Στενοί συνεργάτες των Ολάντ και Σαπέν οι σύμβουλοι του Τσακαλώτου

Στενοί συνεργάτες των Ολάντ και Σαπέν οι σύμβουλοι του Τσακαλώτου
Στις 26 Ιανουαρίου, όταν η κυβέρνηση βρισκόταν ήδη στη δίνη του ασφαλιστικού και οι αγρότες ζέσταιναν τις μηχανές των τρακτέρ για να κλείσουν τις εθνικές οδούς, η αξιολόγηση προχωρούσε με ρυθμούς χελώνας.

Την ίδια ημέρα προσγειώνονται στην Αθήνα δύο Γάλλοι αξιωματούχοι για να συναντηθούν με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Το ταξίδι αυτό μάλιστα που διήρκεσε μόνο μία ημέρα δεν κόστισε στην ελληνική κυβέρνηση παρά μόνο τα αεροπορικά εισιτήρια και τα έξοδα διαμονής αφού οι δύο αξιωματούχοι δεν έλαβαν αποζημίωση -το αντίθετο από ό,τι συνέβαινε δηλαδή με τους μαθητευόμενους μάγους του Γιάνη Βαρουφάκη, πέρυσι, την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο.

Οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνηση με τη γαλλική προεδρία του Φρανσουά Ολάντ είναι γνωστές από την περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης και της σθεναρής αντίστασης του Γάλλου προέδρου στις απαιτήσεις της Άνγκελα Μέρκελ. Όπως αποδεικνύεται οι Γάλλοι για ακόμα μία φορά θα δώσουν τη βοήθεια και την τεχνογνωσία τους στην ελληνική κυβέρνηση με τον χρόνο για την εκπλήρωση των απαιτήσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο να μετράει αντίστροφα.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ

Ο Francois Champarnaud και ο Thomas Chalumeau έφτασαν στην Αθήνα μετά από εντολή του Φρανσουά Ολάντ και του Μισέλ Σαπέν για να βοηθήσουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Στον σχεδιασμό και τη συγκρότηση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Η λειτουργία του υπαγορεύεται σαφώς από το τρίτο Μνημόνιο και όπως αναφέρει αξιωματούχος της Ευρωζώνης, μπορεί να είναι ένα θέμα που ακόμα δεν έχει έρθει στην επιφάνεια αλλά αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία με τη σειρά της θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος. Αυτό έχουν μεταφέρει άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και υπουργοί στον Ευ. Τσακαλώτο κατά τη διάρκεια διμερών επαφών που είχαν αλλά και στο περιθώριο του Eurogroup.

Πρόκειται για δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κρατικής εταιρείας συμμετοχών η οποία διαχειρίζεται τις μετοχές του γαλλικού κράτους σε πάνω από 70 εταιρείες της χώρας. Ο μεν Champarnaud είναι ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της εταιρείας και έχει εργαστεί σε νευραλγικά πόστα κατά τη διάρκεια σημαντικών υποθέσεων που απασχόλησαν την γαλλική κυβέρνηση όπως η France Telecom, ο δε Chalumeau με εμπειρία από τον γαλλικό τραπεζικό κολοσσό BNP Paribas είναι επικεφαλής του τμήματος στρατηγικών επενδύσεων της εταιρείας. Είναι πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν από πρώτο χέρι τη διαδικασία αγοραπωλησιών μετοχών από εταιρείες που είναι θεμελιώδεις για την οικονομία μίας χώρας όπως η ΔΕΣΦΑ, ο ΟΛΘ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η γαλλική εταιρεία, που υφίσταται από το 2004 μπορεί να μην είναι ακριβώς ο ίδιος οργανισμός με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που πρέπει να λειτουργήσει η Ελλάδα αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μία παρεμφερή διαδικασία αφού εκείνοι διαχειρίζονται τις μετοχές του γαλλικού δημοσίου ενώ στην Ελλάδα θα πρέπει το Δημόσιο να ελαχιστοποιήσει την παρουσία του σε μία σειρά εταιρειών ή ακόμα και να τις πουλήσει. Παράλληλα η κυβέρνηση θα πρέπει να οργανώσει και ένα σχέδιο δράσης για τις συμμετοχές που της απομείνουν σε μία σειρά από εταιρείες έτσι ώστε να είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα βιώσιμο πλάνο στους θεσμούς το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει υπό προϋποθέσεις και ως ισοδύναμο από την άποψη εσόδων.
Η παροχή της τεχνικής βοήθειας προς το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται και αυτή τη φορά υπό την επίβλεψη του γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει σταθερά ανοιχτή γραμμή μεταξύ Τσακαλώτου και Σαπέν, κάτι που εγκαινιάσθηκε κατά το πρόσφατο ταξίδι του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι η Γαλλία προτίθεται να υποστηρίξει την Ελλάδα με τεχνική βοήθεια σε τρεις τομείς: στο φορολογικό, (εκπαίδευση προσωπικού, ψηφιοποίηση), στη διοίκηση και στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας (για αξιοποίησή της). Για τους τομείς αυτούς μάλιστα, υπογράφηκαν και σχετικές συμφωνίες με τον Μισέλ Σαπέν να αναλαμβάνει τότε την άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Η καταγγελία Βρούτση για το Ασφαλιστικό

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Elysee προσφέρει απλόχερα τη βοήθειά του στην ελληνική κυβέρνηση. Στα μέσα του Φεβρουαρίου και ενώ η συζήτηση γύρω από το ασφαλιστικό είχε προχωρήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης κατήγγειλε ότι το σχέδιο του υπουργού Εργασίας για το ασφαλιστικό εκπονήθηκε από Γάλλους τεχνοκράτες, βασιζόμενος σε ανακοίνωση των εργαζομένων του αρμόδιου Υπουργείου.
Αυτή βέβαια δεν ήταν η πρώτη φορά που το Μέγαρο Μαξίμου δέχθηκε τη γαλλική χείρα βοηθείας για ένα κρίσιμο θέμα. Τον περασμένο Ιούλιο με τις αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις, όταν η Ελλάδα έπρεπε να παρουσιάσει μία αξιόπιστη πρόταση, Γάλλοι τεχνοκράτες από το υπουργείο Οικονομικών ήταν εκείνοι που συνέδραμαν στη συγγραφή και την κατάρτιση της νέας ελληνικής πρότασης που υποβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας.
Όπως ανέφερε τότε σύμβουλος Γάλλου υπουργού στη Le Monde «οι Γάλλοι τεχνοκράτες συμβούλευαν τους Έλληνες στο τι να μην συμπεριλάβουν και τι να μην γράψουν, προκειμένου να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους από τους θεσμούς». Η κυβέρνηση τότε διέψευσε τα δημοσιεύματα αλλά όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων ξέρουν πολύ καλά ότι οι συνεργάτες του Μισέλ Σαπέν έδωσαν σωτήρια βοήθεια στους Έλληνες ομολόγους τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ