Η μεγάλη μέρα των αναδρομικών των συνταξιούχων - Πονοκέφαλος 4 δισ. για την κυβέρνηση

Η μεγάλη μέρα των αναδρομικών των συνταξιούχων - Πονοκέφαλος 4 δισ. για την κυβέρνηση

Εντός της σημερινής ημέρας αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για την περίοδο από τον Ιούνιο 2015 έως τον Μάιο 2016.

Η απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου αφορά στις περικοπές που είχαν πραγματοποιηθεί σε συνταξιούχους με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.000 ευρώ.

Υπολογίζεται πως με την απόφασή του το ΣτΕ θα ανοίξει τον δρόμο για την καταβολή έως και 3,9 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει ως και 1,9 δισ. ευρώ για τις περικοπές και έως και 2 δισ. ευρώ για τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα που καταργήθηκαν το 2012.

Αρμόδιοι παράγοντες έχουν διαμηνύσει πως αποκλείεται η εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών, καθώς δεν υπάρχει σχετική δυνατότητα από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβέρνηση αναμένεται να ρυθμίσει νομοθετικά το θέμα και να προχωρήσει στην εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ -εφόσον γνωμοδοτήσει υπέρ των συνταξιούχων- με σταδιακή καταβολή των αναδρομικών σε βάθος χρόνου. Το πιθανότερο σενάριο προβλέπει την πληρωμή περίπου μισού δισ. ευρώ ετησίως, πράγμα που εφόσον πραγματοποιηθεί θα σημαίνει την αποπληρωμή της συνολικής οφειλής σε 7 με 8 χρόνια. Το ακριβές ποσό θα προσδιοριστεί από την απόφαση του ΣτΕ, από την οποία εξαρτάται αν δικαιούχοι των αναδρομικών θα είναι το σύνολο των 2,5 εκατ. συνταξιούχων ή μόνον όσοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη με αγωγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ