Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο: 550.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα 4 χρόνια

Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο: 550.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα 4 χρόνια
Το «όραμά του για την Εθνική Ανάπτυξη» παρουσιάζει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη.

«Υιοθετούμε για πρώτη φορά εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, σύγχρονο και ολοκληρωμένο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την παρουσίαση -που βρίσκεται σε εξέλιξη- του σχεδίου «Ελλάδα 2021» που αποσκοπεί να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της χώρας και να δημιουργήσει 550.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια.


Πλέον βγαίνουμε από τα μνημόνια και προχωράμε στο επόμενο βήμα, την ανάπτυξη, είπε, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα βάζαμε τα θεμέλια για αυτήν την ανάπτυξη κλείνοντας λογαριασμούς και αποκαθιστώντας λάθη του παρελθόντος.

«Προχωράμε στην ανάπτυξη», «χτίζουμε μία νέα Ελλάδα, της εξωστρέφειας και όχι του κρατισμού» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας γυρίσει πίσω».


«Πέρα από την οδυνηρή κρίση έγιναν στην Ελλάδα κοσμογονικές αλλαγές» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Πετύχαμε τη μεγαλύτερη μείωση ελλειμμάτων. Προωθήσαμε τις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα ήταν πρώτη στις επενδύσεις το 2013. Μειώσαμε το χρέος, περιορίσαμε τους τόκους χωρίς να μεσολαβήσει χρεοκοπία. Οι τόκοι θα μειωθούν περαιτέρω το Φθινόπωρο. Η Ελλάδα αποκατέστησε την αξιοπιστία της στο εξωτερικό. Μπήκαμε στο μνημόνιο το 2010 όταν οι αγορές αρνούνταν να μας δανείσουν. Τώρα μας αποδέχονται οι αγορές και βγαίνουμε από την εποχή των μνημονίων. Τώρα προχωρούμε στην ανάπτυξη. Μέχρι τώρα βάζαμε τα θεμέλια της ανάπτυξης. Τώρα χτίζουμε μία νέα Ελλάδα της ανταγωνιστικότητας, όχι του κρατισμού, μία νέα Ελλάδα που διεκδικεί και κερδίζει. Αυτή τη νέα Ελλάδα θεμελιώνουμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας γυρίσει πίσω στην κρίση και στα μνημόνια".

Ο κ. Σαμαράς συνέχισε με την πρότασή του απαντώντας στα βασικά ερωτήματα πως θα προχωρήσουμε. Για πρώτη φορά υιοθετούμε Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο Σύγχρονο και Ολοκληρωμένο ανάφερε ο πρωθυπουργός.

Θα επανέλθουμε -συμπλήρωσε- στα προ κρίσης επίπεδα ευημερίας χωρίς να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο δεν θα στηρίζεται σε έναν σοβιετικού τύπου σχεδιασμό, όπου το κράτος καθόριζε τα πάντα και στο τέλος έπεφτε σε όλα έξω, είπε χαρακτηριστικά.

Η πρωτοβουλία της παραγωγής θα βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα, υπογράμμισε, ενώ το κράτος θα διορθώνει τις στρεβλώσεις. Παράδειγμα για την Ελλάδα είναι, όπως είπε, χώρες σαν τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ιρλανδία και το Ισραήλ.

Εξηγώντας τον ρυθμιστικό ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει με αποτελεσματικότητα το κράτος, ο κ. Σαμαράς έφερε το παράδειγμα του κόστους ενέργειας. Πρέπει να δούμε από τώρα πώς θα αποκτήσουμε ανταγωνιστική ενέργεια τα επόμενα χρόνια, καθώς σχετικές επενδύσεις χρειάζονται αν μη τι άλλο χρόνο για να αποδώσουν. Ακόμη αναφέρθηκε στις αναγκαίες υποδομές, ώστε να γίνεται - σε αντίθεση με σήμερα- σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, αλλά και στην υλοποίηση των απαραίτητων δικτύων μεταφορών. «Τι νόημα έχει να μιλάμε για υψηλής ποιότητας αλιεία, κτηνοτροφία κτλ όταν δεν υπάρχει δρόμος για να μεταφερθούν τα προϊόντα και να γίνουν εξαγωγές, όταν δεν έχει εξασφαλισθεί φθηνή ενέργεια για τις βιομηχανίες αγροτικών προϊόντων;» είπε χαρακτηριστικά.

Μέχρι τώρα οι σχετικές αποφάσεις παίρνονταν στην τύχη και με βάση τις ιδεοληψίες του εκάστοτε υπουργού και κυβέρνησης. Όλα αυτά θα σταματήσουν. Δεν θα αφήσουμε περιθώριο να ξαναγλιστρήσουμε σε μια τέτοια κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Από εδώ και πέρα έχει μόνο προς τα πάνω, δεν έχει προς τα κάτω και σίγουρα δεν έχει προς τα πίσω» τόνισε.

Δεν μας λείπει κανένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, κυρίως σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, τόνισε ο πρωθυπουργος φέρνοντας ως παραδείγματα τη Σουηδία, τη Φιλανδία, την Ιρλανδία και το Ισραήλ, που όπως εξήγησε ενώ είναι συγκρίσιμες σε πληθυσμό και μορφωτικό επίπεδο με την Ελλάδα, εντούτοις την έχουν ξεπεράσει κατά πολύ.

Δεν θα μπορούσαμε εμείς να έχουμε μια ΝΟΚΙΑ, να έχουμε αναπτύξει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η Δανία, να έχουμε ποιοτική κτηνοτροφία όπως η Ολλανδία, βιομηχανικούς κλάδους αντίστοιχους με αυτούς στη Σουηδία και τομέα υπηρεσιών ανάλογο με αυτόν της Ιρλανδίας; αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς για να προσθέσει:

«Δεν μας λείπει κανένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Φτάνει να βγούμε από τη μιζέρια της Ψωροκώσταινας, να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας», κάτι που είναι μέσα στην νοοτροπία του Έλληνα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή του προεκλογικού σποτ της ΝΔ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Ευαγγέλος Μεϊμαράκης, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Δημοσίας Τάξεως, Ναυτιλίας, Εργασίας, η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτές του κόμματος και οι περισσότεροι υποψήφιοι του κόμματος για την ευρωβουλή. Η αποψινή εκδήλωση είχε θέση διακαναλικής που δικαιούται η ΝΔ ενόψει των ευρωεκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ