Πετρόπουλος: Δεν τέθηκε θέμα μείωσης συντάξεων από τους δανειστές

Πετρόπουλος: Δεν τέθηκε θέμα μείωσης συντάξεων από τους δανειστές
Την “κόκκινη γραμμή” της κυβέρνησης για μη αποδοχή νέας μείωσης των συντάξεων επανέλαβε ο υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο Mega Σαββατοκύριακο, τονίζοντας ότι δεν ετέθη τέτοιο θέμα από τους δανειστές, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των επιστημονικών φορέων για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

“Υπάρχουν οι δικές μας θέσεις και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω στο θέμα της μείωσης των συντάξεων, γιατί δεν βοηθάει την οικονομία”, δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος, προσθέτοντας πως η ύφεση προκλήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από τη μείωση μισθών και συντάξεων.

Ο υφυπουργός Εργασίας εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την έκβαση των διαβουλεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των επιστημονικών φορέων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τονίζοντας πως “η συζήτηση θα αποδώσει”, ενώ είπε ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων για το εν λόγω ζήτημα.

Αναφερόμενος στην νέα πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση, τόνισε πως “θα γίνουν προσαρμογές συμβατές με τις εισφοροδοτικές ικανότητες των ασφαλισμένων”, διευκρινίζοντας ότι θα υπάρξει μείωση των εισφορών για μία τριετία και θα ακολουθήσει η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, ώστε να γίνει νέα προσαρμογή. Από τον υπολογισμό της δαπάνης για την ασφαλιστική εισφορά στο εισόδημα, τόνισε, προκύπτει μείωση των φορολογικών δαπανών, ενώ υπογράμμισε ότι θα υπάρξει κατά τον δυνατόν μεγαλύτερη μείωση εισφορών για την πρώτη 5ετία για τους νέους επιστήμονες. “Δεν είμαστε παρανοϊκοί να βάζουμε εισφορές που δεν μπορούν να πληρώνουν οι άνθρωποι”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος.

Επιπρόσθετα, ο κ. Πετρόπουλος άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση αναφέροντας ότι η αναλογιστική μελέτη που επικαλέστηκε ο Κ. Μητσοτάκη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό, προβλέπει διαρκείς μειώσεις των ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις, διαρκείς μειώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης των επικουρικών συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας μετά το 2021, ανά δύο έτη. Ο υφυπουργός Εργασίας εξέφρασε, πάντως, την πεποίθηση πως εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα αποτελέσει ένα καλό, αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα και την οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ