Σύμβαση 2 εκατ. ευρώ υπέγραψε ο Βρούτσης για να μας ...αναδομήσει

Σύμβαση 2 εκατ. ευρώ υπέγραψε ο Βρούτσης για να μας ...αναδομήσει
Διαστάσεις «επιδημίας» λαμβάνουν οι ξένοι σύμβουλοι που καλούνται από την κυβέρνηση «να μας δώσουν τα φώτα τους» και με μεγάλες αμοιβές παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ελληνικό Κράτος.

Υπηρεσίες όμως που κινούνται στο όριο της τήρησης των κανόνων της εθνικής ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας. Κι αυτό διότι πολλοί εξ αυτών θα κρίνουν τον επόμενο Έλληνα γενικό γραμματέα Εσόδων, θα έχουν ρόλο συμβούλου στο μείζον θέμα του ασφαλιστικού ή θα κληθούν να οργανώσουν το φορο-ελεγκτικό σύστημα της χώρας στα πρότυπα των ΗΠΑ. Όλα αυτά θα γίνουν «για εμάς – χωρίς εμάς» και σε μια τάση συνέχισης των αυστηρών κανόνων επιτροπείας της χώρας.

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΣΥΜΒΑΣΗ.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τις πρώτες και πιο μεγάλες προκλήσεις. Την ίδια στιγμή που η χώρα χρειάζεται ακόμα και το τελευταίο ευρώ και άπαντες καλούμαστε δια των φόρων μας να στηρίξουμε την προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας, ο κ. Βρούτσης έχει νέες εκπλήξεις. Πιο συγκεκριμένα, με την υπό αριθμό πρωτοκόλλου 6956/1879 της 5ης Μαρτίου 2014 απόφαση του ο υπουργός Εργασίας αναθέτει –προφανώς δίχως προηγούμενο διαγωνισμό – στην Παγκόσμια Τράπεζα μελέτη, προετοιμασία και την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος εισοδηματικών ενισχύσεων αξίας 2 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτών των εισοδηματικών ενισχύσεων θα περιλαμβάνει δόσεις των 400 χιλ. ευρώ και το υπογράφει για λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας ο Γερμανός – τυχαίο άραγε – Ντιρκ Ρέινερμαν. Ο τελευταίος έχει μεγάλη θητεία εκτός της Παγκόσμιας Τράπεζας και στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας στη Βόννη ενώ σήμερα εργάζεται στις Βρυξέλλες. Για τον ίδιο τεχνοκράτη, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως ακολουθεί πλήρως τη γραμμή του Βερολίνου και αποτελεί το εποπτικό μάτι της κ. Μέρκελ σε έναν αμερικανοκίνητο διεθνή φορέα.

ΕΠΙΛΟΓΗ.

Η συγκεκριμένη ανάθεση αποτελεί σύμφωνα με τις πληροφορίες μας προσωπική επιλογή του υπουργού Εργασίας και δεν είναι καν σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου, η οποία επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστική σε όλη την προεκλογική διάρκεια και δημιουργεί εντυπώσεις. Κι αυτό διότι ήδη στο υπουργείο Εργασίας λειτουργεί ομάδα της task force, της επιχειρησιακής δηλαδή ομάδας που η Ε.Ε. έχει στείλει υπό τον κ. Ράιχενμπαχ για να παρακολουθούν την πορεία της χώρας. Άρα ποια είναι η λογική που επιβάλλει κι άλλη μια τέτοιου είδους ομάδα και μάλιστα πληρωμένη από όλους εμάς; Με ποια λογική το Κράτος δίδει 2 εκατ. Ευρώ για τέτοιου είδους μελέτες, όταν όλοι θυμόμαστε τις αμοιβές που επίσης ο ΟΟΣΑ έλαβε για την περίφημη εργαλειοθήκη του; Δηλαδή σε μια λογική απίστευτη, οι Έλληνες υπουργοί και προσωπικά ο κ. Βρούτσης πληρώνουμε όλους εκείνους που κατόπιν εισηγούνται διαρκώς περικοπές σε όλο το φάσμα των αμοιβών, συντάξεων και παροχών.


Επίσης, αίσθηση προκαλούν αυτές οι προσωπικές αποφάσεις του κ. Βρούτση ιδιαίτερα σε μια περίοδο που τα δημόσια οικονομικά δεν βρίσκονται και στα καλύτερά τους. Μπορεί λοιπόν η Ελλάδα να μην έχει να δώσει αυξήσεις σε συντάξεις, όμως σε συμβούλους από τις ΗΠΑ (η έδρα της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι στην Ουάσιγκτον) ...λεφτά υπάρχουν. Από τα στοιχεία που η εν λόγω σύμβαση έχει και χρήζουν διερεύνησης κι απαντήσεων εκ μέρους του επιβλέποντα υπουργού είναι το γεγονός πως στο σχετικό έγγραφο αναφέρεται ρητώς ότι «η καταβολή της πρώτης δόσης των 400 χιλιάδων ευρώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πληρωμής που αναφέρεται στη σύμβαση θα πρέπει να γίνει στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει υποδείξει γραπτώς η Παγκόσμια Τράπεζα ...άνευ υπολόγου». Τι σημαίνει άραγε αυτή η επισήμανση; Επίσης πόσα άτομα θα απασχοληθούν για αυτή τη μελέτη ώστε η αξία της φθάνει στα 2 εκατ. Ευρώ, πόσο πάρα πολύ μεγάλο για την εποχή και τις ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου; Στη σχετική σύμβαση που ακολουθεί και είναι γραμμένη στα αγγλικά πάντως δεν καθορίζεται το εύρος των στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα απασχοληθούν. Προσδιορίζεται όμως πως το υπουργείο Εργασίας θα δώσει τρεις δόσεις των 400 χιλ. ευρώ κι άλλες τρεις των 300 χιλ. ευρώ για κάθε σκέλος παράδοσης της μελέτης.

Ρόλο - κλειδί στο ασφαλιστικό θα έχει ο Π. Ράτκλιφ του ΔΝΤ

Οι «μεταγραφές» ξένων ειδικών για να μας δώσουνε τα ...φώτα τους για τον τρόπο που θα συνεχίσουμε να ταλαιπωρούμαστε, δεν έχουν τέλος. Μεγάλες εντάσεις έχει εσχάτως δημιουργήσει η τοποθέτηση του συμβούλου - εμπειρογνώμονα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Πέτερ Ράτκλιφ επίσης στο υπουργείο Εργασίας. Κι αυτό διότι ο κ. Ράτκλιφ θεωρείται ως ένας άνθρωπος που θα διαδραματίσει ρόλο – κλειδί στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος επί τα χείρω φυσικά. Όπως τονίζεται, η τοποθέτησή του έχει να κάνει με παροχή τεχνογνωσίας και ο διορισμός του γίνεται για περίοδο έξι μηνών από την 8η Μαΐου 2014, στο πλαίσιο του έργου: Φορολογική πολιτική και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών για το ρόλο του εκπροσώπου του ΔΝΤ ο οποίος πέραν των συμφωνηθέντων θα μπαινοβγαίνει σε ένα κρίσιμο υπουργείο, του οποίου μάλιστα η ηγεσία επιλέγηκε από το Μέγαρο Μαξίμου να παραμείνει κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Επισήμως ο κ. Ράτκλιφ θα παρέχει υποστήριξη για θέματα βελτίωσης και εναρμόνισης των επιχειρησιακών διαδικασιών που εφαρμόζονται από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης στην είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών, τη δημιουργία ενός κεντρικού μητρώου εισφορών, αλλά και ενός συστήματος που θα επιτρέπει την ολοκληρωμένη υποβολή και πληρωμή των εισφορών στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Πηγές μας όμως αναφέρονται σε συμμετοχή του στο άνοιγμα των εργασιακών σχέσεων και σε κινήσεις αλλαγών στο ασφαλιστικό με την ταυτόχρονη παροχή διευκολύνσεων προς τις ασφαλιστικές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η ερώτηση βέβαια που οφείλουμε να κάνουμε προς τον πάντοτε δραστήριο να υπογράφει τέτοιες περίεργες συμβάσεις κ. Γιάννη Βρούτση είναι πόσο κοστίζουν αυτές οι υπηρεσίες.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ και το έγγραφο με την υπογραφή Βρούτση στην εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί και σήμερα στα περίπτερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ