Ποιοι λένε στον Α. Σαμαρά να πάει σε πρόωρες εκλογές και ποιοι όχι

Ποιοι λένε στον Α. Σαμαρά να πάει σε πρόωρες εκλογές και ποιοι όχι
Σε διαδοχικές κλειστές συσκέψεις στο Μαξίμου, με αρκετή δόση έντασης, εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Στις συσκέψεις αυτές που πλην του Αντώνη Σαμαρά συμμετέχουν και οι πολύ στενοί συνεργάτες του, Δημήτρης Σταμάτης, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Κώστας Μπούρας –χωρίς τη συμμετοχή του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, του Γιώργου Μουρούτη. Υποστηρικτής των πρόωρων εκλογών, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Σταμάτης, ενώ οι άλλοι δύο στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, οι κύριοι Μπούρας και Λαζαρίδης έχουν τις επιφυλάξεις τους.
Η συλλογιστική της πρότασης για επίσπευση των εκλογών βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία, δεδομένου ότι ο έχων την εποπτεία της επικοινωνιακής τακτικής στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, έχει την πρώτη άμεση πρόσβαση σε δημοσκοπικά στοιχεία. Είτε αυτά βλέπουν το φως της δημοσιότητας είτε όχι.
Την άποψή του ότι υπάρχει κίνδυνος να μεγαλώσει η διαφορά ο κ. Σταμάτης την θεμελιώνει στο γεγονός ότι το επόμενο διάστημα έρχονται σωρευτικά οι δόσεις από τις φορολογικές επιβαρύνσεις τόσο των εισοδημάτων όσο και της ακίνητης περιουσίας. Γνωρίζει καλά ο κ. Σταμάτης ότι ειδικώς οι επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ έχουν εξοργίσει την κοινωνία, λόγω και των λαθών που προηγήθηκαν στους υπολογισμούς του φόρου αλλά και της εσφαλμένης επικοινωνιακής πολιτικής που ακολουθήθηκε για να δικαιολογηθούν τα λάθη. Επικοινωνιακή πολιτική με την οποία έχει διαφωνήσει και η οποία είχε και ανάλογο κόστος για την κυβέρνηση.
Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις, κατά τον κ. Σταμάτη εκείνο που συμφέρει τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Σαμαρά είναι να περιορίσει τις πιθανές εκλογικές απώλειες, κάτι που μπορεί να συμβεί -σύμφωνα με όσους προτείνουν επίσπευση των εκλογών- μόνο με μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες που θα ανακόψει τη σταδιακή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και θα σταματήσει ένα νέο ρεύμα ψηφοφόρων προς τις τάξεις του.
Είναι αξιοσημείωτο επί του προκειμένου ότι βουλευτές που πρόσκεινται στον κ. Σαμαρά παρατηρούσαν στα «Παραπολιτικά» με μεγάλη δόση ρεαλισμού ότι συνεχίζονται οι αστοχίες από κυεβρνητικά στελέχη, καθώς με δηλώσεις του ερεθίζουν ακόμη περισσότερο την κοινωνία και την απομακρύνουν από την ΝΔ. Ανέφεραν χαρακτηριστικάτη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι έτσι και βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει τα λεφτά του και θα φύγει στο εξωτερικό.
Από την άλλη πλευρά σοβαρές επιφυλάξεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού κκ Λαζαρίδης και Μπούρας. Θεωρούν ότι μία πρωτοβουλία Σαμαρά για πρόωρες εκλογές:
Πρώτον, δικαιολογημένα θα αποκαλύψει τον λόγο της προσφυγής, θα ερμηνευθεί ως ένα δείγμα ηττοπάθειας και έτσι θα παρασυρθούν και οι αμφιταλαντευόμενοι προς την πλευρά τιου φερομένου ως νικητή.
Δεύτερον θεωρούν ότι μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα, αν όχι για εκλογική επικράτηση της ΝΔ τουλάχιστον για περιορισμό της διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Ενισχύουν δε τη συλλογιστική τους αυτή με την πρόβλεψη Λαζαρίδη ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές, όπως επιδιώκει ο κ. Σαμαράς, για απεξάρτηση από επιπλέον δανειακές δεσμεύσεις από την τρόίκα, θα ερμηνευθεί θετικά από την κοινωνία, προς όφελος της κυβέρνησης και της ΝΔ.

Σύγχυση και αμηχανία

Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι η σύγχυση και η αμηχανία για το τι πρέπει να γίνει είναι μεγάλη στο Μαξίμου, αν ληφθεί υπ' όψιν ότι ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε πει ότι οι εκλογές θα είναι καταστροφικές και ότι όποιος τις επιδιώκει απεργάζεται το κακό της χώρας. Όμως κανείς δεν ξέρει πως θα διαμορφώνεται το πολιτικό κλίμα τις προσεχείς εβδομάδες, έτσι ώστε το Μαξίομου να αναπροσαρμόσει την τακτική του.
Αυτοί πάντως που υποστηρίζουν ότι πρέπει να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, με πρώτους τους κκ Λαζαρίδη και Μπούρα έχουν «σύμμαχο» την συλλογιστική που είχε αναπτύξει προ καιρού στα «Π» ο διευθυντής της ΑLCO, γνωστός δημοσκόπος Κώστας Παναγόπουλος, σύμφωνα με τον οποίον η δημοσκοπική διαφορά που καταγράφει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αναστρέψιμη. Και αυτό το οποίο πρέπει να σκέπτεται το Μαξίμου δεν είναι το πως θα διαχειριστεί μία εκλογική αναμέτρηση, αλλά πως... θα την αποφύγει.
Από την άλλη, η άποψη Σταμάτη ότι οι πρόωρες εκλογές είναι συμφέρουσες διότι θα αποτρέψουν μεγαλύτερες απώλειες για την ΝΔ και τον κ. Σαμαρά προσωπικώς, είναι κοντά στις εκτιμήσεις που λέγεται ότι είχε διατυπώσει και προς τον Αντώνη Σαμαρά ο Κώστας Καραμανλής, πριν από τις ευρωεκλογές. Ότι θα ήταν προς το συμφέρον του να μεθοδεύσει και γενικές εκλογές μαζί με τις ευωρεκλογές. Κι αυτό διότι, μετά την εκλογική αναμέτρηση για την Ευρωβουλή και με δεδομένο ότι, όπως έδειχναν όλα τα στοιχεία, την πρωτιά θα την είχε εξασφαλισμένη ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση με αργό ρυθμό αλλά σταθερά θα ακολουθούσε φθίνουσα πορεία. Κατάσταση που πολλοί ήδη την διακρίνουν και η πραγματικότητα το επιβεβαιώνει...

Από την εφημερίδα Παραπολτικά, το ρεπορτάζ του Νίκου Σίμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ