H νύχτα είναι μακρά για την Ελλάδα στο Παρίσι

H νύχτα είναι μακρά για την Ελλάδα στο Παρίσι
(upd) «Η συζήτηση προχωρά αναλυτικά και διεξοδικά σε όλα τα δημοσιονομικά ζητήματα, ιδιαίτερα στις νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς», σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφορικά με τη συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Παρίσι.

Οι συζητήσεις έχουν επικεντρωθεί στην κύρια διαφορά τους, δηλαδή το δημοσιονομικό κενό για το 2015 αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να μετακινηθούν για το 2015 και να συνδεθούν με την προληπτική γραμμή στήριξης, είπε στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα.Πηγές του ΥΠΟΙΚ που βρίσκονται στο Παρίσι λένε ότι "η συζήτηση προχωρά εξαντλητικά σε όλα τα δημοσιονομικά ζητήματα, ιδιαίτερα στις νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς".

Έως αργά τη νύχτα θα διαρκέσει η πρώτη ημέρα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα στo Παρίσι, στο κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ, γνωστό ως «Βίλα Σαίντ».Αυτή την ώρα οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη

Λίγο πριν την έναρξη των συζητήσεων με την τρόικα στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, δήλωσε στους δημοσιογράφους «ήλθαμε να κλείσουμε το βιβλίο»

«Έχουμε έλθει για να συνεχίσουμε τη συζήτηση, κάνουμε πρόοδο και συνεχίζουμε» πρόσθεσε. Ο υπουργός επισήμανε ότι η συνάντηση γίνεται σε έναν «ελληνικό χώρο» που είναι το κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ.
«Είναι ένας τρόπος για να συναντήσουμε εδώ όλες τις πλευρές», πρόσθεσε, «και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει σύγκλιση. Τα θέματα είναι διάφορα, σκοπός είναι να συνεχισθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παράλληλα με δημοσιονομική εξυγίανση και όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις».
Ο κ. Χαρδούβελης απέφυγε να απαντήσει σε ερώτημα σχετικά με το δημοσιονομικό κενό.

Την Τετάρτη πάντως, η έναρξη των συζητήσεων προβλέπεται από τις 8 το πρωί, με στόχο την ολοκλήρωσή τους μέσα στην ημέρα. Παρ' όλα αυτά, δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και την Πέμπτη εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Πέμπτης είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση της Oμάδας Eργασίας του Eurogroup (Euro Working Group) όπου θα κριθεί αν το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί στην Σύνοδο της 8ης Δεκεμβρίου.

Μετά τη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου κυβερνητικές πηγές επέμεναν πως είναι ρεαλιστικός ο στόχος η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Πρόσθεταν πως έως το τέλος του έτους ή τις αρχές Ιανουαρίου μπορεί να έχει επέλθει και η συμφωνία για τη νέα σελίδα της ελληνικής οικονομίας, αφού στο τραπέζι βρίσκεται πλέον και η πιο ενεργή εμπλοκή του ΔΝΤ χωρίς να υπάρξει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος μέσω ψήφισης από τα εμπλεκόμενα Κοινοβούλια.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, με επικεφαλής τον υπουργό Oικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, έφθασε στο Παρίσι το μεσημέρι με το κυβερνητικό αεροπλάνο. Στην ομάδα συμμετέχουν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Τάσος Αναστασάτος, ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης και ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το γραφείο του πρωθυπουργού συμμετέχουν οι σύμβουλοι Χρύσανθος Λαζάριδης και Σταύρος Παπασταύρου, από δε το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Πρωτόπαππας.

Ενδεικτική της κρισιμότητας των συζητήσεων είναι η κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο οποίος για πρώτη φορά πήγε στην Τράπεζα της Ελλάδος και αυτή την ώρα γευματίζει με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ώστε να είναι ενήμερος για τις εξελίξεις. Θα συζητήσουν με τον κ. Στουρνάρα θέματα που αφορούν την πορεία του τραπεζικού κλάδου αλλά και για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την τρόικα στο Παρίσι.

Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, δήλωσε κατηγορηματικά από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι.

Εν τω μεταξύ εκτενείς είναι οι αναφορές του γερμανικού Τύπου στις σημερινές διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά, παρατηρούν γερμανοί αναλυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα της DW.

Για επίπονες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και τρόικας κάνει λόγο η Frankfurter Rundschau σημειώνοντας ότι «δεν απομένει πλέον πολύς χρόνος δεδομένου ότι το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας λήγει στα τέλη του χρόνου. Η Αθήνα όμως χρειάζεται περαιτέρω στήριξη».

«Συνεχίζονται οι συνομιλίες της τρόικας με την Ελλάδα», είναι ο τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Handelsblatt, η οποία χαρακτηρίζει τη συνάντηση των Παρισίων «σημαντική για την πορεία του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης».

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια

Σε σχετικό του άρθρο το περιοδικό Der Spiegel σημειώνει ότι «το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει πλέον πολύ χρόνο στη διάθεσή του για να πείσει τους δανειστές του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ για τους αριθμούς του. Παρόλα αυτά, οι συνομιλίες προχωρούν μετά δυσκολίας». Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να παρουσιάσει κατά πόσον έχει προχωρήσει με το πρόγραμμα περικοπών.

«Η πίεση είναι τεράστια: εντέλει, το ερώτημα είναι εάν η Αθήνα μπορεί να συνεχίσει το πρόγραμμα σταθεροποίησης των δημοσιονομικών της. Χωρίς στήριξη όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει. Η συμφωνία με την τρόικα των δανειστών (…) είναι βασική προϋπόθεση για να συνεχιστούν οι συνομιλίες αναφορικά με τον τρόπο περαιτέρω στήριξης της Ελλάδας. Το τρέχον πρόγραμμα στήριξης λήγει στα τέλη του έτους».

Διαφωνίες για δημοσιονομικό κενό

Επικαλούμενο πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, το Spiegel αναφέρεται στις διαφωνίες που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας.

«Για το 2015 η τρόικα υπολογίζει με ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 2,5 δις ευρώ και ζητά περικοπές, μεταξύ άλλων στις συντάξεις, όπως λέγεται. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δεν βλέπει κενό και το απορρίπτει».

Σύμφωνα με το Spiegel, η βραδύτητα των συνομιλιών προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία στις Βρυξέλλες. «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο Παρίσι, τότε η πιστωτική γραμμή -η οποία πρόκειται να αποφασιστεί στις 8 Δεκεμβρίου από το Eurogroup- θα είναι δύσκολη έως αδύνατη, ανέφεραν κύκλοι της ΕΕ τη Δευτέρα. Στην Αθήνα, αντίθετα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση ‘ακόμη και την τελευταία στιγμή’, όπως λένε».

Διαβάστε ακόμη στο FPress "Προς το δικό της συμφέρον η Ελλάδα δεν θα πρέπει να επιδιώξει ένα «dirty exit»"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ