Τσίπρας: Εχουμε προετοιμάσει το έδαφος για γρήγορη αξιολόγηση

Τσίπρας: Εχουμε προετοιμάσει το έδαφος για γρήγορη αξιολόγηση
Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Η Ευρώπη είναι σε επίκεντρο πολλαπλών κρίσεων. Στην Κίνα οι αναταράξεις δημιουργούν προβλήματα στις χρηματαγορές. Η προσφυγική κρίση βρίσκεται στο απόγειο της. Είναι η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και περνά μέσα από τα νησιά μας.

Η Ευρώπη δείχνει σαστισμένη. Οι εσωτερικές της αντιφάσεις και η παρουσία ακροδεξιών δυνάμεων δυσκολεύουν την διαχείριση της κρίσης και οδηγούν σε πολιτικές κλειστών συνόρων. «Η Ελλάδα μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τα hot spot με τη συμβολή του ελληνικού στρατού. Περιμένουμε από τους εταίρους να κάνουν το ίδιο για τις δικές τους υποχρεώσεις. Οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι a la carte».

Όπως είπε τις δυο παραπάνω κρίσεις συμπληρώνει η κρίση ασφάλειας στη Μέση Ανατολή. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και για να σπάσει χρειάζεται διορατικότητα. Εμεις τη διαθέτουμε και κάνουμε σταθερά βήματα για να γίνουμε μέρος της λύσης.

Το δόγμα πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής αποδίδει καρπούς, είπε ο πρωθυπουργός. «Από χώρα που θεωρούσε τον εαυτό της μικρό και αδύναμο μετατρέπεται παρά τις οικονομικές δυσκολίες σε χώρα κόμβο. Σε χώρα-γέφυρα με τη Μέση Ανατολή», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις κινήσεις με Ισραήλ, Κύπρο, Αίγυπτο και Ιραν.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για σημαντικές συμφωνίες που υπεγράφησαν στην Τεχαράνη.

Για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός σημείωσε για την ανάγκη δίκαιας λύσης και σε αποκατάσταση των σχέσεων με Τουρκία. Δεν ξεχνούμε ότι το κυπριακό είναι πρόβλημα κατοχής και η δίκαιη λύση ξεκινά από την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Το εσωτερικό μέτωπο

Δεν παραβλέπω την κόπωση του λαού μας μετά από έξι χρόνια. Για πρώτη φορά όμως έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο κάβο και μετά φως στον ορίζοντα.

Εχουμε προετοιμάσει το έδαφος για γρήγορη αξιολόγηση. Τα αυξημένα έσοδα το 2015 δείχνουν ότι κάτι αλλάζει. Απορροφήσαμε το σύνολο από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, σημείωσε.

Τηρούμε κατά γράμμα τη συμφωνία έχοντας πρώτη προτεραιότητα την προστασία των φτωχότερων εισοδημάτων. Αυτό αναγνωρίζεται από κράτη της Ευρωζώνης. Μένει να αναγνωριστεί και από το σύνολο των θεσμών, όχι μόνο των ευρωπαϊκών.

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις αν όλες οι πλευρές δείξουν στάση συνεργασίας, σημείωσε.

Το ασφαλιστικό

Η υποχρεώσή μας για εξοικονόμηση 1,25% του ΑΕΠ έχουμε καλύψει το έδαφος. Ότι απομένει θα καλυφθεί από την αύξηση των εισφορών, κάτι που έχουμε συμφωνήσει με τους κοινωνικούς εταίρους. «Η πρόταση είναι συμβατή με το γράμμα της συμφωνίας. Είναι αυτονόητο ότι θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς».

Όπως είπε αυτό είναι λεπτομέρεια σε σχέση με τη μεγάλη μεταρρύθμιση. Είναι πρόταση που γράφτηκε στα ελληνικά και δόθηκε στη δημοσιότητα σε ένα ευρύ διάλογο.

Η μεταρρύθμιση είναι υποχρέωση της κυβέρνησης απέναντι στις επόμενες γενεές. Η πρόταση είναι ανοικτή σε βελτιώσεις. αλλά έχει μια λογική. Προστατεύει τους ασθενέστερους και κάνει δίκαιη κατανομή υποχρεώσεων και δικαιωμάτων.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι η μεταρρύθμιση δεν είναι προαιρετική ούτε αποτελεί μόνο συμβατική υποχρέωση. Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσουν το παιχνίδι της μικροπολιτικής και του λαϊκισμού.

Πρέπει να καταθέσουν προτάσεις. Το μόνο που ακούσαμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η ιδιωτική ασφάλιση και το κόψιμο των επικουρικών. Αυτά παλεύουμε να αποφύγουμε.

Τα τελευταία 24ωρα με ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας η αντιπολίτευση μας ζητά να αποσύρουμε την πρόταση, αδιαφορώντας για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Στην προσπάθεια να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους, τους σημερινούς συνταξιούχους και τα χαμηλά εισοδήματα μοιράζουμε το δικό τους βάρος στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργεί επιβαρύνσεις που πρέπει να επανεξεταστούν. Είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε.

«Εχουμε βελτιώσεις, ελάτε στο τραπέζι»

Είμαστε έτοιμοι για βελτιώσεις σε ότι αφορά τους αγρότες. Αρκει να έρθουν στο τραπέζι του διαλόγου. Χωρίς συζήτηση δεν υπάρχουν λύσεις.

Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες βελτιώσεων σε ότι αφορά τις εισφορές, την μεταβατικότητα των διατάξεων και θέματα που αφορούν στην προστασία του εισοδήματός τους, ειδικά των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Πρέπει να πούμε στον αγροτικό κόσμο ότι κάνει λάθος αν υπολογίζει σε όσους σήμερα κάνουν ότι τους υποστηρίζουν αλλά για χρόνια τους λοιδορούσαν.

Εξυπηρετούν σχεδιασμούς που δεν έχουν καμία σχέση με το επίπεδο ζωής τους. Ποια είναι η πρόταση της ΝΔ για το αγροτικό ζήτημα, αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Τα κανάλια

Γιατί τα συστημικά μέσα ενημέρωσης τους αποθεώνουν όταν τους πολεμούσαν πριν από μερικά χρόνια; Συνδέεται άμεσα με σκοπιμότητες, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, και με την αγωνία τους να μην ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, να μην ελεγχθούν τα δάνεια που πήραν και να μην γίνει έλεγχος στις λίστες φοροδιαφυγής.

«Δεν θα κόψουμε συντάξεις»

Εμείς θα προχωρήσουμε και θα υπηρετήσουμε την αποστολή μας μέχρι τέλους, ξεκαθάρισε. «Επανεκλεγήκαμε πριν από τέσσερις μήνες με σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό. Δεν θα κόψουμε για 12η φορά τις συντάξεις, θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία, δεν θα επιτρέψουμε ομαδικές απολύσεις, θα προχωρήσουμε το παράλληλο πρόγραμμα και θα βάλουμε τέλος στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή».

Το παράλληλο πρόγραμμα συζητείται ήδη στη Βουλή κόντρα σε όλα όσα έλεγαν ορισμένοι πριν από τις γιορτές, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Προχωράμε το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

«Ο καιρός της υπομονής της κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση για συναίνεση στο ΕΣΡ έλαβε τέλος. Η άρνηση να συναινέσουν σε συγκρότηση ΕΣΡ αποτελεί θεσμική εκτροπή, και το λέω μετρώντας τα λόγια μου. Η συναίνεση δεν είναι προαιρετική. Επιβάλλεται από το σύνταγμα της χώρας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Κρίμα που ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεπληρώνοντας χρέη στη διαπλοκή, τόνισε ο πρωθυπουργός».

«Πέμπτη κατατίθεται ρύθμιση στη Βουλή για τέσσερις άδειες. Με δεδομένη την άρνηση της αντιπολίτευσης να συναινέσει το διαγωνισμό θα κάνει η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας με έγκριση του κοινοβουλίου.

Οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες. Πάντα πριν τη γέννα υπάρχουν οδύνες. Η διαπλοκή που βάρυνε την οικονομία της χώρας βιώνει τις τελευταίες ημέρες εξουσίας της και επιτίθεται σκληρά, αλλά η χώρα γύρισε σελίδα.

Θα αντέξουμε να υλοποιήσουμε την εντολή που με σαφήνεια μας έδωσε ο λαός τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ