Οι τελικές αποφάσεις για το «ξεπούλημα» των κόκκινων δανείων - Τι θα γίνει και πότε

Οι τελικές αποφάσεις για το «ξεπούλημα» των κόκκινων δανείων - Τι θα γίνει και πότε
Σε δύο δόσεις θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς των κόκκινων δανείων σύμφωνα με την τελική συμφωνία που επιτεύχθηκε αργά χθες το βράδυ ανάμεσα στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και το κουαρτέτο. Η κατανομή των δανείων θα κρίνει και το πότε θα έρθουν αντιμέτωποι οι δανειολήπτες με τα «κοράκια» των distress funds.

Έτσι, το τοπίο όπως διαμορφώνεται ανά κατηγορία έχει ως εξής:

1. Στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας: Το θέμα θα αντιμετωπιστεί τον Φεβρουάριο. Προς το παρόν τα κόκκινα δάνεια που έχουν ως εγγύηση την κύρια κατοικία, θα εξαιρεθούν από την πώληση. Νέα διαπραγμάτευση θα γίνει τον Φεβρουάριο στο πλαίσιο του κανονιστικού πλαισίου που θα δημιουργηθεί ενώ η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να διατηρήσει την εξαίρεση και σε βάθος χρόνου έστω και με βάση κάποια κριτήρια (σ.σ όπως για πάραδειγμα συνέβη με τον νόμο Κατσαέλη)

2. Υπόλοιπα στεγαστικά δάνεια: Απελευθερώνονται άμεσα. Έτσι, στεγαστικό που δόθηκε για την απόκτηση εξοχικού ή ένα «μαϊμού» στεγαστικό που δόθηκε για να καλυφθούν άλλες υποχρεώσεις με υποθήκη μια δειυτερεύουσα κατοικία, μπορεί να μεταβιβαστεί εδώ και τώρα σε ιδιωτικά κεφάλαια.

3. Καταναλωτικά δάνεια. Ολόκληρο το πακέτο πηγαίνει για τον Φεβρουάριο. Είναι πιθανό τότε να μπει ένα κριτήριο ύψους του δανείου ώστε να προστατευτούν τα μικρά νοικοκυριά που κατέφυγαν σε αυτό το δανεισμό για να καλύψουν άμεσες ανάγκες (π.χ για θέματα υγείας)

4. Επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα εξαιρεθούν σε αυτή τη φάση και το θέμα θα συζητηθεί τον Φεβρουάριο. Για τον ορισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναμένεται η ακριβής διατύπωση του νόμου. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, μίλησε χθες το βράδυ για εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κανονισμού αλλά έκανε λόγο και για ένα ποσό της τάξεως των πέντε εκατομμυρίων ευρώ σε επίπεδο τζίρου. Το πιο πιθανό είναι ότι θα εξαιρεθούν από το άμεσο άνοιγμα οι εταιρείες με τζίρο έως 10 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων

Επιχειρηματικά δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων: θα απελευθερωθούν όλα εδώ και τώρα. Δεν θα προστατευτεί κανένας κλάδος ούτε θα μπορούν να γλιτώσουν επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν με κάποια κριτήρια να κριθούν ως βιώσιμες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ