Τσίπρας - Νετανιάχου: Συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ σε τουρισμό, ενέργεια και έρευνα

Τσίπρας - Νετανιάχου: Συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ σε τουρισμό, ενέργεια και έρευνα
Στα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών αλλά και στην επέκταση της συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και της έρευνας και τεχνολογίας αναφέρθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.  

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ στάθηκε στα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών. Είχαμε πολύ βαθιές και παραγωγικές συζητήσεις, σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτές επικεντρώθηκαν στη συνεργασία στους τομείς της έρευνας-τεχνολογίας, του πολιτισμού, της ενέργειας και της δημόσιας ασφάλειας.

Τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης των τουριστικών ροών από Ισραήλ σε Ελλάδα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει, σημειώνοντας ότι θα απευθύνει πρόσκληση σε επενδυτές να πάνε στην Ελλάδα και να επενδύσουν.

Ο Τσίπρας από την πλευρά του στάθηκε στην ανάγκη διαφύλαξης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, της πάταξης των τζιχαντιστών αλλά και της διαφύλαξης της πολυπολιτισμικότητας στη Μέση Ανατολή. Υπάρχει ανάγκη να ενθαρρύνουμε όλες τις διπλωματικές ενέργειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε δε ότι η Αθήνα προβληματίζεται από το αδιέξοδο στο Παλαιστινιακό, τονίζοντας ότι "είμαστε εταίροι του Ισραήλ αλλά και παραδοσιακά φίλοι του παλαιστινιακού λαού".

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η συνεργασία με το Ισραήλ είναι στρατηγική, αλλά ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους αυτή μπορεί να ενισχυθεί, όπως ο τουρισμός, οι πολιτιστικές ανταλλαγές και η ενέργεια.

Διαπιστώσαμε, υπογράμμισε, ότι εκτός από τον πολύ υψηλό αριθμό τουριστών, πρέπει να κάνουμε σημαντικά βήματα ενίσχυσης των επενδύσεων και της δυνατότητας να προχωρήσουμε με συγκεκριμένα βήματα στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, σημείωσε.

Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας σε διάφορες μορφές ενέργειας, στον αγροδιατροφικό τομέα, στις θαλάσσιες μεταφορές, αλλά στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τουρισμό.

Επίσης, σημείωσε, στη συζήτηση υπογραμμίστηκαν οι ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας στην ενεργειακή συνεργασία, την έρευνα, την εξόρυξη και μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Αποφασίστηκε, είπε ο πρωθυπουργός, να συνεχίσουμε τη σειρά των διακυβερνητικών συναντήσεων στις αρχές του 2016, πιθανότατα ξανά στην Ιερουσαλήμ, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει και τριμερής σύνοδος με την Κύπρο, πιθανότατα στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ