Στην τελική ευθεία ο ανασχηματισμός

Στην τελική ευθεία ο ανασχηματισμός
Στην τελική ευθεία για τον ανασχηματισμό, η ανακοίνωση του οποίου θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, σήμερα το απόγευμα, βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου.


Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φαίνεται πως έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του όσον αφορά στο νέο υπουργικό συμβούλιο.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος πέρασε όλη την Κυριακή στο γραφείο του, πραγματοποιώντας συνεχείς συσκέψεις με τους συνεργάτες του, αργά το βράδυ συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη περπάτησε από το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τις Στήλες του Ολυμπίου Διός και την πλατεία Συντάγματος πριν επιστρέψει στο γραφείο του.
Σύμφωνα με Το Βήμα, ένα πρόσωπο που προστέθηκε στη λίστα των υποψηφίων για τη θέση του νέου «τσάρου» της οικονομίας είναι ο οικονομολόγος Νίκος Οικονομίδης.
Πρόκειται για ομογενή καθηγητή Οικονομικών στο Stern School of Business, New York University και στο University of California, Berkeley. Ο κ. Οικονομίδης που είναι χρόνια φίλος με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και λέγεται ότι διατηρεί και άριστη σχέση με το στενό του σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρουενώ, ενώ γνωρίζεται και με τον έτερο πρωθυπουργικό σύμβουλο Χρύσανθο Λαζαρίδη.
Εάν τελικά είναι αυτός ο νέος υπουργός είναι σαφές ότι θα αναλάβει το δύσκολο έργο της διαπραγμάτευσης του χρέους καθώς είναι και γνώστης το πώς λειτουργεί το ΔΝΤ.
Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να διαχωριστεί το υπουργείο σε Οικονομίας και Οικονομικών. Εάν επιλεγεί αυτή η λύση, τότε στο υπουργός Οικονομικών πιθανότατα θα είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας που ήδη έχει τον έλεγχο των εσόδων και εξόδων ως αναπληρωτής υπουργός.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια, ιδιαίτερο βάρος θα πέσει και στο θέμα του υπουργείου Ανάπτυξης, από το οποίο όπως όλα δείχνουν θα αποχωρήσει ο Κ.Χατζηδάκης. Ο ίδιος φέρεται να διεκδικεί θέση επιτρόπου, όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και η νυν επίτροπος Μαρία Δαμανάκη.
Σταθερές αξίες στην κυβέρνηση θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος, ο υπουργός Άμυνας Δ.Αβραμόπουλος, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Υποδομών Μ.Χρυσοχοΐδης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Φαίνεται επίσης ότι παραμένει και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Εξασφαλισμένη θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα φέρονται να έχουν ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Μάκης Βορίδης, ενώ δεν αποκλείεται και η υπουργοποίηση του Άρη Σπηλιωτόπουλου.
Στην ονοματολογία που αφορά το ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα πρόσωπα του Πάρι Κουκουλόπουλου και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ