Ζημιά στην οικονομία προκαλούν τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας

Ζημιά στην οικονομία προκαλούν τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας
Προβληματισμός για τις οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων και κλίμα νευρικότητας για την συνεχιζόμενη "κατάσταση πολιορκίας" χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα του σημερινού βελγικού Τύπου, ενώ οι Βρυξελλες για τέταρτη συνεχή ημέρα εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα ανησυχία προκαλούν τα μέχρι στιγμής πενιχρά αποτελέσματα των ερευνών, ενώ έχουν αρχίσει τα πρώτα ‘μουρμουρητά’ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Κοινή είναι πάντως η αίσθηση ότι η ανασφάλεια που νιώθουν αυτή τη στιγμή οι πολίτες θα παραμείνει για πολύ καιρό και η ξενοιασιά της προ της 13/11 εποχής αποτελεί πλέον παρελθόν.

Μέχρι την Πέμπτη οι Βρυξέλλες θα μοιάζουν με «εγκαταλελειμμένη πόλη» λόγω των μέτρων ασφαλείας, αναφέρει στο κύριο θέμα της η εφημερίδα De Morgen, διερωτώμενη εάν οι αρχές μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των μαθητών καθότι τα σχολεία ανοίγουν αύριο Τετάρτη. Σε «δύο βάρκες» προσπαθεί να πατήσει η κυβέρνηση Μισέλ εκτιμά στο κύριο θέμα της η De Standaard, καλώντας από τη μια μεριά τους πολίτες να επιστρέψουν στους κανονικούς τους ρυθμούς, ενώ από την άλλη διατηρεί τα επίπεδα συναγερμού στο ανώτατο επίπεδο. "

Τις οικονομικές επιπτώσεις από τα μέτρα ασφαλείας αναδεικνύει εξάλλου στο κύριο θέμα της η De Tijd, υπογραμμίζοντας ότι τα αυξημένα μέτρα συναγερμού θα διατηρηθούν για ολόκληρη την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, κάτι που όμως θεωρεί αναγκαίο. Πρέπει το συντομότερο δυνατό η ζωή να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς, παρατηρεί στο κύριο άρθρο της η De Tijd, αν και "πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι για πολύ καιρό δεν θα αισθανόμαστε τόσο ασφαλείς όσο πριν από τις επιθέσεις".

Καταστροφικά είναι τα αποτελέσματα των μέτρων ασφαλείας για τις τουριστικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις εστίασης των Βρυξελλών που βλέπουν τις εισπράξεις τους να καταβαραθρώνονται καθώς κυνηγούν τους πελάτες «με το ντουφέκι», ενώ και η καλλιτεχνική ζωή της πόλης έχει παραλύσει, επισημαίνουν τόσο η De Tijd όσο και η De Standaard.

Ταυτόχρονα η εφημερίδα Le Soir στο κύριο άρθρο της επικρίνει την κυβέρνηση, καθώς από τις 16 συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν σε εκτεταμένη επιχείρηση της αστυνομίας την Κυριακή το βράδυ, χθες έγινε γνωστό ότι οι 15 εκ των συλληφθέντων αφέθησαν ελεύθεροι. Στο ίδιο άρθρο, η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας σημειώνει ότι η εικόνα του Βελγίου διεθνώς έχει τρωθεί σημαντικά και επικρίνει την κυβέρνησης ότι δίνει ‘χείρα βοηθείας’ με τις ενέργειές της στην ακροδεξιά. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις στελεχών του κόμματος N-VA (φλαμανδικό, ακροδεξιό), το οποίο μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, ότι για την κατάσταση στις Βρυξέλλες και ειδικότερα στη συνοικία του Mολεμπέκ, ευθύνονται οι «γαλλόφωνοι πολιτικοί» και οι «ισλαμο-σοσιαλιστές» που διοικούν την πόλη τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα L’ Echo κρατά πιο ουδέτερη στάση, σημειώνοντας στο κύριο άρθρο της ότι η απάντηση της κυβέρνησης στην απειλή, η οποία αξιολογείται ως υπαρκτή και άμεση, παραμένει η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και η προσπάθεια επιστροφής στην ομαλότητα. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα δεν παραλείπει να σημειώσει το κόστος των μέτρων, το οποίο ανέρχεται σε «πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ», καθώς η οικονομική ζωή της πόλης έχει παγώσει, ενώ σε συνέντευξή του, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας για τη μετανάστευση Φρανσουά Ντε Σμε, σημειώνει ότι είναι λανθασμένη η διασύνδεση μεταξύ προσφυγικών ροών από τη Συρία και τρομοκρατών και σχολιάζει: «Εάν κλείσουμε τα σύνορά μας στους αιτούντες άσυλο, παίζουμε το παιχνίδι των τρομοκρατών, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που θέλουν να διασπάσουν τις κοινωνίες μας και να μας κάνουν να φοβόμαστε τους πάντες». Σχετικά με το πλαστό διαβατήριο που βρέθηκε στο Παρίσι, ο κάτοχος του οποίου είχε καταγραφεί στη Λέρο, ο ίδιος σημειώνει ότι ενδέχεται να πρόκειται για «χειρισμό του ISIS».

Τέλος το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga, τέλος, αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέϊντερς, σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες μέσα στις επόμενες ημέρες για να διορθώσει την εικόνα της χώρας στη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς ήταν πολλά τα αρνητικά σχόλια μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι για την αποτελεσματικότητα των βελγικών υπηρεσιών ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ