Ιδού η νέα κυβέρνηση. Ολα τα ονόματα

Ιδού η νέα κυβέρνηση. Ολα τα ονόματα
Ο συνολικός αριθμός των μελών της κυβέρνησης αυξήθηκε σε 46 έναντι 41 μέχρι και σήμερα.  Νέος «τσάρος» της Οικονομίας αναλαμβάνει ο καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης. Για πρώτη φορά γυναίκα αναλαμβάνει χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, η Σοφία Βούλτεψη.

Εννιά από τα 19 υπουργεία παρέμειναν στα ίδια χέρια. Τον ΠΑΣΟΚ κράτησε τα τέσσερα υπουργεία που είχε. Δεκατρία στελέχη από το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνουν θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο.

Εκπληξη προκάλεσε η τοποθέτηση του Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης στη θέση του Νίκου Δένδια, ο οποίος αναλαμβάνει το υπουργείο Ανάπτυξης. Επίσης εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση του Αργύρη Ντινόπουλου ως υπουργού Εσωτερικών, αλλά και η είσοδος στην κυβέρνηση του Γεράσιμου Γιακουμάτου ως υφυπουργού Ανάπτυξης.

Η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου συνδέεται με άνοιγμα στους ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ λέγεται ότι ο κος Βορίδης επελέγη να αντικαταστήσει τον Αδ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας λόγω της ηπιότερης διαχείρισης των θεμάτων σε σχέση με τον προκάτοχό του.

Εχουν αποχωρήσει δέκα πρώην υπουργοί και υφυπουργοί που προέρχονται από τη ΝΔ και δύο από το ΠΑΣΟΚ.

Εκτός υπουργικού συμβουλίου μένουν οι κ.κ. Γεωργιάδης, Αρβανιτόπουλος, Τσαυτάρης, Χατζηδάκης, Κεδίκογλου, Παναγιωτόπουλος και Μιχελάκης.

Καμία αλλαγή δεν υπήρξε στην ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υποδομών, Περιβάλλοντος, Εργασίας, Δικαιοσύνης, Τουρισμού, Ναυτιλίας, και στο Επικρατείας.

Αναλυτικότερα η χαρτογράφηση της νέας κυβέρνησης

ΕΚΤΟΣ

Εκτός κυβέρνησης έμειναν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, Μακεδονίας Θράκης Θ. Καράογλου και Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Από το Προστασίας του Πολίτη στο Ανάπτυξης μετακινήθηκε ο Νίκος Δένδιας.
Στο υπ. Εσωτερικών άλλαξε όλη η πολιτική ηγεσία, όπως και στα υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στο υπ. Ανάπτυξης παρέμεινε μόνο ο Νότης Μηταράκης.

ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΙ

Παρέμειναν στα υπουργεία τους οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος Άμυνας, Κυριάκος Μητσοτάκης Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Υποδομών, Γιάννης Μανιάτης Περιβάλλοντος, Γιάννης Βρούτσης Εργασίας, Χαρ.Αθανασίου Δικαιοσύνης, Όλγα Κεφαλογιάννη Τουρισμού, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης Ναυτιλίας, Δ.Σταμάτης Επικρατείας.

ΝΕΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ

Χαρτοφυλάκιο παίρνουν οι Γκ. Χαρδούβελης Οικονομικών, Αργύρης Ντινόπουλος Εσωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος Παιδείας, Κ.Τασούλας Πολιτισμού, Μ.Βορίδης Υγείας, Γ.Καρασμάνης Αγροτικής Ανάπτυξης, Β.Κικίλιας Προστασίας του Πολίτη και Γ.Ορφανός Μακεδονίας - Θράκης.

Έντεκα νέα πρόσωπα μπαίνουν στην κυβέρνηση σε θέσεις υφυπουργού: Γ.Λαμπρόπουλος (Άμυνας), Γ. Ντόλιος (Εσωτερικών), Γ. Γιακουμάτος και Οδ. Κωνσταντινόπουλος (Ανάπτυξης), Αλ. Δεμερτζόπουλος και Κ. Κουκοδήμος (Παιδείας), Αντζελα Γκερέκου (Πολιτισμού), Αντώνης Μπέζας και Γιάννης Πλακιωτάκης (Εργασίας) και Κατερίνα Παπακώστα (Υγείας).
Στην κυβέρνηση μπαίνει στη θέση του αναπληρωτή υπουργού ο Πάρις Κουκουλόπουλος στο Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ

Καταργήθηκε η θέση του Π.Καψή υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης Σαμαρά

Πρωθυπουργός: Αντώνης Σαμαράς

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Ευάγγελος Βενιζέλος

1) Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου

2) Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Αργύρης Ντινόπουλος
Αναπληρωτής υπουργός: Γιώργος Ντόλιος

Υφυπουργός: Θεοφιλος Λεονταρίδης

3) Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός: Γκίκας Χαρδούβελης
Αναπληρωτής υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός με αρμοδιότητα τις δαπάνες: Γιώργος Μαυραγάνης

4) Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Ευάγγελος Βενιζέλος
Υφυπουργός: Άκης Γεροντόπουλος, Δημήτρης Κούρκουλας

5) Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπληρωτής Υπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός: Γιάννης Λαμπρόπουλος

6) Υπουργείο Ανάπτυξης
Υπουργός: Νίκος Δένδιας
Υφυπουργοί: Γεράσιμος Γιακουμάτος

Υφυπουργός: Νότης Μηταράκης

Υφυπουργός: Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

7) Υπουργείο Υποδομών
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοίδης
Υφυπουργοί: Μιχάλης Παπαδόπουλος

8) Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργός: Μ. Μανιάτης
Αναπληρωτής υπουργός: Νίκος Ταγαράς
Υφυπουργός: Ασημάκης Παπαγωεωργίου

9) Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργοί: Κώστας Κουκουδήμος, Αλέξανδρος Δεμερτζόπουλος

10) Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπουργός: Κώστας Τασούλας

Υφυπουργός: Άντζελα Γκερέκου
Υφυπουργός για θέματα Αθλητισμού: Γιάννης Ανδριανός

11) Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός: Βασίλης Κεγκέρογλου

Υφυπουργός: Αντώνης Μπέζας

Υφυπουργός: Γιάννης Πλακιωτάκης

12) Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργός: Μάκης Βορίδης

Αναπληρωτής υπουργός: Λεωνίδας Γρηγοράκος
Υφυπουργός: Κατερίνα Παπακώστα

13) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Γιώργος Καρασμάνης
Αναπληρωτής υπουργός: Πάρις Κουκουλόπουλος

14) Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Χαράλαμπος Αθανασίου

15) Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη

16) Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας
Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

17) Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας

18) Υπουργείο Επικρατείας
Υπουργός: Δημήτρης Σταμάτης

19) Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Υπουργός: Γιώργος Ορφανός

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Σοφία Βούλτεψη

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και παρουσία του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, αύριο Τρίτη 10 Ιουνίου 2014 και ώρα 15.30, θα ορκισθούν από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τα νέα μέλη της Κυβέρνησης

Αμεσες οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχθηκε η κυβέρνηση αμέσως μετά τον ανασχηματισμό.

«Κανείς δεν πιστεύει πως ο σημερινός ανασχηματισμός θα επηρεάσει, έστω και κατ’ ελάχιστο, την εφαρμοζόμενη πολιτική και τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνει πως η κυβέρνηση «όχι μόνο δεν έλαβε το μήνυμα των εκλογών αλλά προσπαθεί να το προσπεράσει με έναν ανασχηματισμό που επιβεβαιώνει την απαρέγκλιτη εφαρμογή των δεσμεύσεών της έναντι των δανειστών. Το μόνο μήνυμα που φαίνεται ότι έλαβε ο κ. Σαμαράς είναι αυτό που έστειλε προ ημερών ο κ. Σόιμπλε, ‘καμιά σκέψη για χαλάρωση» συμπληρώνει η Κουμουνδούρου.

«Ο ανασχηματισμός επαναφέρει πρόσωπα ορκισμένα στην τρόικα, τοποθετεί πρόσωπα που έχουν ψηφίσει αμετανόητα τα μέτρα δυστυχίας του ελληνικού λαού και συνεχίζει την παράδοση του υπουργείου Οικονομικών στα φαντάσματα Σημίτη», σημειώνουν από την πλευρά τους οι ΑΝΕΛ.

Διερωτώνται δηκτικά «τι σημασία έχει ποιος είναι υπουργός, όταν σε κάθε υπουργείο υπάρχει και ένας επίτροπος των δανειστών που δίνει εντολές».

«Οι κυβερνήσεις δεν κρίνονται από τα πρόσωπα αλλά από το περιεχόμενο των ασκούμενων πολιτικών. Αν το νέο κυβερνητικό σχήμα παραμείνει δέσμιο των πολιτικών εμμονών και των ιδεολογικών αγκυλώσεων που σημάδεψαν και το προηγούμενο, τότε είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν πρόκειται να ανασάνουν ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία», σχολιάζει η ΔΗΜΑΡ.

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος το ΚΚΕ, το οποίο αναφέρει πως «Στόχος και του νέου κυβερνητικού σχήματος θα είναι η υλοποίηση παλιών και νέων αντιλαϊκών μέτρων, που έχουν ως στόχο «να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.Ο λαός έχει πλέον αρκετή πείρα για να αντιληφθεί ότι τα πρόσωπα αλλάζουν με σκοπό να προχωρήσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο η ίδια αντιλαϊκή πολιτική και ότι οι ανασχηματισμοί αντιλαϊκών κυβερνήσεων δε μπορούν να αποτελέσουν την πραγματική ελπίδα για τη ζωή και το μέλλον του», καταλήγει ο Περισσός.

Μια κυβέρνηση για τα προεκλογικά τηλεοπτικά παράθυρα και όχι για λύσεις, δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό.
«Η ανακύκλωση γνωστών και αποτυχημένων, σε πολλές περιπτώσεις, στελεχών αποδεικνύει το αδιέξοδο του παλαιοκομματικού συστήματος. Η χώρα για να σωθεί πρέπει να φύγει μπροστά αλλά οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος αποδεικνύονται απλοί ισορροπιστές, δέσμιοι του παρελθόντος τους και τελικά λάτρεις της ακινησίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ