Αποφάσεις τώρα. Όχι άλλους Βωβούς, SATO, ΦΑΓΕ, και COCA COLA!

Αποφάσεις τώρα. Όχι άλλους Βωβούς, SATO, ΦΑΓΕ, και COCA COLA!
Το παράδειγμα των Βωβός, Sato, ΦΑΓΕ και Coca Cola 3E είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που διαμορφώνεται στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας. Οι πρώτες δύο εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις που ήταν leader στον κλάδο τους μέχρι και πριν λίγα χρόνια, σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας ζήτησαν προστασία από το άρθρο 99 προσπαθώντας έτσι να αποφύγουν τη χρεοκοπία, ενώ την ίδια ώρα η ΦΑΓΕ και Coca Cola 3E ουσιαστικά «εγκαταλείπoυν» την Ελλάδα μεταφέροντας την έδρα τους η πρώτη στο Λουξεμβούργο και η δεύτερη στην Ελβετία.

Ανάλογα είναι και τα όσα έχουν συζητήσει δημόσια ή πίσω από κλειστές πόρτες και άλλες εξαγωγικές επιχειρήσεις όπως οι Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, S&B, Frigoglass, Τιτάνας και Chipita.

Πριν από δύο εβδομάδες από αυτό εδώ το βήμα σημειώναμε ότι είναι επιβεβλημένο να επιχειρηθεί μία πολυμέτωπη προσπάθεια προκειμένου να αντιστραφεί αυτό το νοσηρό κλίμα για τις επιχειρήσεις καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια. Μόνο με την προσέλκυση επενδύσεων κάτω από ένα σταθερό φορολογικό και επενδυτικό πλαίσιο που θα ξεκαθαρίζει μακροπρόθεσμα το τοπίο, θα μπορέσει να πάρει μπρος η οικονομία, να ανασχεθεί η ύφεση και να οδεύσουμε για αυτή την πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη που όλοι και παντού επικαλούνται.

Και μάλιστα σημειώσαμε ότι ήδη έχουν γίνει κάποιες ανακοινώσεις προθέσεων, αν μη τι άλλο, της κυβέρνησης μείωσης στις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων, μείωσης των συντελεστών φορολόγησή τους, που θα προσθέτονταν στις μειώσεις μισθών, επιδομάτων και εν γένει εργασιακού κόστους. Και όλα αυτά τα αναμέναμε να προχωρήσουν μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κάτι δηλαδή που θα σήμαινε την εξόφληση σε όσους χρωστά το δημόσιο, άρα ανάσες ρευστότητας για την ίδια την αγορά, το ξεκαθάρισμα γύρω από τα κεφάλαια που θα απαιτούνταν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, άρα και ενδεχόμενη αποδέσμευση κεφαλαίων που θα μπορούσαν να πέσουν στην πραγματική οικονομία.

Αντί λοιπόν όλων αυτών διαπιστώνουμε ότι: Τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση για να εκταμιεύσει τα 31,5 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά και να πετύχει την όποια επιμήκυνση του προγράμματος θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή. Δηλαδή μεγαλύτερες επιβαρύνσεις το 2013, αντί το «σπάσιμο» τους σε περισσότερα χρόνια. Η δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα καταβληθεί τμηματικά, δηλαδή θα παραταθεί η ασφυξία στην αγορά τόσο από την καθυστέρηση εξόφλησης των ποσών που οφείλει το ελληνικό δημόσιο σε προμηθευτές και όχι μόνο, αλλά και από την καθυστέρηση της καταβολής των απαραίτητων κεφαλαίων στις τράπεζες για να μπορέσουν στη συνέχεια να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και άρα να μπορέσουν κάποια στιγμή να ρίξουν χρήμα στην αγορά.

Ο υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αναγκάστηκε να πάρει πίσω την ρύθμιση που προέβλεπε την κατάργηση των εισφορών των επιχειρήσεων για τους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας. Δηλαδή ένα μέτρο που θα ελάφρυνε τις επιχειρήσεις κατά 240 εκατ. ευρώ περίπου. Και τελευταίο, ότι είναι αμφίβολο αν και εφόσον όλα αυτά που έχουν διαρρεύσει για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων μετά τα νέα δεδομένα για την υλοποίηση του μνημονίου θα αρχίσουν άμεσα να εφαρμόζονται. Κυβέρνηση και Τρόικα πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσουν στον επιχειρηματικό κόσμο ποιες είναι οι προθέσεις τους και με ποιον τρόπο θα τις υλοποιήσουν. Διαφορετικά θα έχουμε και άλλους Βωβούς, Sato Coca Colaκαι ΦΑΓΕ