Οι μικροί πρωθυπουργοί κόβουν... πίτα 20 δισ.

Οι μικροί πρωθυπουργοί κόβουν... πίτα 20 δισ.
 Ποιοι θα διαχειριστούν την επόμενη μεγάλη «εθνική ευκαιρία» και θα δοκιμάσουν τις σχέσεις τους με την εγχώρια διαπλοκή. Οι μεγάλες μάχες ανά την επικράτεια για απορρίμματα, δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια, ιδιωτικοποιήσεις, αποχετεύσεις και κοινοτικά κονδύλια

Είναι οι άνθρωποι που θα διαχειριστούν την επόμενη μεγάλη «εθνική ευκαιρία», δηλαδή τα 20 δις. ευρώ του νέου «ΕΣΠΑ» για το 2014- 2020 και οι οποίοι μόλις βγήκανε από την πρόσφατη εκλογική μάχη ως νικητές. Οι νέοι περιφερειάρχες που μακριά από την τριβή της σύνθετης κεντρικής πολιτικής σκηνής θα διαχειριστούν επί πέντε χρόνια χρήμα αλλά και έργα, δηλαδή τις σχέσεις με τη νέα επιχειρηματική που διαμορφώνεται στην Ελλάδα της κρίσης και με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός εξάλλου πως σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μάχης οι υποψήφιοι δεν δίστασαν να μιλήσουν με ονόματα και… διευθύνσεις αναφορικά με τα μεγάλα έργα που έγιναν (ή δεν έγιναν), αυτά που έρχονται καθώς και για τους μεγάλους ομίλους που καλοβλέπουν την τοπική αυτοδιοίκηση και αναζητούν ερείσματα στους νέους περιφερειακούς άρχοντες. Τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ λοιπόν παρουσιάζουν τη «μητέρα όλων των μαχών» που τώρα μόλις αρχίζει, τουλάχιστον από πλευράς διαθέσιμων χρημάτων. Αυτή δηλαδή που ξεκινά από τον Σεπτέμβριο με την τοποθέτηση των νέων περιφερειαρχών.

«ΚΑΥΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ». Με σημαία της «έξω οι νταβατζήδες» η νέα περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου από την πρώτη εβδομάδα ανάληψης των καθηκόντων της ήλθε να δώσει το στίγμα της επόμενης της ημέρας. Τόνισε δηλαδή πως «δεν θα ρίξουμε χρήματα σε γεφύρια ή δρόμους αλλά στη νεανική επιχειρηματικότητα». Το γεγονός πως για πρώτη φορά η Αριστερά στη χώρα μας θα διαχειριστεί 2,5 δις. ευρώ (1,9 περίπου από το νέο επιχειρησιακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα και 600 εκατ. ευρώ από δημόσια δαπάνη) προκαλεί το ενδιαφέρον. Στις «καυτές πατάτες» περιλαμβάνεται μια σειρά έργων που όπως για παράδειγμα τα αντιπλημμυρικά έργα, οι αποχετεύσεις, οι ΧΥΤΑ που αποτελούν θέμα εμπλοκής και κριτικής, οι βιολογικοί καθαρισμοί και κάθε άλλου είδους αναγκαίες υποδομές. Μεγάλο ερωτηματικό για την κυρία Δούρου είναι και το κατά πόσο θα μπορέσει να ξεμπλοκάρει μια σειρά λιμνάζοντων έργων τα οποία έχουν δεσμεύσει ευρωπαϊκούς πόρους κυρίαρχα στην ανατολική αλλά και δυτική Αττική. Επίσης η περιφέρεια θα πρέπει να συνεργαστεί σε μεγάλο βαθμό με την κεντρική κυβέρνηση για σειρά ζητημάτων που άπτονται των αποκρατικοποιήσεων, της αξιοποίησης του παράκτιου μετώπου, της πώλησης ή αξιοποίησης παραλιών και άλλων μέγα-projects με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δομικά διαφωνεί. Στο θέμα των ΧΥΤΑ και της διαχείρισης αποβλήτων επίσης, η κα. Δούρου θα πρέπει να δώσει λύσεις που ενδεχομένως δεν θα βρουν σύμφωνες τις τοπικές κοινωνίες και για τα οποία ερίζουν μεγάλα συμφέροντα με μιντιακές απολήξεις. Μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε τα κινήματα που αντιστέκονταν κυρίως στο Γραμματικό και την Κερατέα, όμως η ώρα των τελικών λύσεων ζυγώνει. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως κάθε χρόνο στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα η κυρία Δούρου θα διαχειρίζεται περί τα 130 εκατ. ευρώ μέχρι και το 2020. Από τα έργα που ξεχωρίζουν είναι αυτά της επέκτασης της γραμμής 3 Μετρό Αθήνας Αγία-Μαρίνα-Δημοτικό Θέατρο (530 εκ. ευρώ), της επέκτασης του Τραμ Αθήνας Νέο Φάληρο-Πειραιάς (77,1 εκ. ευρώ), το σιδηροδρομικό έργο ανάταξης ηλεκτροκίνησης Αθήνα-Τιθορέα (21,8 εκ. ευρώ) από κοινού με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η β΄ φάση του Θριάσιου Πεδίου (122,1 εκ. ευρώ), οδικά έργα στον Γαλαρά, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα Φαλήρου (566 εκ. ευρώ), το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Φιξ (33,7 εκ. ευρώ), το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων (ΚΕΛ) Κρωπίας –Παιανίας (112,9 εκ. ευρώ), η αποχέτευση σε Διόνυσο, Κρυονέρι, Σταμάτα, Ροδόπολη, Άγιο Στέφανο (25,5 εκ. ευρώ) κ.ά.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Έδωσε μια προσωπική μάχη και του βγήκε απέναντι σε Θεούς, δαίμονες και φυσικά το ίδιο του το κόμμα. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας τώρα ξεκινάει μια νέα θητεία, με ακόμη μεγαλύτερη φόρα. Στον τομέα ευθύνης του τα έργα είναι μεγάλα όπως για παράδειγμα η επέκταση του Μετρό της Θεσσαλονίκης, η σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο, οι παρακάμψεις Γιαννιτσών και Χαληδίνας, προγράμματα προβολής του τουρισμού στην περιοχή, κ.ά. πρόκειται για πόρους 1,2 δις. ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία, εκτός του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης 1,4 δισ. ευρώ θα υπάρξουν στα ταμεία του κ. Τζιτζικώστα από το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ 200 εκατ. ευρώ διεκδικεί ο περιφερειάρχης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - Εθνικό σκέλος, 100 εκατ. ευρώ από τα Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας κ.ά. Μόνο το τρέχον έτος ο περιφερειάρχης θα διαχειριστεί 113 εκατ. ευρώ σε μια πρώτη χρονιά μεγάλων κι ώριμων έργων κι έπεται συνέχεια. Η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας εξάλλου υπήρξε η μεγάλη κερδισμένη σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα του επόμενου διαστήματος όπως αυτά ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το ΥΠΕΚΑ. Η συγκεκριμένη περιφέρεια έχει μπροστά της 21 μεγάλα έργα όταν η Αττική που ακολουθεί έχει 14. Πιο συγκεκριμένα, σταχυολογούμε αυτά της κατασκευής βασικής γραμμής Μετρό Θεσσαλονίκης Ν.Σ. Σταθμός-Νέα Ελβετία (1,1 δις ευρώ), την επέκταση γραμμής Μετρό Θεσσαλονίκης Πατρίκιος-Μίκρα (518εκ.ευρώ), τον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου Σκάρφεια Φθιώτιδας-Κλειδί Ημαθίας, από κοινού με τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, τον κάθετο Εγνατίας Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας (2 εργολαβίες-184εκ.ευρώ), την αναβάθμιση σε αυτοκινητόδρομο Δυτικού τμήματος Περιφερειακής Θεσσαλονίκης ΑΚ16-Ευκαρπία (3 εργολαβίες- 205εκ.ευρώ), τον οδικό Άξονα Θεσσαλονίκη-Κασσάνδρα τμήματα Μουδανιά-Ποτίδαια-Κασσάνδρα (2 εργολαβίες- 100εκ.ευρώ) και το αεροδρόμιο Μακεδονία αναβάθμιση-επέκταση διαδρόμου 10-28 (2 εργολαβίες – 290εκ.ευρώ).

Τα έργα-πρόκληση για Τατούλη και Καρυπίδη

Ο Πέτρος Τατούλης κατηγορήθηκε πως εφάρμοσε ένα ιδιότυπο σύστημα αδιαφάνειας και αυταρχισμού ως εργαλείο εξυπηρέτησης του ομίλου οικογενειακών και άλλων συμφερόντων. «Η Πελοπόννησος βουΐζει για τη σκανδαλώδη ανάθεση στην ΤΕΡΝΑ, την ανάθεση δημοσίων έργων στην ΚΑΣΤΑΤ Α.Ε., με κύριους μετόχους τον αδελφό και τα παιδιά του απερχόμενου περιφερειάρχη» φώναζε ο Οδυσσέας Βουδούρης, όμως τελικά οι πολίτες τον καταψήφισαν δίδοντας δεύτερη ευκαιρία στον Πέτρο Τατούλη. Ο τελευταίος θα διαχειριστεί πλέον πόρους άνω των 320 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ ενώ μεγάλη μάχη θα δώσει για τις χωματερές λόγω προστίμων που υπήρξαν και που έφθασαν τα 300 εκατ. ευρώ. Το Πελοποννησιακό Κοινωνικό Ταμείο που ο ίδιος οργάνωσε έχει ήδη εξασφαλίσει 60 εκατομμύρια ευρώ, ενώ διαχείριση θα υπάρξει και ως προς το Ταμείο Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου. Η Ολυμπία Οδός, το τμήμα Κόρινθος-Πάτρα, από κοινού με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. ο αυτοκινητόδρομος Μορέας, κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη και Περιμετρικός Καλαμάτας, το οδικό έργο Φωκιανός-Κυπαρρίσι, το φράγμα Ασωπού Κορινθίας και η αναβάθμιση του λιμανιού του Γυθείου αποτελούν προτεραιότητες.

ΣΕΣ 2014-2020. Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, αποτέλεσε θέατρο μαχών από την αρχή της προεκλογικής περιόδου λόγω της εμπλοκής με την υπόθεση του Θόδωρου Καρυπίδη. Τελικά ο ακροδεξιών αποχρώσεων ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού και παρ’ ολίγο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη και πλέον θα κληθεί να διαχειριστεί θα απορροφήσει την επόμενη πενταετία περίπου 450 εκατ. ευρώ από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΣΕΣ 2014-2020. Τα μεγάλα έργα- πρόκληση για τον ίδιο θα είναι ο κάθετος Εγνατίας Κοζάνης-Νίκης, τμήμα Φλώρινα-Νίκη (65εκ.ευρώ), ο κάθετος Εγνατίας Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, ολοκλήρωση με τμήμα Κορομηλιά-Κρυσταλλοπηγή (158,5εκ.ευρώ), το φράγμα Τριανταφυλλιάς Φλώρινας (29εκ.ευρώ), το φράγμα Νεστορίου Καστοριάς (38,5εκ.ευρώ), η τηλεθέρμανση Φλώρινας, δίκτυα διανομής (64εκ.ευρώ)και έργα της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα που θα ξεπεράσουν το 14 δις. ευρώ και στα οποία η περιφέρεια έχει λόγο.

Κονδύλια για κάθε γούστο στον Αγοραστό

Ο Κώστας Αγοραστός θεωρείται ως ένας από τους πλέον επιτυχημένους Περιφερειάρχες με αποδοχή σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας. Τα τελευταία 3,5 λειτούργησε ενωτικά και όχι στενά κομματικά. Στόχος του είναι μέσω του νέου ΕΣΠΑ, από το οποίο η Θεσσαλία θα έχει στη διάθεσή της 540 εκατ. ευρώ να διαθέσει κονδύλια σε όλους τους τομείς: Στην υγεία, στην παιδεία, στον πολιτισμό, στη γεωργία, στην έρευνα και την καινοτομία, στον τουρισμό, στον αθλητισμό, στις υποδομές, στην προσπελασιμότητα, στην ενέργεια, ενώ σχεδιάζει ειδικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχιας και της ανεργίας. Σημαντικά για την περιοχή είναι έργα όπως το σιδηροδρομικό έργο Α΄ φάση ηλεκτροκίνησης τμήματος Λάρισα-Βόλος (8,8 εκ. ευρώ), η κεντρική Οδός Ε65, τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα, από κοινού με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Σκάρφεια Φθιώτιδας-Κλειδί Ημαθίας, από κοινού με τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Κεντρικής Μακεδονίας, ο περιφερειακός Βόλου, τμήματα ΑΚ Λαρίσης-Γορίτσα-Αγριά (2 εργολαβίες- 17,6 εκ. ευρώ), η βελτίωση Εθνικής Οδού Τρίκαλα-Πύλη τμήμα Καραβοπόρος-Λυγαριά (20,7εκ. ευρώ), η ύδρευση Ανατολικής Καρδίτσας (29,1 εκ. ευρώ) και το αεροδρόμιο Σκιάθου, επέκταση διαδρόμου (18,5 εκ. ευρώ).


Ο Μπακογιάννης έχει πολλή δουλειά μπροστά του

Ο νεαρός πολιτικός είναι πλέον ένας αιρετός περιφερειάρχης και μάλιστα στην περιοχή που συνδέει τον ελληνικό βορρά με το νότο. Τη Στερεά Ελλάδα. Ο Κώστας Μπακογιάννης λοιπόν καλείται να εκτελέσει το δικό του πρόγραμμα και να βάλει προσωπικές πινελιές. Στο Καρπενήσι ως δήμαρχος με μια νεανική ομάδα πέτυχε να απορροφήσει σημαντικά κονδύλια του ΕΣΠΑ και να ενισχύσει την περιοχή του. Η Στερεά Ελλάδα θα αξιοποιήσει περί τα 95 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και περίπου άλλα 30 εκατ. ευρώ από δημόσιες δαπάνες. Όμως αυτά από μόνα τους δεν φθάνουν κι αυτό είναι κάτι που ο Κώστας Μπακογιάννης το γνωρίζει. Από τα έργα που θα τον απασχολήσουν είναι η ολοκλήρωση του τμήματος του σιδηροδρόμου Τιθορέα-Δομοκός (415 εκ. ευρώ), το σιδηροδρομική έργο ανάταξης ηλεκτροκίνησης Αθήνα-Τιθορέα (21,8 εκ. ευρώ) από κοινού με την Περιφέρεια Αττικής, η κεντρική Οδός Ε65, τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα, από κοινού με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Σκάρφεια Φθιώτιδας-Κλειδί Ημαθίας, από κοινού με τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας και άλλα οδικά κυρίως έργα στην Λαμία, τη Στυλίδα κ.ά. Από τα ενδιαφέροντα σημεία είναι να δούμε τη συνεργασία του νέου περιφερειάρχη με τον Δήμαρχο Στυλίδας Απόστολο Γκλέτσο.

Οι «μάχες» της Κρήτης,
των Ιονίων και του Αιγαίου

Τελικά ο Σταύρος Αρναουτάκης τα κατάφερε και συνεχίζει σε μια νέα, πενταετή θητεία την οποία εξασφάλισε με σχετική ευκολία καθώς απέναντι του είχε έναν μη Κρητικό, τον αξιόμαχο πάντως Σεραφείμ Τσόκα. Η περιφέρεια Κρήτης θα διαχειριστεί κονδύλια κοντά στο μισό δις με άμεσους ευρωπαϊκούς πόρους στα 347. Τα κύρια έργα για τον κ. Αρναουτάκη είναι τα οδικά που αφορούν στο τμήμα Άγιος Νικόλαος-Καλό Χωριό (54εκ.ευρώ), στο τμήμα Γούρνες-Χερσόνησος (65εκ.ευρώ), το Μουσείο Μεσσαράς, Ηράκλειο (11,1εκ.ευρώ), το φράγμα Αποσελέμη (3 εργολαβίες 100 εκ. ευρώ), το αεροδρόμιο Σητείας (15 εκ. ευρώ) και το Αεροδρόμιο Χανίων (110εκ.ευρώ). Βέβαια με τα αεροδρόμια γίνεται μεγάλη συζήτηση καθώς με ευρωπαϊκούς πόρους και ελληνικά χρήματα αναβαθμίζονται για να πάνε κατόπιν προς πώληση. Σε ό, τι αφορά τα Ιόνια νησιά τα οποία τα κέρδισε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος υπάρχουν μια σειρά από ώριμα έργα που θα ολοκληρωθούν το 2015 αλλά και κονδύλια 181 εκατ. ευρώ που αναμένουν να αξιοποιηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Από τα έργα που ξεχωρίζουν στην περιοχή είναι η διαπλάτυνση του Διαύλου Λευκάδας (22,3 εκ. ευρώ). Στην περιφέρεια βορείου Αιγαίου όπου επικράτησε η κα. Χριστιάνα Καλογήρου από τη ΝΔ 241 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν από προγράμματα της Ε.Ε. ενώ κύρια έργα είναι ο οδικός άξονας Καλλονή-Σίγρι (34εκ. ευρώ), η επέκταση-διαρρύθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης (25,1εκ.ευρώ) και οι νέες εγκαταστάσεις Λιμένα Αγίου Ευστρατίου (20,5εκ.ευρώ). Στο νότιο Αιγαίο όπου κέρδισε ο Γιώργος Χατζημάρκος (ανεξάρτητος με υποστήριξη ΝΔ) τον απερχόμενο περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη (ανεξάρτητος με υποστήριξη ΠΑΣΟΚ) τα κονδύλια είναι εξαιρετικά μικρά και προσεγγίσουν συνολικά τα 85 εκατ. ευρώ για τα επόμενα έξι χρόνια ενώ έργα σημαντικά αναμένονται στη Ρόδο και στο αεροδρόμιο της Πάρου. Τέλος στην Αν. Μακεδονία-Θράκη ο Γιώργος Παυλίδης (ΝΔ) αναδείχθηκε νικητής και θα διαχειριστεί 406 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους με έμφαση στο να περιοριστούν οι ανισότητες με τη μειονότητα που δείχνει απειλητική, αλλά και με έργα σε Αλεξανδρούπολη (λιμάνι και οδικό δίκτυο) και στην Εγνατία οδό.


Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα της χώρας με αποκαλύψεις και σούπερ προσφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ