Ο «τσάρος» της Οικονομίας που εγκατέλειψε την πολιτική και έγινε ακαδημαϊκός

Ο «τσάρος» της Οικονομίας που εγκατέλειψε την πολιτική και έγινε ακαδημαϊκός
Από την πολιτική δεν αποχωρεί κανείς εύκολα και, εάν «αναγκαστεί» σε αποχώρηση, αναζητά έναν τρόπο να επιστρέψει στο προσκήνιο. Αυτό υποστηρίζουν οι καλά γνωρίζοντες τα πολιτικά δρώμενα στην Ελλάδα και ο άτυπος αυτός κανόνας δείχνει να επιβεβαιώνεται από την σύγχρονη ιστορία.

Πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί, δήμαρχοι και βουλευτές που μετρούν πολλά «γαλόνια» στην καριέρα τους στα έδρανα και τα γραφεία των νεοκλασικών κέντρων αποφάσεων της Αθήνας, ακόμα και μετά το τέλος της θητείας τους προσπαθούν να μείνουν συμμέτοχοι στις πολιτικές εξελίξεις, αν όχι και ρυθμιστικοί παράγοντες στο παρασκήνιο.

Η πολιτική αστάθεια που γνωρίζει η Ελλάδα από το 2009 έχει δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για πρώην πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής να κάνουν μία «δυναμική» επιστροφή είτε μέσω της αλλαγής κόμματος, είτε μέσω της προσεκτικά προετοιμασμένης επιστροφής στα ψηφοδέλτια μετά από πολυετή αποχή, με στόχο να ανελιχθούν και πάλι στους κόλπους του πάλαι ποτέ ακμαίου κόμματός τους. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που εξαιρούνται από τον κανόνα, αποχωρώντας αθόρυβα από τον λαμπερό κόσμο της πολιτικής και αφοσιώνοντας την προσοχή τους στον επαγγελματικό στίβο, στον οποίο βρίσκουν σταθερότητα, ηρεμία και προσωπική ικανοποίηση, αρετές που σήμερα σπανίζουν στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης ανήκει στην τελευταία κατηγορία. Ο Αθηναίος πολιτικός ξεκίνησε την καριέρα του το 1996 όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Έχοντας πλούσιο βιογραφικό στα οικονομικά, καθώς αποφοίτησε αριστούχος από το Οικονομικό τμήμα της Νομικής, συνεχίζοντας ως διδάκτωρ στοLondon School of Economics, παρέμεινε κοντά στον Κώστα Καραμανλή τα χρόνια της αντιπολίτευσης, για να αναλάβει τα ηνία της ελληνικής οικονομίας από το 2004 μέχρι και το 2009.

Σαν «τσάρος» ο Γιώργος Αλογοσκούφης απόλαυσε τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης, κατά τα οποία η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε τροχιά ανάπτυξης. Από το 2008, όμως, η κυβέρνηση Καραμανλή άρχισε να δέχεται ισχυρές πιέσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από την κοινωνία, δεδομένου ότι οι πρώτες συνέπειες από την πρωτοεμφανιζόμενη τότε παγκόσμια οικονομική κρίση είχαν αρχίσει να γίνονται αισθητές και στην ελληνική πραγματικότητα.

Οι πιέσεις οδήγησαν τον πρωθυπουργό στον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου του 2009, τον τελευταίο που έκανε πριν χάσει την εξουσία από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έδωσε το χαρτοφυλάκιο της οικονομίας στον Γιάννη Παπαθανασίου, αφήνοντας τον Γιώργο Αλογοσκούφη εκτός κυβέρνησης για πρώτη φορά από το 2004. Ο επίλογος της πολιτικής καριέρας του ήρθε στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, όταν δεν κατόρθωσε να επανεκλεγεί και αποφάσισε να αποσυρθεί οριστικά από την ενεργό πολιτική.

Από εκείνη την ημέρα ο Γιώργος Αλογοσκούφης παραμένει αφοσιωμένος στην ακαδημαϊκή και επιστημονική του καριέρα. Από το 1990 διατηρεί θέση καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ το 2011 ανέλαβε παράλληλα και Ερευνητικός Εταίρος του Hellenic Observatory στο London School of Economics, με ειδίκευση τα μακροοικονομικά. Η επιστροφή του στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο δεν ήταν εύκολη τον πρώτο καιρό, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα με φοιτητές που αντιδρούσαν στα μαθήματά του λόγω του πολιτικού ιστορικού του. Μέχρι σήμερα όμως μεταβαίνει καθημερινά στο κτίριο του Πανεπιστημίου προκειμένου να διδάξει τόσο σε μεταπτυχιακό, όσο και σε προπτυχιακό επίπεδο, ενώ δείχνει τον απαραίτητο σεβασμό στα καθήκοντά του, καθώς διδάσκει ο ίδιος και δεν στέλνει αναπληρωτές στη θέση του.

Η ακαδημαϊκή ανέλιξη του πρώην «τσάρου» τον οδήγησε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Στον Γιώργο Αλογοσκούφη προσφέρθηκε πρόσφατα η τιμητική θέση του καθηγητή στη Σχολή Fletcher του ΠανεπιστημίουTufts, στην Έδρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής», την οποία και αποδέχθηκε.

Η Νομική & Διπλωματική Σχολή Fletcher δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Tufts, αποτελεί το παλαιότερο Ίδρυμα της χώρας στις Διεθνείς Σχέσεις και υποδέχεται κάθε χρόνο δεκάδες φοιτητές για μεταπτυχιακές σπουδές πάνω σε οικονομικά, πολιτική, διπλωματική ιστορία και άλλους ακαδημαϊκούς κλάδους.

Η Έδρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής», στην οποία διδάσκει πια ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ειδικεύεται στις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές σπουδές, «με μία ανανεωτική ανάλυση της μοντέρνας Ελλάδας, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πώς αυτές οι περιοχές περιπλέκονται και επηρεάζουν τη διεθνή πολιτική σκηνή», όπως αναφέρεται στην περιγραφή της Έδρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, τον ερχόεμνο Μάρτιο διοργανώνει συνέδριο με τίτλο «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», όπου θα δώσουν το παρόν σημαντικές προσωπικότητες από όλον τον κόσμο.

Η εν λόγω ακαδημαϊκή έδρα ιδρύθηκε μετά από πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καραμανλή και με τη στήριξη του τότε Υπουργού και αδελφού του Εθνάρχη, Αχιλλέα Καραμανλή, και του πρέσβη Πέτρου Μολυβιάτη. Ο πρώην «τσάρος» με την πείρα του από τα χρόνια της διακυβέρνησης, αλλά και την πολυετή παρουσία του στα ακαδημαϊκά έδρανα του Οικονομικού Πανεπιστημίου και του London School of Economics, αναλαμβάνει να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του πάνω στα μακροοικονομικά στους σπουδαστές της ιστορικής και αξιοσέβαστης Σχολής Fletcher, στην Έδρα που φέρει το όνομα του ιδρυτή της παράταξης την οποία ο ίδιος υπηρέτησε επί σειρά ετών στο παρελθόν.

Φυσικά, ο πρώην Υπουργός δεν θα παραμείνει στην Έδρα μέχρι να συνταξιοδοτηθεί, καθώς η Σχολή Fletcherεφαρμόζει μία τακτική rotation στους διδάσκοντες. Έτσι, ο Γιώργος Αλογοσκούφης θα αποτελέσει για μία ορισμένη χρονική περίοδο διδάσκων, δίνοντας τη θέση του στη συνέχεια σε κάποιον άλλο καθηγητή, στο πλαίσιο της συνεχούς ανανέωσης της Έδρας, με τον ίδιο να επιστρέφει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η τακτική αυτή εγγυάται «τον πολλαπλασιασμό της εμπειρίας και του εκάστοτε διδάσκοντος καθηγητή, η οποία θα ενισχύσει την επαφή του Ιδρύματος της χώρας τους με το Fletcher», όπως πιστεύει η Σχολή.

Έτσι, ακριβώς επτά χρόνια μετά το τέλος της πολιτικής του καριέρας, ο Γιώργος Αλογοσκούφης συνεχίζει καταξιωμένος την ακαδημαϊκή του, την στιγμή που η ελληνική οικονομία παραμένει σε αδιέξοδο. Ίσως τελικά ο «άγραφος κανόνας» της πολιτικής να ευνοεί αυτούς που εξαιρούνται από τον ορισμό του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ