Αυτά είναι τα φορολογικά προνόμια των βουλευτών

Αυτά είναι τα φορολογικά προνόμια των βουλευτών
Την ώρα που γράφονται οι γραμμές ενός ακόμα πακέτου μέτρων ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ και η κυβέρνηση αναζητά ακόμα και το τελευταίο ευρώ από τα διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης ανέγγιχτο εξακολουθεί να παραμένει ένα από τα πιο προκλητικά βουλευτικά προνόμια, το λεγόμενο αφορολόγητο της βουλευτικής αποζημίωσης το οποίο έχει καταγγελθεί από τους ίδιους τους βουλευτές και αρχίζει από 65% στο σύνολο των χρημάτων που εισπράττει ο κάθε βουλευτής και κατά περίπτωση μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 80%.


Η ιστορία με το αφορολόγητο των βουλευτών αρχίζει με το Ζ’ Ψήφισμα του Συντάγματος του 1975 σύμφωνα με το οποίο το 60% της βουλευτικής αποζημίωσης δεν φορολογείται, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό 25% επί της βουλευτικής αποζημίωσης αφαιρείτο ως τεκμαρτή δαπάνη για την άσκηση του βουλευτικού λειτουργήματος.

Το 2010 με τον νόμο 3842 επί υπουργίας στο Οικονομικών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου η συγκεκριμένη διάταξη του Ζ’ Ψηφίσματος για το αφορολόγητο 60% καταργήθηκε και παρέμεινε μόνο η αφαίρεση του 25% ως τεκμαρτού.

Στην πράξη όμως όπως φαίνεται και από τα ίδιες τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών από το σύνολο των χρημάτων που εισπράττει ο κάθε βουλευτής ετησίως, ένα ποσοστό κοντά στο 70% κατά μέσο όρο μένει αφορολόγητο, με το δημόσιο να χάνει περίπου εννιά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι όσα έγιναν στη Βουλή το 2013 με την ίδια τη βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ Μαρία Γιαννακάκη να ομολογεί ότι ακόμα και τότε το 75% της βουλευτικής αποζημίωσης παρέμενε αφορολόγητο ενώ ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης έφτασε να δημοσιοποιήσει ο ίδιος το εκκαθαριστικό του από την εφορία για τα εισοδήματα του 2012 για να αποδείξει ότι ο νόμος του 2010 δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Συνολικές απολαβές από τη βουλευτική αποζημίωση περίπου 47.000 ευρώ (είχε διατελέσει βουλευτής από το Μάιο και έπειτα). Από τα 47.000 ευρώ φορολογήθηκαν μόνο τα 16.000 ευρώ με τον φόρο να είναι 2.000 ευρώ την ώρα που ένας μισθωτός με τα ίδια έσοδα θα πλήρωνε περισσότερα από 10.000 ευρώ.

Πολλά είναι όμως τα παραδείγματα που προκύπτουν και από άλλες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών που δημοσιοποιήθηκαν από τη Βουλή το 2013.

-Βουλευτής με ετήσια αποζημίωση 109.506 ευρώ φορολογήθηκε μόνο για τα 26.156 ευρώ ενώ αφορολόγητα έμειναν 83.350 ευρώ! Ποσοστό αφορολογήτου 76%.

-βουλευτής με 111.877 ευρώ ετήσια αποζημίωση φορολογήθηκε ως μισθωτός με εισόδημα 28.613 ευρώ ενώ αφορολόγητα έμειναν 83.264 ευρώ. Ποσοστό αφορολογήτου 74%.

-τρίτος βουλευτής με εισόδημα από τη βουλευτική αποζημίωση 110.153 ευρώ φορολογήθηκε μόνο για τα 27.941 ευρώ. Ποσοστό αφορολογήτου 75%.

Σύμφωνα με διευκρινήσεις που είχε δώσει παλαιότερα το Υπουργείο Οικονομικών o νόμος για αφαίρεση μόνο του 25% από το μικτό εισόδημα του βουλευτή ως τεκμαρτού εφαρμόζεται ωστόσο υπάρχει σειρά από φοροαπαλλαγές που εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι σήμερα και στην πράξη εκτινάσσουν το αφορολόγητο γύρω στο 70%.

Συγκεκριμένα από το μικτό ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης αφαιρείται το οικογενειακό επίδομα οικογενειακών βαρών του άρθρου 11 του Ν. 1505/1984, τα ποσά των κρατήσεων υπέρ κόμματος αλλά και οι κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές για τον κλάδο σύνταξης.

Επιπλέον δεν φορολογούνται ούτε τα πάσης φύσεως επιδόματα που λαμβάνουν οι βουλευτές όπως το επίδομα οργάνωσης γραφείου, η αποζημίωση για συμμετοχή σε συνεδριάσεις επιτροπών ή η ταχυδρομική ατέλεια τα οποία όμως σε απόλυτα ποσά ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ το μήνα.



Πληρώνουν 30.000 ευρώ λιγότερα από έναν απλό πολίτη

Όπως προαναφέραμε το προνόμιο του αφορολογήτου πέρα από το προκλητικό του πράγματος σε εποχή κρίσης και όταν για τον απλό φορολογούμενο, πολλώ δε μάλλον για τον μισθωτό η φορολόγηση ξεκινά από το πρώτο ευρώ έχει ως αποτέλεσμα και μια άκρως σημαντική απώλεια εσόδων για το δημόσιο το οποίο συνολικά φτάνει ακόμα και τα εννιά εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Συγκεκριμένα, κάθε βουλευτής εισπράττει κατά μ.ο κοντά στα 95.000 ευρώ ετησίως από βουλευτική αποζημίωση. Ενώ όμως ένας μισθωτός με το ίδιο εισόδημα φορολογείται βάσει της κλίμακας με περίπου 35.500 ευρώ οι βουλευτές για το ίδιο ποσό πληρώνει φόρο μόλις 5.000-5.500 ευρώ. Όσο δηλαδή θα πλήρωνε ένας μισθωτός με περίπου 30.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα.

Η διαφορά των 30.000 ευρώ που πληρώνει λιγότερα ο βουλευτής σε σχέση με τον μισθωτό αναλόγου εισοδήματος, πολλαπλασιαζόμενη με τον αριθμό των βουλευτών δίνει και την απώλεια των εννιά εκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα μπορούσε να εισπράττει το κράτος αν και για τους βουλευτές ίσχυε το ίδιο φορολογικό καθεστώς.

Ενδεικτικότερο όλων των παραπάνω είναι το εκκαθαριστικό που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο Γεράσιμος Γιακουμάτος για το οικονομικό έτος 2011. Κι ενώ με συνολικό ετήσιο εισόδημα 123.505 ευρώ ο φόρος θα έπρεπε να είναι κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ, το γεγονός ότι από αυτά, τα πρίπου 100.000 ευρώ αφορούσαν στην βουλυτική αποζημίωση είχε ως αποτέλεσμα ο φόρος που του εκκαθαρίστηκε να είναι μόλις 8.345,74 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ