X. Αθανασίου: "Δεν θα μπαίνει η εφορία στα σπίτια χωρίς εισαγγελέα"

X. Αθανασίου: "Δεν θα μπαίνει η εφορία στα σπίτια χωρίς εισαγγελέα"
Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τιθς τελευταίες εβδομάδες γύρω από την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για χρέη προς το δημόσιο, αλλά και για την δυνατότητα που θα δοθεί στην εφορία να εισβάλλει σε κατοικίες πολιτών χωρίς την παρουσία εισαγγελέα.

Ο υπ. Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Παραπολιτικά και τον συνάδελφο Δημήτρη Γιαννακόπουλο αφήνει εμμέσως να εννοηθεί ότι το σχετικό πλαίσιο για την κατάργηση του αυτόφωρου για τους οφειλέτες του Δημοσίου θα αφορά μόνον τους αδύναμους οικονομικά πολίτες.

Απορρίπτει επίσης οποιαδήποτε γνώμη για την έφοδο της Εφορίας στα σπίτια χωρίς εισαγγελική παρουσία διαβεβαιώνοντας ότι το Σύνταγμα και οι υφιστάμενοι νόμοι θα τηρηθούν στο ακέραιο. Η απαντήσεις στα ερωτήματα του δημοσιογράφου Δ. Γιαννακόπουλου έχουν ως εξής:

Θα λάβετε ιδιαίτερη πρωτοβουλία για την αποτροπή «εφόδων» της εφορίας σε σπίτια οφειλετών χωρίς εισαγγελική παρουσία μετά τη σχετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ;
Δεν είναι επιτρεπτή η κατ' οίκον έρευνα από όργανα των φορολογικών αρχών χωρίς εισαγγελική παρουσία. Το άρθρο 9 του Συντάγματος μας ορίζει με απόλυτη σαφήνεια τα εξής: «Η κατοικία του καθενός είναι άσυλο. Η ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Καμία έρευνα δεν γίνεται σε κατοικία, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας». Ομοίως και το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ορίζει τα ως άνω.

Η κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τους οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών οργανισμών θα έχει καθολική ισχύ;
Η ποινική αντιμετώπιση φορολογικών ζητημάτων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν εξετάζουμε τη θέσπιση ευνοϊκών ρυθμίσεων προς όφελος των οικονομικά αδύναμων πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ