Νέα συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά με άρωμα… χρέους

Νέα συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά με άρωμα… χρέους
Τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Κριστιάνε Βιρτς.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν την επόμενη Τρίτη στο Βερολίνο στις 12:30. Η γερμανική πλευρά χαρακτηρίζει “συνάντηση ρουτίνας” το ραντεβού ωστόσο η χρονική συγκυρία είναι τέτοια ώστε αυτό να μην γίνεται εύκολα πιστευτό. Και αυτό διότι Σαμαράς και Μέρκελ συναντώνται μόλις λίγες ημέρες πριν την έλευση της τρόικας στην Αθήνα για την πραγματοποίηση της 5ης αξιολόγησης ενώ εκκρεμεί η διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Ούτε η κ. Βιρτζ αλλά και ούτε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, θέλησαν να αναφερθούν στις λεπτομέρειες των συνομιλιών, για παράδειγμα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την τρόικα. Η κ. Βιρτζ θέλοντας να μετριάσει πιθανές εντυπώσεις ενόψει αυτών των διαπραγματεύσεων και δεδομένου της επίσκεψης στο Βερολίνο του γάλλου πρωθυπουργού, Μανουέλ Βαλς, τη Δευτέρα, δηλαδή μια μέρα πριν την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού, χαρακτήρισε τη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά ως «επίσκεψη ρουτίνας».

Δύσκολα όμως μπορεί να δεχτεί κανείς ότι η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά θα είναι μια «επίσκεψη ρουτίνας» ενόψει των επικείμενων κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, oι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές καθώς η τρόικα είναι αποφασισμένη να κλείσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με κυριότερες το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Θα πρέπει να αναμένεται ότι κ. Σαμαράς θα εκθέσει στην κ. Μέρκελ τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε η κυβέρνηση του εάν δεχόταν νέα σκληρά αιτήματα της τρόικας. Αν κρίνει κανείς από τη στάση της καγκελαρίου στο παρελθόν δύσκολα μπορεί να διανοηθεί ότι θα επιδείξει μεγάλη κατανόηση. Εδώ θα πρέπει να συνυπολογισθεί η προ ημερών δήλωση του Eurogroup, το οποίο ζήτησε την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ