Από… κόσκινο η οικονομική ζωή χιλιάδων πολιτών – Ποιοι μπαίνουν στη λίστα

Από… κόσκινο η οικονομική ζωή χιλιάδων πολιτών – Ποιοι μπαίνουν στη λίστα
Είσαι διαιτητής; Δημοσιογράφος; Έχει φτιάξει ιστοσελίδα; Η εταιρεία σου έχει πάρε δώσε με το δημόσιο; Είσαι δημόσιος υπάλληλος; Κατέχεις θέση προϊσταμένου; Μήπως ασχολείσαι με το χρηματιστήριο; Εκδίδεις περιοδικό; Είσαι γιατρός σε θέση κλειδί; Η ζωή σου –της γυναίκας σου και των παιδιών σου- μπαίνει στο μικροσκόπιο.

Με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, αλλάζει πλήρως η διαδικασία υποβολής των περίφημων δηλώσεων πόθεν έσχες. Στη διαδικασία επέρχονται ριζικές αλλαγές:

  1. Η υποβολή θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά
  2. Όποιος δεν υποβάλλει δήλωση ή υποβάλλει ψευδή δήλωση, εκτός από ποινή φυλάκισης θα κινδυνεύει και με πρόστιμο το οποίο μπορεί να φτάσει στο ένα εκατομμύριο ευρώ.
  3. Εκτός από το παραδοσιακό πόθεν έσχες το οποίο υπέβαλαν μέχρι σήμερα οι υπόχρεοι θα υποβάλλεται και ένα καινούργιο έντυπο το οποίο θα καλείται δήλωση οικονομικών συμφερόντων. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο αυτής της δήλωσης; Αντιγράφουμε από το νομοσχέδιο:

THN ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΟΥΣ ΣΕ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Δήλωση συμφερόντων

Οι υπόχρεοι σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης εκτός από την ετήσια δήλωση, υποβάλουν, στην ίδια προθεσμία, δήλωση οικονομικών συμφερόντων των ιδίων και των συζύγων τους, η οποία περιλαμβάνει:

α) τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες

β) τη συμμετοχή τους στη διοίκηση πάσης φύσεως νομικών προσώπων και εταιριών, ενώσεων προσώπων και μη κυβερνητικών οργανώσεων

γ) οποιαδήποτε αμειβόμενη τακτική δραστηριότητα που αναλαμβάνουν παράλληλα

με την άσκηση των καθηκόντων τους, είτε ως υπάλληλοι, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι

δ) οποιαδήποτε αμειβόμενη περιστασιακή δραστηριότητα (περιλαμβανομένων της συγγραφικής δραστηριότητας, του διδακτικού έργου ή της παροχής συμβουλών) που αναλαμβάνουν παράλληλα με την άσκηση των καθηκόντων τους, εάν η συνολική αμοιβή υπερβαίνει τα 5.000 Ευρώ ανά ημερολογιακό έτος,

ε) τη συμμετοχή σε εταιρεία ή σύμπραξη, όταν αυτή η συμμετοχή ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη δημόσια πολιτική, ή όταν δίνει στον υπόχρεο τη δυνατότητα σημαντικής επιρροής επί υποθέσεων της εν λόγω εταιρείας ή σύμπραξης,

στ) για την περίπτωση προσώπων που υπηρετούν σε αιρετή δημόσια θέση, οιαδήποτε οικονομική υποστήριξη από τρίτους, σε προσωπικό ή σε υλικούς πόρους, που χορηγείται σε συνάρτηση με τη δημόσια δραστηριότητά τους, με ένδειξη της ταυτότητας των τρίτων αυτών, εάν η συνολική αξία υπερβαίνει τα 3.000 Ευρώ.

η) οποιαδήποτε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που μπορεί να προκαλέσουν άμεση ή δυνητική σύγκρουση συμφερόντων σε σχέση με τα καθήκοντά τους. Ως σύγκρουση συμφερόντων νοείται η περίπτωση κατά την οποία υπόχρεος έχει προσωπικό συμφέρον που θα μπορούσε να επηρεάσει αθέμιτα την εκτέλεση των καθηκόντων του. Σύγκρουση συμφερόντων δεν υπάρχει στην περίπτωση που ο βουλευτής αντλεί κάποιο όφελος μόνο ως μέλος του γενικότερου κοινού ή μίας ευρύτερης κατηγορίας ατόμων.

Η δήλωση περιλαμβάνει τα συμφέροντα και δραστηριότητες των ανωτέρω περιπτώσεων που αφορούν στο προηγούμενο της υποβολής οικονομικό έτος. Η δήλωση υπογράφεται χωριστά από τον υπόχρεο ή τη σύζυγο για τα στοιχεία εκάστου.

Η δήλωση συντάσσεται σε ειδικό έντυπο, το περιεχόμενο του οποίου καθορίζεται με την απόφαση της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 3213/2003.

  1. Στις περιπτώσεις που προβλέπεται κατά το νόμο δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, μπορεί, υπό τους ίδιους όρους, να δημοσιοποιηθούν και στοιχεία των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων.
Τα πρόστιμα φωτιά 
1. Υπόχρεος σε δήλωση που παραλείπει να υποβάλει δήλωση ή υποβάλλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ. Σε περίπτωση που ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου που απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητάς του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.
2. Ο υπαίτιος του δεύτερου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα (10) ετών και με χρηματική ποινή από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ, αν η συνολική αξία της αποκρυπτόμενης περιουσίας του ιδίου και των λοιπών προσώπων για τα οποία αυτός οφείλει να υποβάλει δήλωση υπερβαίνει συνολικά το ποσό των τριακοσίων (300.000) χιλιάδων ευρώ, ανεξαρτήτως αν η απόκρυψη επιχειρείται με τη μη υποβολή δήλωσης ή την υποβολή ελλιπούς ή ανακριβούς δήλωσης.
3. Αν οι πράξεις της παραγράφου 1 τελέστηκαν από αμέλεια, επιβάλλεται χρηματική ποινή. Το δικαστικό συμβούλιο ή το δικαστήριο, εκτιμώντας ελεύθερα όλες τις περιστάσεις, μπορεί να κρίνει τις πράξεις αυτές ατιμώρητες.
4. Τρίτος ο οποίος εν γνώσει του συμπράττει στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης και ιδίως στην παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή.
 5. Τα φυσικά πρόσωπα και οι υπάλληλοι των νομικών προσώπων του άρθρου 5 του ν. 3691/2008 που παραβιάζουν την υποχρέωση γνωστοποίησης της παρ. 5 του άρθρου 3 του παρόντος τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.

Όλες οι αλλαγές προβλέπεται να ισχύσουν από την 1/1/2015 (που σημαίνει ότι τα φετινά πόθεν έσχες θα υποβληθούν με το υφιστάμενο καθεστώς) ενώ τα καινούργια πρόσωπα που αποκτούν υποχρέωση να δηλώνουν εισοδήματα δικά τους, των συζύγων και των παιδιών τους θα μπουν στο… χορό από τον Ιούλιο του 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ