Η ΕΚΤ θα διπλασιάσει τα επιτόκια στα υψηλότερα ποσοστά σε πάνω από μια δεκαετία

Οικονομολόγοι, επενδυτές βλέπουν δεύτερη συνεχόμενη άνοδο 75 μονάδων βάσης. Οι αξιωματούχοι άρχισαν επίσης να συζητούν για την πλεονάζουσα ρευστότητα, τον ισολογισμό

Η ΕΚΤ θα διπλασιάσει τα επιτόκια στα υψηλότερα ποσοστά σε πάνω από μια δεκαετία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να κοιτάξει πέρα από τους εντεινόμενους φόβους ύφεσης, ανεβάζοντας το βασικό της επιτόκιο στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό ρεκόρ της ευρωζώνης. Παρά τη δυσαρέσκεια για το αυξανόμενο κόστος δανεισμού από πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένης της νέας Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν δεύτερη συνεχόμενη αύξηση 75 μονάδων βάσης την Πέμπτη.

Οι επενδυτές της χρηματαγοράς συμφωνούν, υποδηλώνοντας ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα διπλασιαστεί στο 1,5%.

Το κίνητρο είναι ο πληθωρισμός που, σχεδόν στο 10%, είναι πενταπλάσιος του μεσοπρόθεσμου στόχου της ΕΚΤ. Η επαναφορά του σε αυτό το επίπεδο έχει μέχρι στιγμής προτεραιότητα έναντι της θωράκισης της οικονομίας από μια ενεργειακή ύφεση αυτόν τον χειμώνα. Μετά την υποχώρηση του ευρώ, η ΕΚΤ δέχεται επίσης πιέσεις για να αντιμετωπίσει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve.

Άλλα θέματα θα συζητηθούν από την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ και τους συναδέλφους της, οι οποίοι εξακολουθούν να θεωρούνται πίσω από την καμπύλη στην αντιμετώπιση των διογκούμενων τιμών. Οι αξιωματούχοι ενδέχεται να κινηθούν για να περιορίσουν τα κέρδη για τις τράπεζες που επωφελούνται αδικαιολόγητα από την αύξηση των επιτοκίων, ενώ συζητούν επίσης πότε θα αρχίσουν να αντιστρέφουν τα τρισεκατομμύρια ευρώ των αγορών περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποιήθηκαν στις πρόσφατες κρίσεις.

Η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια αναμένεται στις 2:15 μ.μ. στη Φρανκφούρτη, 30 λεπτά πριν από τη συνέντευξη Τύπου της Λαγκάρντ.

Επιτόκια

Γερακίσια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, όπως ο Γερμανός Γιόακιμ Νάγκελ, επιμένουν ότι τα επιτόκια πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται, παρά τη διαφαινόμενη ύφεση, επειδή ο πληθωρισμός είναι ανησυχητικά γρήγορος. Ο διπλασιασμός του επιτοκίου καταθέσεων στο 1,5% θα το έφερνε πολύ πιο κοντά σε ένα επίπεδο που οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι έχει «ουδέτερο» αντίκτυπο στην οικονομία.

Κάποιοι λένε ότι οι τιμές ίσως χρειαστεί να ωθηθούν πέρα από αυτό το σημείο, σε περιοριστικό έδαφος, για να τεθούν υπό έλεγχο οι τιμές. Άλλοι έχουν προειδοποιήσει να μην προχωρήσουμε πολύ γρήγορα, από φόβο μήπως χρειαστεί να υπαναχωρήσουμε αργότερα, υπενθυμίζοντας λάθη πολιτικής κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Κρίσης.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις αναδυόμενης πολιτικής απώθησης κατά της αύξησης των επιτοκίων σε ύφεση. Η Μελόνι επέκρινε την ΕΚΤ στην πρώτη της ομιλία στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε να μην συντριβεί η ζήτηση μέσω αυξήσεων.

Ο ρυθμός των αυξήσεων είναι πιθανό να επιβραδυνθεί στις 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, οι οποίοι βλέπουν δύο ακόμη βήματα του μισού αυτού του μεγέθους πριν επιτευχθεί η κορύφωση. Πράγματι, το τελικό σημείο της ΕΚΤ, γίνεται γρήγορα το επίκεντρο μεταξύ των παρατηρητών της αγοράς.

Πλεονάζουσα Ρευστότητα

Η ξαφνική αύξηση του κόστους δανεισμού έχει αφήσει την ΕΚΤ αντιμέτωπη με μια δύσκολη απόφαση για ρευστότητα τρισεκατομμυρίων ευρώ που δημιουργήθηκε εν μέρει μέσω ενός προγράμματος φθηνών δανείων προς τις τράπεζες την εποχή της κρίσης. Όπως έχουν τα πράγματα, οι δανειστές μπορούν να κερδίσουν εισόδημα χωρίς ρίσκο σταθμεύοντας αυτά τα μετρητά στην κεντρική τράπεζα -- μια κατάσταση που πολλοί θεωρούν απαράδεκτη καθώς ο πληθωρισμός συμπιέζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Υπάρχουν επίσης επιπτώσεις στη μετάδοση της πολιτικής της ΕΚΤ και των χρηματαγορών.

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για την αντιμετώπιση των 2,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια) των δανείων TLTRO. Περιλαμβάνουν την αλλαγή των όρων τους ή την υπαγωγή ορισμένων καταθέσεων σε χαμηλότερο επιτόκιο. Ωστόσο, όλα έχουν πιθανά μειονεκτήματα. Ο οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank AG, Τζέιμς φον Μόλτκε, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι «απογοητευμένοι» όροι δανεισμού μπορεί να σκληρυνθούν.

Ποσοτική Σύσφιξη

Από την τελευταία απόφαση πολιτικής της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, οι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να συζητούν πώς να συρρικνώσουν τα περίπου 5 τρισεκατομμύρια ευρώ τίτλων που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων αγοράς όταν ο πληθωρισμός παρέμεινε κάτω από τον στόχο του 2%.

Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη, θα προσθέσει ένα ακόμη εργαλείο στο οπλοστάσιο της ΕΚΤ, καθώς επιδιώκει να επαναφέρει την αύξηση των τιμών στον στόχο της. Ενώ οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το QT θα ξεκινήσει μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2023, μια απόφαση είναι απίθανη αυτή την εβδομάδα. Το θέμα είναι πολιτικά ευαίσθητο καθώς ασκεί περαιτέρω πίεση σε χώρες με αυξημένα επίπεδα χρέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ