Αυξήσεις στα ...κόμματα

Αυξήσεις στα ...κόμματα
Αύξηση από το παράθυρο της κρατικής χρηματοδότησης στα πολιτικά κόμματα μέσω νομοθετικής ρύθμισης μελετά η κυβέρνηση καθώς η κατακόρυφη μείωση του ποσού που θα διανεμηθεί στα κόμματα το 2016 σε συνδυασμό με τους περισσότερους δικαιούχους οδηγεί σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη σε κίνδυνο ομαλής λειτουργίας των κομμάτων με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας.

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ο οποίος έκανε λόγο για «λάθος» στον προϋπολογισμό υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν για το 2016 να εγγράφεται ποσό ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ όταν πέρσι ήταν 15, πριν από δύο χρόνια 22 εκατομμύρια και στην αρχή της κρίσης 49 εκατομμύρια. «Είναι προφανές πως πρόκειται περί λάθους, αλλά το πώς αυτό θα θεραπευτεί, θα γίνει με τον πιο σωστό θεσμικά τρόπο» είπε ο κ. Βούτσης εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση κατά «λαϊκιστών»: «Με τόσο μικρή κρατική επιχορήγηση, δεν μπορούν να υπάρξουν κόμματα στη δημοκρατία. Σε άλλα καθεστώτα μπορεί να υπάρχουν και όποιος θέλει ας κάνει και τέτοια κόμματα.(…) Οποιος δεν θέλει, ας έρθει στο γραφείο μου, κάτω στη γωνία του Προέδρου της Βουλής, όπου εκεί είχε η χούντα το τυπογραφείο της και δεν λειτουργούσε η Βουλή» συμπλήρωσε.

Με δεδομένο πάντως ότι στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών επιμένουν ότι «λάθη στον προϋπολογισμό δεν γίνονται» και πως τα ποσά καθορίζονται βάσει όσων προβλέπονται στη νομοθεσία ο διάβολος φαίνεται πως κρύβεται στη λεπτομέρεια. Στο συγκεκριμένο ζήτημα η λεπτομέρεια δεν είναι άλλη από τον νόμο Ντινόπουλου που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων το φθινόπωρο του 2014 –ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει- προβλέποντας δραματική μείωση του ποσού κρατικής χρηματοδότησης που θα διανέμεται στα κόμματα ακυρώνοντας σε μεγάλο βαθμό το επιχείρημα περί λάθους.


ΜΕΙΩΣΗ

Συγκεκριμένα ενώ μέχρι τότε στα κόμματα μοιραζόταν το 1,03 τοις χιλίοις των εσόδων του προϋπολογισμού, με τον νόμο Ντινόπουλου άλλαξε και το ποσοστό αλλά και η «δεξαμενή» της χρηματοδότησης με τον νόμο να ορίζει ότι τα κόμματα θα μοιράζονται το 0,5 τοις χιλίοις των καθαρών εσόδων του απολογισμού έπειτα από τις διαχρονικές διαμαρτυρίες των εκάστοτε Υπουργών Οικονομικών και των στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) πως ο Προϋπολογισμός δεν μπορεί να δίνει λεφτά στα κόμματα επί θεωρητικών εσόδων. Με απλά λόγια από την 1/1/2015 το ποσό που μοιράζονται τα κόμματα συνδέεται άμεσα με τα πραγματικά έσοδα του κράτους. Η έκθεση του ΓΛΚ μάλιστα είχε από τότε προβλέψει τη μείωση δαπανών για χρηματοδότηση των κομμάτων κατά 46%.

Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα την δραματική μείωση του ποσού που μοιράζεται στα κόμματα. Έτσι από τα 21.826.000 ευρώ που μοιράστηκαν το 2013, το 2014 το ποσό μαζί με την εκλογική χρηματοδότηση των ευρωεκλογών ήταν 14.978.000 εκατομμύρια ευρώ, το 2015 μαζί με τις δύο εκλογικές χρηματοδοτήσεις 18.325.000 ευρώ ενώ σύμφωνα με τον κ. Βούτση για το 2016 η χρηματοδότηση θα είναι μόλις πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Υπό αυτά τα δεδομένα η λύση μιας νέας νομοθετικής ρύθμισης πιθανώς μέσω τροπολογίας μοιάζει μονόδρομος καθώς στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών επιμένουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να εγγραφεί αναδρομικά στον Προϋπολογισμό έξτρα κονδύλι για τα κόμματα πέραν αυτού που προβλέπει ο νόμος.
Για την κυβέρνηση ο μεγάλος πονοκέφαλος από μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα είναι άλλος από τις διαμαρτυρίες που θα ξεσηκώσει σε επίπεδο κοινωνίας μια τέτοια ρύθμιση, πόσω μάλλον όταν πριν από λίγες ημέρες επανήλθε στο προσκήνιο η συζήτηση για τα δάνεια των κομμάτων. Στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι πιθανή εικόνα της κυβέρνησης από τη μία να προσπαθεί να καταργήσει την τροπολογία που έδωσε ασυλία στα στελέχη των τραπεζών και από την άλλη να αυξάνει από το παράθυρο με τροπολογία την κρατική χρηματοδότηση στα κόμματα θα προκαλέσει σύγχυση και πλήγμα στην εικόνα της.

Κίνδυνος χρεοκοπίας χωρίς ακατάσχετο

Μείζον ζήτημα το οποίο ενδέχεται να τινάξει οριστικά στον αέρα τη λειτουργία Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ υπάρχει και με το ακατάσχετο της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνουν τα κόμματα. Στον ίδιο νόμο Ντινόπουλου τον Οκτώβριο του 2014, έπειτα από πρωτοβουλία των εισηγητών Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ πέρασε τροπολογία με την οποία τουλάχιστον το 40% της κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα θα ήταν ακατάσχετο. Κι αυτό γιατί με τα κόμματα να έχουν υποθηκεύσει την κρατική επιχορήγηση για να παίρνουν δάνεια από τις τράπεζες αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο να μην μπορούν να εισπράξουν ούτε ευρώ από το κράτος.

Όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Βουλής το κουαρτέτο ζητά επιμόνως εδώ και 2-3 μήνες την κατάργηση της σχετικής τροπολογίας. Η επιβεβαίωση ενός τέτοιου σεναρίου θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Κατά τον Νίκο Βούτση αυτό σημαίνει άμεση χρεοκοπία δύο μεγάλων και ιστορικών κομμάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τις τράπεζες που έχουν λαμβάνειν περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ όσο και για τις πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να σημάνει διάλυση των κομμάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ