Το «φορο-πακέτο» του Αλέξη Τσίπρα –Τι εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Το «φορο-πακέτο» του Αλέξη Τσίπρα –Τι εξήγγειλε ο πρωθυπουργός
Αρκετά διαφωτιστικός όσον αφορά στις φορολογικές αλλαγές στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνησή του ήταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεοπτικής συνέντευξης στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ξεχώρισε η εξαγγελία για υποχρεωτική διενέργεια συναλλαγών με «πλαστικό χρήμα» ακόμη και για ποσά της τάξεως των 50-70 ευρώ αλλά και η δήλωση ότι είναι πιθανή η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και για το 2015.

Ειδικότερα:

1. Ανοικτό άφησε ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος επί των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία στα πρότυπα και άλλων χωρών (π.χ Ιταλία). Είναι μια από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

2. Η υποχρεωτική πραγματοποίηση συναλλαγών με «πλαστικό χρήμα» πάνω από ένα όριο εντάσσεται στην προσπάθεια να αυξηθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα χαμηλό όριο της τάξεως των 50-70 ευρώ ενώ δεν αποκλείεται το μέτρο να δοκιμαστεί καταρχήν πιλοτικά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας (π.χ στις νησιωτικές περιοχές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού)

3. Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, συνδέεται με την πορεία δύο βασικών δεικτών: του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και της πορείας του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα το «πακέτο Βαρουφάκη» μπορεί να εξασφαλίσει ότι το πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1,2% που είναι ο στόχος. Αν αυτό συμβεί –και αν βοηθήσει η ανάπτυξη που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,4%- τότε οι πόροι που θα προκύψουν θα διατεθούν για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον ΦΜΑΠ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πληρώσουμε και φέτος τον ΕΝΦΙΑ και μάλιστα με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα.

4. Κάτι αντίστοιχο, συμβαίνει και με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Και αυτή η κυβερνητική εξαγγελία, συνδέεεται με πρωτογενές πλεόνασμα και ΑΕΠ. Αν δεν προκύψουν πρόσθετοι πόροι, τα εισοδήματα του 2015 θα φορολογηθούν με την ισχύουσα κλίμακα και από του χρόνου… βλέπουμε.

Μέτρα που αναμένεται να συμπεριληφθούν ακόμη και στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή, (σ.σ όπως ανακοινώθηκε το πρώτο νομοσχέδιο θα συζητηθεί την Πέμπτη στο υπουργικό Συμβούλιο) είναι αυτά για την πάταξη του λαθρεμπορίου (αναμένεται αύξηση των ποινών), ο διαχωρισμός του ΦΠΑ κατά τη διενέργεια μιας συναλλαγής οι «λοταρίες» για τις αποδείξεις καθώς και η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ