ιδού το πακέτο φοροελαφρύνσεων που θέλει να ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο Σαμαράς

ιδού το πακέτο φοροελαφρύνσεων που θέλει να ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο Σαμαράς
Με τσαλακωμένο ηθικό λόγω του ΕΝΦΙΑ μεταβαίνει στη γαλλική πρωτεύουσα η ελληνική αντιπροσωπεία,

αφού παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα προβλεφθούν ελαφρύνσεις σε σχέση με τα ισχύοντα, η μετάθεση των σχετικών αποφάσεων στην επόμενη εκκαθάριση- δηλαδή το επόμενο καλοκαίρι- επιβαρύνει το ήδη βαρύ κλίμα ελέω φορολογίας ακόμα και εντός των τειχών ήτοι εντός των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της συγκυβέρνησης. Το κλίμα αυτό θα επιχειρήσει να αναστρέψει λίγες ημέρες μετά ο Α. Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ, δίνοντας έμφαση στον επανασχεδιασμό της φορολογικής πολιτικής, προσδιορίζοντας μάλιστα χρονικά τα πρώτα βήματα εντός του Φθινοπώρου και είναι ενδεικτικό ότι η πλέον σαφής οδηγία που δόθηκε στους υπουργούς, οι οποίοι θα μεταβούν στο Παρίσι, αφορά στην προτεραιότητα των φοροελαφρύνσεων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν και η ελληνική αντιπροσωπεία δεν θα ξεκινήσει τις συζητήσεις με την Τρόικα με λογική συγκρουσιακή, ήδη εντός της κυβέρνησης ακούγεται όλο και πιο έντονα η φράση «μονομερείς νομοθετικές πρωτοβουλίες», φανερώνοντας τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου σε τρία μέτωπα. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται, κατ' αρχήν, η μονιμοποίηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση και επ' αυτού αναμένεται να ρίξει ιδιαίτερο βάρος στην ομιλία του ο Α. Σαμαράς, καθώς ο ίδιος είχε καταστήσει αιχμή του δόρατος το συγκεκριμένο ζήτημα στις προεκλογικές αλλά και στις μετεκλογικές του εξαγγελίες. Τα στοιχεία που καταφτάνουν στο ΓΛΚ χαρακτηρίζονται τουλάχιστον ενθαρρυντικά- υπέρβαση του στόχου κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ- και όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «δικαιώνουν απολύτως την επιλογή της κυβέρνησης να επιμείνει στη μείωση του φορολογικού βάρους σε έναν από τους πιο νευραλγικούς κλάδους που σχετίζονται και με τον Τουρισμό».
Αν και πιο σύνθετη, η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο κιόλας, βρίσκεται επίσης στη λίστα των άμεσων προτεραιοτήτων. Έχοντας στοιχεία που δείχνουν ότι η εξίσωση των φόρων προκάλεσε «αιμορραγία» περίπου 400 εκατ. ευρώ στα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, στο στρατόπεδο της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι η Τρόικα δεν μπορεί να επιμείνει στη διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου και ήδη στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται σενάρια για μείωση του ΕΦΚ κατά 20% έως 30%. Το μέτρο θα συνδυαστεί με τη στοχευμένη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης αλλά και με πιο αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου καυσίμων. Βουλευτές της Περιφέρειας και ειδικά της Β. Ελλάδας περιμένουν τις σχετικές ανακοινώσεις, ενδεχομένως από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Την «τριάδα» των άμεσων προτεραιοτήτων, ακόμα και με μονομερή λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, συμπληρώνει το πλαίσιο βελτιώσεων στις ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες «ναυάγησαν» λόγω των ασφυκτικών προϋποθέσεων υπαγωγής και εξυπηρέτησης τους. Οι «ψυχροί» αριθμοί δείχνουν πως ούτε ο ρυθμός αύξησης των οφειλών σε εφορίες και ταμεία ανακόπηκε ούτε η προσέλευση των οφειλετών στις «δίδυμες» ρυθμίσεις ενισχύθηκε παρά την απειλή κατασχέσεων. Κοντά 1,3 δις ευρώ προστέθηκαν στα έως τώρα «φέσια» μέσα σε έναν μήνα, ενώ οι οφειλέτες φτάνουν πια στα 2,5 εκατομμύρια κι αυτά λόγω της προφανούς έλλειψης ρευστού και των συνθηκών ασφυξίας στην αγορά. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης σε αυτό το πεδίο είναι σύνθετος, καθώς δεν περιορίζεται στην αύξηση του αριθμού των δόσεων ή ενδεχομένως σε ένα «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων, αλλά προωθείται συνολική λύση, που θα συμπεριλαμβάνει τις οφειλές έναντι των τραπεζών («κόκκινα» δάνεια), με στόχο να δοθεί ανάσα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά έως ότου πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας.
Η δεύτερη «τριπλέτα» προτεραιοτήτων στο πεδίο των ελαφρύνσεων ασφαλώς έχει μεγαλύτερο δείκτη δυσκολίας, αλλά η υλοποίηση της εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι μπορεί να φέρει τα πάνω- κάτω. Ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου ούτε στο υπουργείο Οικονομικών κρύβουν ότι ο διακαής πόθος είναι αν όχι η κατάργηση, τουλάχιστον η μείωση της έκτακτης εισφοράς στα φυσικά πρόσωπα το 2015, με την προοπτική να «τελειώσει» το 2016. Η δυσκολία έγκειται στο ότι απαιτούνται ισοδύναμα περίπου 500 εκατ. ευρώ, κάτι που μέχρι πριν από έναν χρόνο θα καθιστούσε το εγχείρημα αδύνατο. Στην παρούσα φάση, ωστόσο, στη κυβέρνηση υπάρχει η πεποίθηση ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί η διεκδίκηση να στεφθεί με επιτυχία και επ' αυτού αναμένεται να τοποθετηθεί ο Α. Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη. Το «κλειδί» είναι κατ' αρχήν η αποτελεσματική ενεργοποίηση των μηχανισμών ελέγχου και είσπραξης, κάτι που ομολογουμένως εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την απόλυτη δυσπιστία της Τρόικας, αλλά κυρίως η υπεραπόδοση των φορολογικών μέτρων που ήδη έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται. Επί της ουσίας, το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το πολιτικό μειονέκτημα της υπερφορολόγησης μισθωτών, συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών- όπως αυτό αποτυπώνεται στην υπεραπόδοση κατά μισό δις ευρώ των εσόδων φόρου εισοδήματος- σε διαπραγματευτικό χαρτί για να περιορίσει τα φορολογικά βάρη της έκτακτης εισφοράς.
Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης υπάρχει ακόμα η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, ως μέτρο αναπτυξιακό, με τα έως τώρα σενάρια να αφορούν στη σταδιακή εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 15%. Η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος είναι η μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης των φυσικών προσώπων από το 42% στο 38%, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός προβλέπει την αξιοποίηση του σχετικού «παραθύρου» στο Μνημόνιο, για μείωση του συντελεστή κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες από την επόμενη κιόλας χρονιά.

Η «νάρκη»

Ο σχεδιασμός για τις φοροελαφρύνσεις- άμεσες και σταδιακές- είναι σε άμεση συνάρτηση με τις αποφάσεις που θα ληφθούν τελικά για την αντιμετώπιση των δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες αφορούν στα ειδικά μισθολόγια, κυρίως των ενστόλων. Το εγχείρημα χαρακτηρίζεται δύσκολο- και δημοσιονομικά και πολιτικά- αφού από το εύρος των ανατροπών στους μισθούς και στις συντάξεις των εργαζομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, θα κριθούν και τα περιθώρια για φοροελαφρύνσεις. Ενδεικτικό είναι ότι η επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012 έχει εφάπαξ ακαθάριστο κόστος περίπου 1 δις ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ