έκλεινε η συμφωνία με τους θεσμούς, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και η Κουμουνδούρου τον κατήγγειλαν ως «υπονομευτή», κάνοντας λόγο για υπέρβαση των ορίων της θεσμικής του ιδιότητας.
«Με τη σημερινή του έκθεση για τη νομισματική πολιτική ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος όχι μόνο ξεπερνά τα όρια της θεσμικής του ιδιότητας, αλλά προσπαθεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου στις κινήσεις και τα διαπραγματευτικά περιθώρια της ελληνικής κυβέρνησης.

Και είναι απορίας άξιον πώς συμβαίνει αυτό όταν υποτίθεται ότι ο ρόλος της Τραπέζης της Ελλάδος είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, άλλοι κορυφαίοι παράγοντες, όπως ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και νυν υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, απέδιδαν το περιεχόμενο της παρέμβασής του στην εξυπηρέτηση των πολιτικών του φιλοδοξιών. Και αυτό γιατί το όνομα του Γ. Στουρνάρα από εκείνη την περίοδο μέχρι και σήμερα παραμένει στο επίκεντρο των σεναρίων για τη συγκρότηση οικουμενικής ή άλλης μορφής κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, με τον ίδιο πρωθυπουργό. Δηλαδή, τον εμφάνιζαν ως «νέο Παπαδήμο». Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν εξαιρετικά δυσάρεστα γεγονότα προκειμένου το Μέγαρο Μαξίμου να πάψει να βλέπει τον Γ. Στουρνάρα ως «εχθρό» ή «υπονομευτή» της κυβέρνησης και σε αυτό συνέβαλαν, φυσικά, οι εξελίξεις του περασμένου καλοκαιριού.


ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ. Η γραμμή της κυβέρνησης άλλαξε, το Μέγαρο Μαξίμου πέρασε στην εποχή του ρεαλισμού και σταδιακά οι σχέσεις των κυβερνώντων με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας αποκαταστάθηκαν. Και ενώ πριν από περίπου έναν χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ απειλούσε να τον στείλει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, σήμερα η κυβέρνηση τον έχει ανακηρύξει σε προνομιακό σύμβουλο, εξασφαλίζοντάς του μια θέση στις σουίτες του Χίλτον, όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η παρουσία του στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, και όχι μόνο στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, καθίσταται αναγκαία και επωφελής, δεδομένου ότι διαθέτει το τεκμήριο της σοβαρότητας και της αξιοπιστίας στα μάτια των δανειστών και μπορεί να συμβάλει θετικά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Αλλωστε, τόσο με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, όσο και με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, ο Γ. Στουρνάρας φέρεται να έχει βρει ειλικρινή κώδικα επικοινωνίας και συνεννόησης, ακόμη και από τότε που άλλα στελέχη της κυβέρνησης μεθόδευαν την απομάκρυνσή του από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Με τον Ευ. Τσακαλώτο είναι γνωστό ότι η φιλία τους ξεκινά από τα φοιτητικά τους χρόνια, στην Αγγλία, και εδώ και πολλές δεκαετίες δεν έχει ξεσπάσει καμία «εχθροπάθεια» μεταξύ τους.

Κόντρα σε Ζωή και Λαφαζάνη

Σύμμαχος προς το Μέγαρο Μαξίμου και κατά κάποιο τρόπο «μάρτυρας υπεράσπισης» του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, υπήρξε ο Γ. Στουρνάρας και στη μεγάλη βεντέτα που είχε η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με την πρώην πρόεδρο της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, αλλά και με τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας του Π. Λαφαζάνη, με αφορμή τη γνωστή υπόθεση του Νομισματοκοπείου.

Στις αρχές του έτους αποκάλυψε ότι ο ίδιος είχε πληροφορίες ότι οι θιασώτες της δραχμής, από τους οποίους δεν φάνηκε να εξαιρεί ούτε τον πρώην «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας, Γ. Βαρουφάκη, ετοίμαζαν εισβολή στο Νομισματοκοπείο. «Ναι, είχα τέτοια πληροφόρηση. Για αυτό συγκάλεσα τους νομικούς συμβούλους της τράπεζας και παράγοντες του δημόσιου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί. Μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φτιάξαμε έτσι, να το πω, ένα τείχος, μια άμυνα για εξελίξεις τέτοιου είδους», ανέφερε. Τις αποκαλύψεις αυτές τις υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ενίσχυσαν την απόφαση του πρωθυπουργού να μην παρασυρθεί από την ομάδα των «δραχμιστών», που ήθελαν να παίξουν κορώνα, γράμματα την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ