Τσίπρας: Μπαίνουμε στην τελική ευθεία - Τώρα αρχίζει η τελικά διαπραγμάτευση

Τσίπρας: Μπαίνουμε στην τελική ευθεία - Τώρα αρχίζει η τελικά διαπραγμάτευση
Τον δύσκολο αγώνα της κυβέρνησης ο οποίος θα συνεχιστεί έως ότου ξηλωθεί το μνημονιακό καθεστώς, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή βρέθηκε αντιμέτωπη με μια ασφυκτική κατάσταση για την οποία δεν φέρει την ευθύνη ενώ συμπλήρωσε ότι μια κοινωνία διαλυμένη από 5 χρόνια ύφεσης εκτόξευσαν την ανεργία και ενέτειναν τις κοινωνικές ανισότητες.

«Αυτή την κατάσταση βρεθήκαμε να διαχειριζόμαστε αλλά δεν πέσαμε από τα σύννεφα, γνωρίζαμε καλά τα προβλήματα αλλά κάναμε γενναία πολιτική επιλογή να διεκδικήσουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Επιδιώξαμε να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη γιατί βλέπαμε ότι η χώρα βυθιζόταν ολοένα και πιο παλιά στο μνημονιακό καθεστώς με την παλαιά κυβέρνηση.Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποχρέωση βάσει των δικών της δεσμεύσεων από τους οποίους προσπαθούμε εδώ και 4 μήνες να ξεμπλέξουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3% με μέτρα 5,5 δισ. και αυτό θα το πετύχαινε μόνο με έκρηξη αυταρχικότητας.Γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν περίπατος και δεν θα υπήρχε περίοδος χάριτος για εμάς.Αντιμετωπίζαμε ναρκοθετημένο πεδίο που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση που πόνταρε στην αριστερή παρένθεση αλλά δεν τους κάναμε τη χάρη. Στις 20 Φεβρουαρίου καταλήξαμε σε μια συμφωνία που μας έδωσε το χρόνο να διαπραγματευτούμε. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ήταν εύκολη περίοδος. Παρά τις συνεχείς παγίδες από το μνημονιακό καθεστώς εντός και εκτός Ελλάδας σταθήκαμε όρθιοι».

Στη συνέχεια τόνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να πάρει τα μέτρα ανακούφισης των πιο αδικημένων όπως ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση, το μέτρο των 100 δόσεων το οποίο απαντά σε όσους αναρωτιούνται πώς άντεξε το δημόσιο ταμείο, άνοιξε πρόσφατα την ΕΡΤ, η επαναπρόσληψη σχολικών φυλάκων και καθαριστριών, και κατήργησε το 5ευρω στα νοσοκομεία.

«Κάθε ένα από αυτά τα βήματα ήταν και μια σκληρή μάχη απέναντι σε ένα κατεστημένο που χτίστηκε τα τελευταία 5 χρόνια κόντρα σε προκαταλήψεις και εμμονές εντός και εκτών συνόρων και όλες αυτές οι μάχες σε ένα καθεστώς εκβιασμού και χρηματοδοτικής ασφυξίας».

«Σε αυτή τη γραμμή θα συνεχίσουμε. Σε αυτή των καθημερινών μαχών προκειμένου σε βάθος 4ετιας να ξηλώσουμε αυτό το κατεστημένο».

«Ξέρουμε καλά ότι ο δρόμος δεν θα είνα ποτέ ανοιχτός και στρωμμένος με ροδοπέταλα και ότι κάθε βήμα θα είναι μια μάχη αλλά είναι καθήκον μας να σηκώσουμε αυτό το βάρος με επιμονή όσο η μεγάλη πλειοψηφία του λαού θα στηρίζει τις προσπάθειες μας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα για να δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή».

«Προυπόθεση για να προχωρήσουμε είναι να βρεθεί λύση στην χρηματοδότηση της χώρας. Από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνηση διακηρύξαμε ότι είμαστε έτοιμοι να φτάσουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Είπαμε όμως οτι αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να αποτελεί συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής.
Η ελληνική πλευρά προσήλθε στην διαπραγμάτευση με καλή θέληση για να βρεθούν χρυσές τομές και λύσεις χωρίς να γονατίζουν μισθωτούς και συνταξιούχους. Μετά από 3 μήνες καταθέσαμε ένα συνολικό κείμενο προτάσεων που θα αποτελούσε την βάση. Φυσικά δεν αποτύπωνε τις βασικές θέσεις της ελληνικής πλευράς», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε λέγοντας ότι αντι γι' απάντηση, η κυβέρνηση έλαβε ένα κείμενο 5 σελίδων που δεν περιλάμβανε τίποτα από όσα προτείνανε. Προτάσεις για περικοπές ΕΚΑΣ, αυξήσεις στο ρεύμα και άλλα απαράδεκτα.

«Παρόλα αυτά προσήλθαμε και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο πρωθυπουργός.

«Προτείναμε ισοδύναμα μέτρα. Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι τα μόνιμα μέτρα δεν είναι δυνατόν να μην περιλαμβάνουν ετήσιες περικοπές ύψους 1% του ΑΕΠ».

«Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν ότι οι συντάξεις έχουν υποστεί δραματικές περικοπές.»

«Το ποιός θα πληρώσει τους φόρους σε αυτή την χώρα το αποφασίζει η κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός και καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του.

Και συνέχισε «Η ολιγαρχία είναι αυτή που πρέπει να πληρώσει το κόστος της κρίσης».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι οι πιστωτές θέλουν να δώσουν το μήνυμα ότι η λαϊκή ετυμηγορία δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Και αναρωτήθηκε:

«Εχουμε εδώ ενδείξεις ειλικρινούς διάθεσης εξεύρεσης λύσης; Εδώ πρόκειται για επίδειξη πυγμής που σκοπέυει να σκοτώσει εν τη γενέσει της κάθε προσπάθεια καταπολέμησης της λιτότητας».

Επιτέθηκε στην ΕΚΤ κατηγορώντας την ότι τηρεί πολιτική χρηματοδοτικής ασφυξίας από τον Φεβρουάριο απέναντι στην Ελλάδα. Αναρωτήθηκε αν αυτη είναι τακτική απέναντι στους πολίτες που μπορεί να κάνει την Ευρώπη και τους πολίτες να αισθάνονται περήφανοι;

Υπάρχουν δυνάμεις είπε ο πρωθυπουργός που δουλεύουν στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης. Εργάζονται απέναντι στις απειλές και το ψυχροπολεμικό κλίμα. Ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες μεταξύ των θεσμών. Είπε ακόμα ότι κυριαρχούν οι θέσεις του ΔΝΤ και οι θέσεις της Ευρώπης απέναντι στην άρνηση οποιασδήποτε συζήτησης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Τα μέτρα που προτείνονται οδηγούν σε ύφεση και όξυνση των ανισοτήτων είπε ο πρωθυπουργός.

Αν στόχος είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος τύπου ΔΝΤ τότε δεν δίνεται κανένα περιθώριο επιλογής. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πράξουμε το καθήκον μας να μην υποκύψουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς.

«Πρέπει οι εταίροι μας να μιλήσουν ξεκάθαρα», είπε ο πρωθυπουργός. «Θέλουν λύση ή διαιώνιση; Αν επιθυμούν το ΔΝΤ να είναι μέρος της συμφωνίας πως είναι δυνατόν να αποδέχονται α λα καρτ το ΔΝΤ; Να δέχονται τα μέτρα αλλά όχι τις προτάσεις για διαγραφή χρέους;»

Κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι έχει εγκληματικές ευθύνες για την κατάσταση στην Ελλάδα και ζήτησε από την Ευρώπη να κρίνει τις προτάσεις του ταμείου.

Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, δίνει μια μάχη όχι μόνο για λογαριασμό της αλλά και για τους λαούς της Ευρώπης και χειροκροτήθηκε ξανά.

Είπε ακόμα ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με ηρεμία και αποφασιστικότητα. Θα είχαμε συμφωνία αν υπογράφαμε ότι μας έφερναν, είπε αλλά δεν είναι λύση αυτό.

Θα πληρώσουν αυτοί που δεν πλήρωσαν το μερίδιό τους στην κρίση, είπε περιγράφοντας την συμφωνία που θέλει και πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα πρέπει να έχει ρήτρες για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας που επιδεινώθηκε με ευθύνη των θεσμών. Τις τελικές μας αποφάσεις θα τις παρουμε με βάση αυτα τα κριτήρια. Δεν λειτουργουμε με άγχος και πίεση στιγμής. Δεν λειτουργούμε με εκβιαστικά διλήμματα.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του έχει λάβει εντολή για εξάνλτηση της τετραετίας.

Στόχος μας είναι να οικοδομησουμε ένα οικονομικό και κοινωνικό μοντελο για τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Θα κριθεί από την στήριξη των πολιτών και του ελληνικού λαού.

Πιστεύω είπε ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Τώρα αρχίζει η τελικά διαπραγμάτευση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ