Αποκαλυπτήρια για το νέο ασφαλιστικό

Αποκαλυπτήρια για το νέο ασφαλιστικό

Στη δημόσια διαβούλευση αναρτάται σήμερα το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού, που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης και στον υπολογισμό των κρατήσεων για τους μη μισθωτούς.

Η νέα παρέμβαση αποτελείται από 104 άρθρα που ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνουν αλλαγές στον υπολογισμό των συντάξεων που θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Οκτωβρίου 2019. Στην πράξη, οι συνταξιούχοι αναμένεται να δουν αυξήσεις, ενώ μία εφάπαξ παροχή θα δίνεται κάθε Δεκέμβριο.

Οι αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης αναμένεται να έχουν κερδισμένους όσους εργάζονται μέχρι τα 40 χρόνια εργασίας, ενώ δεν προβλέπεται ουσιαστικό όφελος για όσους αποφασίσουν να παραμείνουν στην εργασία μετά από αυτό το διάστημα.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες το νέο νομοσχέδιο εισάγει έξι ασφαλιστικές κλάσεις που διαμορφώνονται ως εξής:

  • 1η: 155 ευρώ
  • 2η: 186 ευρώ
  • 3η: 236 ευρώ
  • 4η:297 ευρώ
  • 5η: 369 ευρώ
  • 6η: 500 ευρώ

Οι εισφορές υγείας διαμορφώνονται σε 55 ευρώ για την πρώτη κλάση και σε 66 ευρώ για τις υπόλοιπες.

Για τους μισθωτούς που έχουν παράλληλα και μη μισθωτή απασχόληση καταργείται η υποχρέωση καταβολής εισφορών για κάθε δραστηριότητα. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, αυτή η κατηγορία εργαζόμενων θα πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον 241 ευρώ (την εισφορά της δεύτερης κλάσης συν την εισφορά υγείας) από το σύνολο των δραστηριοτήτων του.

Επίσης, από την 1η Ιουλίου μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών κατά 0,90 μονάδα και ως εξής:

  • Κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 0,48 πμ στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 πμ στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 4,25 ποσοστιαίες μονάδες και κατανέμεται 2,69 ποσοστιαίες μονάδες στον εργοδότη και 1,56 μονάδες στον εργαζόμενο.
  • Κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ