Στην τελική ευθεία το νέο ασφαλιστικό

Στην τελική ευθεία το νέο ασφαλιστικό

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για το νέο ασφαλιστικό, το οποίο χαρακτηρίζεται από αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης και από την άρση του ορίου των 1.300 ευρώ για την κύρια και επικουρική σύνταξη.

 

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με την ψήφιση των νέων ρυθμίσεων οι επικουρικές συντάξεις θα αυξηθούν μεσοσταθμικά κατά περίπου 100 ευρώ, ενώ θα μειωθεί στο 30% (από 60% σήμερα) η περικοπή του ποσοστού της σύνταξης για όσους συνταξιούχους εργάζονται.

Το νέο σύστημα θα έχει επίσης αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών, οι οποίες θα αποσυνδεθούν από το εισόδημα. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ΑΠΕ, θα περιλαμβάνονται κλιμακωτά επίπεδα ασφάλισης με κάθε επαγγελματία να επιλέγει κάθε Δεκέμβριο το μηνιαίο ποσό που θα καταβάλει για την επόμενη χρονιά.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν από 210 έως 566 ευρώ τον μήνα, ενώ οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν μειωμένες εισφορές 126 ευρώ μηνιαίως για τα πρώτα πέντε χρόνια της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ