Αυτό είναι το πρόβλημα και όχι η «μικρή» ΔΕΗ

Αυτό είναι το πρόβλημα και όχι η «μικρή» ΔΕΗ
Όλοι υποστηρίζουν ότι η ύφεση που επέφεραν τα μνημόνια στη χώρα μας είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας για την εκτόξευση της ανεργίας σε ποσοστά κοντά στο 30%.

Έτσι η «επερχόμενη» ανάπτυξη του ΑΕΠ σύμφωνα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους θα σημάνει αύξηση των θέσεων εργασίας, κάτι που θα μεταφραστεί σε περισσότερα χρήματα προς κατανάλωση, μεγαλύτερο τζίρο για τις επιχειρήσεις, μεγαλύτερο εισόδημα προς φορολόγηση, περισσότερες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, άρα περισσότερα έσοδα για το κράτος. Και ενώ όλοι μιλούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την ανάπτυξη και την ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας, οι πολύ πρόσφατες εκτιμήσεις δημόσιων και ιδιωτικών φορέων δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.

Μάλιστα, το τελευταίο νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη βουλή και το οποίο προβλέπει την επιδότηση 6 επιχειρήσεων που επενδύουν σε αιολικά πάρκα, με το ποσό - μαμούθ των 80 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία μόλις έξι (6) θέσεων εργασίας. Ναι, καλά διαβάσατε. Αυτό και άλλα παραδείγματα έρχονται να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση ότι θα απαιτηθούν πολύ περισσότερα χρόνια από αυτά που μας λένε για να αποκατασταθεί η «ομαλότητα» στην αγορά εργασίας. Μόλις πριν από τρεις ημέρες, κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάστηκε μελέτη σύμφωνα με την οποία προκύπτει ότι στην Ελλάδα οι νέοι άνεργοι έως 34 ετών ανέρχονται σε 640 χιλιάδες, από τους οποίους 200 χιλιάδες έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

Για να απορροφηθούν αυτοί οι άνεργοι, θα πρέπει να δημιουργηθούν 10.000 νέες εταιρίες που να μπορούν να μεγαλώσουν γρήγορα και να δημιουργήσουν η καθεμία 50 θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα επτά χρόνια. Μόνο έτσι θα μπορέσει να απορροφηθεί το 80% των νέων ανέργων, ηλικίας 18-34 ετών, που μετρά αυτή τη στιγμή η χώρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Εύκολο, δύσκολο ή ακατόρθωτο; Η απάντηση που δόθηκε είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξη, αφού με το σημερινό ρυθμό και το μίγμα δημιουργίας επιχειρήσεων (περίπου 40.000 κάθε χρόνο, με μόνο 10% να επικεντρώνονται σε κλάδους προστιθέμενης αξίας και μόνο 1% να επιδεικνύει σημαντική ανάπτυξη), η Ελλάδα, θα χρειαστεί 25 χρόνια για να «νικήσει» την ανεργία. Ας ευχηθούμε να αλλάξει σύντομα ο προσανατολισμός για να μη χρειαστούν 25 χρόνια, αλλά πολύ λιγότερα, προς όφελος όλων μας. Γιατί αυτό είναι το πρόβλημα και όχι η "μικρή ΔΕΗ"