Σλοβάκος πρωθυπουργός: «Η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση στη Ζώνη Σένγκεν»

Σλοβάκος πρωθυπουργός: «Η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση στη Ζώνη Σένγκεν»
Σύμφωνα με σλοβάκικα μέσα ενημέρωσης, ο Ρόμπερτ Φίτσο προέβη σε αυτή τη δήλωση λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, την Κυριακή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές.

Σύμφωνα με τον Φίτσο, η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση στη Ζώνη Σένγκεν. Ερωτηθείς πάντως αν αυτή η πρόταση συζητείται επίσημα και σε ανώτατο επίπεδο, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας απάντησε αρνητικά: Συζητείται μόνο ανεπίσημα, είπε.

Το σχόλιο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις ανωτέρω δηλώσεις ήταν ιδιαίτερα αιχμηρό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Κωνσταντίνος Κούτρας, δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, ενδεχομένως επειδή προέρχεται από μια χώρα που δεν έχει θάλασσα ούτε νησιωτική δομή, δεν μπορεί να αξιολογήσει ορθά όλες τις παραμέτρους και τις ιδιαιτερότητες της φύλαξης θαλασσίων συνόρων, πολύ δε περισσότερο όταν αυτά τα σύνορα κατακλύζονται από χιλιάδες ανήμπορους ανθρώπους που αποδρούν από την κόλαση του πολέμου», ενώ του απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση να επισκεφθεί ένα από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, πριν αναζητήσει εκ νέου αποδιοπομπαίους τράγους.

Ο κ. Φίτσο πρέπει να επισκεφθεί ένα από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, πριν αναζητήσει εκ νέου αποδιοπομπαίους τράγους, «προκειμένου να εξετάσει ο ίδιος την κατάσταση επί του πεδίου, να ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές και να σχηματίσει προσωπική άποψη για αυτό το θέμα», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ