Τσίπρας: Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για συμφωνία με τους δανειστές

Τσίπρας: Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για συμφωνία με τους δανειστές
Μια ομιλία εφ'όλης της για την πορεία της χώρας από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι του Σαββάτου στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Από πέρυσι τον Αύγουστο, τόνισε, έχει να εκταμιευτεί δόση στην βάση του προγράμματος δανειοδότησης. Αυτό προφανώς δεν είναι δική μας επιλογή.

«Αυτή η μη κανονικότητα όχι μόνο δεν είναι επιλογή μας, αλλά δεν συνάδει με τους κανόνες και είναι απαράδεκτο ότι συμβαίνει. Αν νομίζουν ότι είναι αποτελεσματική διαπραγματευτική τακτική που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να δεχτεί μια επιζήμια συμφωνία, αν αυτή είναι η τακτική τους, δεν είναι καθόλου αποτελεσματική.

Με μοχλό τη ρευστότητα, κάποιοι στους κύκλους των δανειστών προσπαθούν να εκβιάσουν. Επιμένουν σε ακρότητες προκειμένου να μην παραδεχτούν την αποτυχία τους.

Ο λαός ζητάει λύση όχι συμφωνία και στηρίζει την κυβέρνηση, τόνισε. Εμείς στηρίζουμε απόλυτα την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου, το ίδιο περιμένουμε και από το σύνολο των θεσμών και των εκπροσώπων τους», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα δεχτούμε νέα μέτρα ύφεσης, δεν θα υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις, όπως στο μέτωπο του ΦΠΑ και των εργασιακών», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Απαιτούμε και από τους εταίρους ανάλογο σεβασμό και ανάλογες υποχωρήσεις στη διαπραγμάτευση, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Εχουμε κάνει το χρέος μας στη διαπραγμάτευσης, ήλθε η ώρα να κάνει και η Ευρώπη το δικό της, τόνισε.

Εκανε δε λόγο για κάποιους που έμπρακτα και με σχέδιο υπονομεύουν το ευρωπαϊκό όραμα. «Δεν θα ανεχτούμε όσους κάθε φορά που γίνονται βήματα στη διαπραγμάτευση, διακινούν σενάρια εξόδου και ταπείνωσης του λαού.

«Θέλω να στείλω ένα καθαρό μήνυμα. Τις τελευταίες μέρες πριν τη συμφωνία, όσοι μπορούν να συμβάλλουν, να το κάνουν. Οσοι δεν μπορούν, να σιωπήσουν.», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Με τους χαμηλότερους στόχους γλιτώνουμε μέτρα 10 δισ.»

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του προηγούμενου προγράμματος δεν είναι μόνο άπιαστοι αλλά και καταστροφικοί για την οικονομία.

Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις, έχουμε πετύχει χαμηλούς στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015 και το 2016 και υψηλότερους αλλά λογικούς τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα εμφανίζει ανάπτυξη. Ετσι η οικονομία θα γλιτώσει εισπρακτικά μέτρα πάνω από 10 δις. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Οι κόκκινες γραμμές

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν συζητάμε σε καμία περίπτωση περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τους θεσμούς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της διαιτησίας.

Επίσης, έχουμε δεν δεχόμαστε την περαιτέρω περικοπή συντάξεων, που περιείχε το e-mail Χαρδούβελη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε από μόνοι μας το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Όμως δεν θα γίνει με τη μέθοδο του εξαναγκασμού αλλά με νέες αναλογιστικές μελέτες και πολιτικό διάλογο.

Αυτοί που μας κουνούν σήμερα το δάχτυλο για το ασφαλιστικό είναι οι ίδιοι που προκάλεσαν το πρόβλημα με το PSI, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι για αυτό το έγκλημα κάποιοι θα λογοδοτήσουν.

Τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας

Η συμφωνία, για να είναι αμοιβαία επωφελής συμβιβασμός πρέπει να περιλαμβάνει

-χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο και να υπάρξει ανάπτυξη

-έσοδα από τη μεταφορά των βαρών στον πλούτο, όχι μέτρα που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα

-αναδιάρθρωση του χρέους, να μπεί τέλος στο φαύλο κύκλο της τελευταίας 5ετίας

-γενναίο επενδυτικό πακέτο χρηματοδότησης για να υπάρξουν επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και να μειωθεί η ανεργία.

Η συμφωνία, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, θα αποτελέσει το κλειδί για να μπορέσουμε να εντείνουμε τον πραγματικό αγώνα εναντίον της εγχώριας ολιγαρχίας και των ελίτ που κατέστρεψαν τον παραγωγικό ιστό της πατρίδας μας.

Να μην ξεχνάμε ότι ο αντίπαλος δεν βρίσκεται μόνο, όπως κάποιοι νομίζουν, στο Βερολίνο, στην Ουάσινγκτον, στις Βρυξέλλες, αλλά βρίσκεται και εντός των τειχών, υπογράμμισε.

Ηλθε η ώρα να πληρώσουν οι ολιγάρχες

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ολιγάρχες που λυμαίνονται τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Βλέπουν τα συμφέροντά τους να απειλούνται και επιτίθενται. Δεν είναι καθόλου τυχαία η καθημερινή επίθεση από μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από ολιγάρχες της διαπλοκής, τόνισε.

Εμείς δεν λογαριάζουμε τέτοιου τύπου εκφοβισμό. Ας το καταλάβουν οι κάθε λογής ολιγάρχες, ήλθε η ώρα να πληρώσουν φόρους, να πληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες, να πληρώσουν τις τηλεοπτικές συχνότητες που χρησιμοποιούν τσάμπα, σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε αμεση δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες. Θα κάνουμε διασταύρωση σε όλες τις λίστες και σε όλα τα ονόματα φοροδιαφυγής. Θα συνεχίσουμε με βάση τις δεσμεύσεις μας για να καθαρίσουμε τη χώρα από τους ολιγάρχες που πλούτισαν σε βάρος της μεσαίας τάξης, τόνισε.

Όχι άλλη κωλυσιεργία με ΕΡΤ

Η ΕΡΤ έπρεπε ήδη να λειτουργεί και να αποτελεί αντίπαλο δέος σε όσους τρομοκρατούν καθημερινά το λαό. Επρεπε ήδη να έχουμε προχωρήσει και πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς άλλη κωλυσιεργία και θα πρέπει να αναλάβουν όλοι, όλοι και όλες τις ευθύνες τους, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι η ΕΡΤ δεν επαναλειτουργεί για να βρουν κάποιοι τη δουλειά τους, αλλά για να έχει ο ελληνικός λαός το αγαθό της έγκυρης και πλουραλιστικής ενημέρωσης.

Κλείνοντας την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι απαιτείται συνευθύνη, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. «Ο λαός για πρώτη φορά εμπιστεύθηκε την Αριστερά, δεν πρεπει να τον απογοητεύσουμε. Είναι το μεγάλο στοίχημα, και θα το κερδίσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ