Σταθερά στο ΒΒ κρατάει την Ελλάδα η Fitch - Τι προβλέπει για την οικονομία

Σταθερά στο ΒΒ κρατάει την Ελλάδα η Fitch - Τι προβλέπει για την οικονομία

H Fitch σχολίασε πως η ελληνική οικονομία απέδωσε καλύτερα του αναμενομένου το τελευταίο διάστημα.

Αδυναμία στις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές, υψηλός όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων και μεγάλος όγκος χρέους της γενικής κυβέρνησης. Αυτοί ειναι οι τρεις παράγοντες τους οποίους επικαλέστηκε η Fitch Ratings για να διατηρήσει στο ΒΒ το αξιόχρεο της Ελλάδας, διαψεύδοντας όσους ανέμεναν από τον οίκο αξιολόγησης να προχωρήσει σε αναβάθμιση της χώρας μας.

H Fitch σχολίασε πως η ελληνική οικονομία απέδωσε καλύτερα του αναμενομένου το τελευταίο διάστημα. Για φέτος ο οίκος αξιολόγησης αναμένει πως η ελληνική οικονομία θα κινηθεί με ρυθμό αύξησης 4,3%, αναθεωρώντας προς τα πάνω την προηγούμενη της πρόβλεψη για ανάπτυξη 3%. Επίσης, αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 5,3% για το 2022, που είναι χαμηλότερος σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή του, και 3,5% για το 2023. Ο βασικός κίνδυνος για τις προβλέψεις αυτές, σημειώνει ο Fitch, είναι η νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού να οδηγήσει σε νέους περιορισμούς στην Ελλάδα και να αποθαρρύνει τους ξένους τουρίστες να ταξιδέψουν στην Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ένας άλλος κίνδυνος είναι ο αντίκτυπος της πανδημίας στην αγορά εργασίας όταν θα αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης. Ανοδικός κίνδυνος όσον αφορά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη είναι ότι αυτή δεν αντανακλά τον αντίκτυπο από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, Ο αντίκτυπός των δανείων αυτών θα συνυπολογιστεί όταν υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις σχετικές επενδύσεις και τη χρηματοδότησή τους, αναφέρει ο οίκος.

Για τον τραπεζικό τομέα, ο Fitch αναφέρει ότι εξακολουθεί να αποτελεί αδυναμία για το πιστωτικό προφίλ της χώρας, αλλά τονίζει ότι υπήρξε βελτίωση τους δείκτες της ποιότητας του ενεργητικού του, με το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειώνεται το 2020 στο 30,1% από 40,6%, χάρη στις τιτλοποιήσεις. Η παράταση του πλαισίου «Ηρακλής» για άλλους 18 μήνες θα στηρίξει περαιτέρω τη μείωση των NPL και ο οίκος προβλέπει σημαντική μείωση του ποσοστού τους φέτος, παρ' ότι αναμένει να υπάρξουν νέα κόκκινα δάνεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ