Βρούτσης: Αυξήσεις και όχι μειώσεις συντάξεων με το νέο ασφαλιστικό

Βρούτσης: Αυξήσεις και όχι μειώσεις συντάξεων με το νέο ασφαλιστικό

Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 και με βάση το νέο σύστημα θα υπολογιστούν οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Βρούτση.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική ευθεία για κατάθεση στη Βουλή με στόχο την ψήφιση του έως τις 21 Φεβρουαρίου. Αμέσως μετά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να περιμένουν τα νέα ειδοποιητήρια για την καταβολή των εισφορών αναδρομικά από την έναρξη του τρέχοντος έτους, ενώ ο Δεκέμβριος του 2019 είναι ο τελευταίος μήνας με εισφορές που βασίζονται στον νόμο Κατρούγκαλου.

Το νέο σύστημα προβλέπει έξι κλιμάκια εισφορών που διαμορφώνονται από 155 ως 500 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με τον υπουργό το νέο νομοσ΄χειδο είναι το πρώτο που συνοδεύεται από πλήρη ειδική αναλογιστική μελέτη για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις. Επίσης, επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ως το 2070 και προβλέπει -σύμφωνα με τον Γ. Βρούτση- αυξήσεις στις συντάξεις. Ειδικά, όλοι οι σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι της χώρας που θα έχουν 30 χρόνια ασφάλισης, θα δουν με το νέο νόμο υψηλότερες παροχές.

Επιπλέον και σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο:

Στα θέματα της παράλληλης ασφάλισης, έχουμε διευκρινίσει ότι οποιοσδήποτε μισθωτός - που παράλληλα έχει παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα - με μεικτό μισθό 934 ευρώ, καλύπτει τα 252 ευρώ, που αντιστοιχούν στη 2η ασφαλιστική κατηγορία των αυτοαπασχολουμένων και εκπληρώνει πλήρως τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.

Ο συντάξιμος μισθός όλων των ασφαλισμένων υπολογίζεται με τις αποδοχές 14 μηνών και όχι των 12 μηνών, όπως ψευδώς και ανυπόστατα ισχυρίστηκαν κάποιοι, προκαλώντας σύγχυση.
Λύνουμε το πρόβλημα του υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης για τις αμοιβές των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των επιχειρήσεων, εξαλείφοντας την ταλαιπωρία που υφίσταντο.

Οι υπηρετούντες στις επίλεκτες δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας (βατραχάνθρωποι, καταδρομείς, πυροτεχνουργοί, κ.ά.), αλλά και οι πιλότοι μας, δεν θα θιγούν από το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Αντίθετα, προστατεύονται.

Οι εισφορές Ιανουαρίου των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών. Ήδη, ο e-ΕΦΚΑ ετοιμάζει τα σχετικά ειδοποιητήρια, που θα σταλούν, μετά την ψήφιση του νόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ