Τσίπρας: Τα μνημόνια τελείωσαν τυπικά και ουσιαστικά (Ολόκληρη η ομιλία)

Τσίπρας: Τα μνημόνια τελείωσαν τυπικά και ουσιαστικά (Ολόκληρη η ομιλία)
Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τους υπουργούς κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Δήλωσε πως έκλεισε ένα κύκλος επίπονης διαπραγμάτευσης και ξεκαθάρισε πως οι ευρωπαίοι εταίροι συμφώνησαν στην επέκταση της δανειακής σύμβασης, αλλά όχι και του Μνημονίου.

«Κάποιοι ποντάρουν σε τρίτο μνημόνιο. Θα τους απογοητεύσω. Δεν θα υπάρξει τρίτο μνημόνιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι μια συμφωνία που θα καταστήσει βιώσιμες τις υποχρεώσεις μας και θα επιστρέψει να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

Όπως σημείωσε «οι εταίροι επέκτειναν κατά τέσσερις μήνες την δανειακή σύμβαση με βάση την επιστολή μας, χωρίς δηλαδή επέκταση της λιτότητας. Αποδείχτηκε ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρά όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Να αναζητά εναλλακτικούς δρόμους για την ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η χώρα βγαίνει ποιο δυνατή και περήφανη, έχοντας ανακτήσει την αξιοπιστίας της και έχοντας πετύχει τους πρώτους στόχους που είχε θέσει. Μπορούμε τώρα να αρχίσουμε τη συζήτηση για την απομείωση χρέους, εκτίμησε.

Οι ευρωπαίοι εταίροι αποδέχτηκαν κάτι που έμοιαζε ταμπού. Ότι τα μνημόνια δεν είναι μόνο κοινωνικά αλλά και οικονομικά αναποτελεσματικά. Αποδέχτηκαν ότι τα τεράστια πλεονάσματα είναι ατελέσφορα. Τα μνημόνια τελείωσαν ονομαστικά και ουσιαστικά.

Πρέπει τώρα να ξεκινήσουμε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις με την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την αναδιοργάνωση του κράτους αλλά και να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση.

Γνωρίζω καλά ότι κάποιοι θα ήθελαν να είχαμε αποτύχει. Παρακαλούσαν να πέσουμε στα βράχια ή να είχαμε αποδεχτεί τα μέτρα εξόντωσης της κοινωνίας που είχε αποδειχτεί η προηγούμενη κυβέρνηση.

Κάποιοι ποντάρουν σε τρίτο μνημόνιο. Θα τους απογοητεύσω. Δεν θα υπάρξει τρίτο μνημόνιο. Αυτό που επιδιώκουμε είναι μια συμφωνία που θα καταστήσει βιώσιμες τις υποχρεώσεις μας και θα επιστρέψει να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Κατανοώ την απογοήτευση του μνημονιακού κατεστημένου.

Τα νομοσχέδια

Το πρώτο, τη Δευτέρα το πρωί, θα αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι πρώτιστο καθήκον απέναντι στην κοινωνία. Προτείνω να είναι το πρώτο για συμβολικούς λόγους. Θα προβλέπει την παροχή ρεύματος και σίτισης σε νοικοκυριά που τα στερούνται. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασσης για 30.000 ανθρώπους με επιδότηση ανά άτομο και περιορισμό των εξώσεων.

Για να ανακουφιστούν 3,7 εκατομμύρια οφειλέτες που χρωστούν έως 5.000 ευρώ και από την άλλη να στηριχθούν τα δημόσια έσοδα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται και ρύθμιση για χρέη προς τα ταμεία αλλά και η άρση του διακρούς αυτοφώρου για χρέη ώς 50.000 ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρια και θα αφορά κατοικίες με αντικειμενική αξία έως 300.000 ευρώ.

Την επόμενη Πέμπτη η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ «ώστε να αντικαταστήσουμε μια μεγάλη αδικία και να γιατρέψουμε τη μεγάλη πληγή για τη δημοκρατία». Σκοπός η ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματος σε βάση δημοκρατίας χωρίς να δημιουργηθεί επιβάρυνση στον προϋπολογισμό αλλά αντίθετα τροφοδοτεί τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για καλή νομοθέτηση. Δεν θα υπάρξει ρεβανσισμός για όσους νομίμως εργάζονται στον υπάρχοντα φορέα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει ετοιμότητα για να λύνει πρακτικά προβλήματα και να προωθεί μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών. Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η ρύθμιση για τα ηλεκτρονικά ΚΕΠ ενώ προχωρά και η τεχνική προετοιμασία για την κάρτα του πολίτη με πληροφορίες για συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση.

Απευθυνόμενος προς τους υπουργούς τους κάλεσε όλους να συνεργαστούν με τον Νίκο Βούτση για να μπει μπροστά η αναδιοργάνωση των οργανισμών όλων των υπουργείων. Αυτή θα είναι η σημαντικότερη παρέμβασή μας.

Η άδεια στις Σκουριές

Η ανάκληση των αδειών κλήθηκε επιβεβλημένη μετά από σοβαρές καταγγελίες που έγιναν. Θα γίνει επανέλεγχος για το εάν έχουν τηρηθεί οι κείμενες διατάξεις. Με αφορμή τις αντιδράσεις θέλω να τονίσω: η νέα κυβέρνηση θα υπηρετήσει με συνέπεια τα συμφέροντα του λαού.

Για την κυβέρνησή μας εργαζόμενοι, περιβάλλον, κοινωνικό όφελος είναι πάνω από επιχειρηματικά συμφέροντα, όσες διασυνδέσεις και αν διαθέτουν τα τελευταία. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι μέσα και έξω από τη χώρα.

Πρόταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τέλος ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια προκειμένου να ελεγχθούν οι ευθύνες όλων των παραγόντων που μας οδήγησαν στον αναγκαστικό δανεισμό με ευθύνη, εντιμότητα και χωρίς ρεβανσισμό γιατί ο λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια. Το έχει ανάγκη η ίδια η δημοκρατία.

Κάλεσε τους υπουργούς να εργαστούν σκληρά με λιγότερα συνθήματα και πολύ δουλειά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ