Τα μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Τα μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση
Ένα μήνα από τη στιγμή που τα ηνία της χώρας ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, θα κατατεθούν και τα πρώτα νομοσχέδια. Σήμερα λοιπόν αναμένεται να «πάει» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το νομοσχέδιο για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης. Σε αυτό περιλαμβάνονται μέτρα για την ηλεκτροδότηση, σίτιση και στέγαση πολιτών και νοικοκυριών που «διαβιούν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας».

Ειδικότερα, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αντιμετωπίσει ανάγκες που προκύπτουν από την πρόσφατη αύξηση της απόλυτης φτώχειας (ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή, στέγη, υπηρεσίες υγείας και την παροχή ρεύματος) μέσω ιδιαίτερα στοχευμένων μη χρηματικών μέσων (π.χ. κουπόνια τροφίμων).

Στο ίδιο κείμενο, το οικονομικό επιτελείο τονίζει ότι η μάχη κατά της ανθρωπιστικής κρίσης δεν έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο και δεσμεύεται να αξιολογήσει το πιλοτικό πρόγραμμα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με στόχο την επέκτασή του πανελλαδικά.

Σύμφωνα με τα όσα θα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου, εντός του τρέχοντος έτους θα υπάρξει σχέδιο για την στέγαση 30.000 αστέγων, καθώς και για δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για 300.000 νοικοκυριά που έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ. Κάποια από τα προγράμματα, θα ξεκινήσουν άμεσα προκειμένου να αντιμετωπισθούν βασικές ανάγκες διαβίωσης ανθρώπων που χτυπήθηκαν από τις συνέπειες της πολυετούς κρίσης στην Ελλάδα.

Πηγές από την οδό Σταδίου, όπου στεγάζεται το γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Θ. Φωτίου, επισημαίνουν ότι ήδη, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, τους Δήμους, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και την Εκκλησία, έχει ξεκινήσει η καταγραφή όσων έχουν πραγματικά ανάγκη, καθώς και των εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Στο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται και η ειδική κάρτα μετακίνησης για τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε μακροχρόνια άνεργους και όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς και μέτρα για την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους ανέργους και ειδικές μέριμνες για την παιδική φτώχεια και τα Άτομα με Αναπηρία.

Τα μέτρα

1. Ηλεκτρικό ρεύμα σε όλους

2. Διατροφή σε 300.000 άπορες οικογένειες

3. Στέγαση σε 30.000 άπορες οικογένειες

4. Κάρτα μετακίνησης για τα ΜΜΜ σε μακροχρόνια άνεργους και όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

5. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους άνεργους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ