Αντίστροφη μέτρηση για την πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία

Πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία

Αντίστροφη μέτρηση για την πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία

Την ερχόμενη Δευτέρα 1η Ιουλίου θα ξεκινήσει η λειτουργία της πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η πλατφόρμα αναμένεται να παραμείνει σε λειτουργία για έξι μήνες και στο διάστημα αυτό εκτιμάται ότι περίπου 180.000 δανειολήπτες θα υποβάλουν αίτημα για προστασία της πρώτης κατοικίας τους.

Στην ενεργοποίηση της πλατφόρμας αναφέρθηκε τη Δευτέρα στην ομιλία τους για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που σχολίασε πως δικαίωμα υποβολής αίτησης θα έχουν και οι επαγγελματίες που έχουν αποκτήσει δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία τους.

Η λειτουργία της πλατφόρμας σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας για το ξεκαθάρισμα μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων ύψους 8 δισ. και, επιπλέον, επιχειρηματικών δανείων 2 δισ.

Η πλατφόρμα θα είναι συνδεδεμένη με το Taxisnet, τον ΕΦΚΑ και τις τράπεζες για την αυτόματη άντληση όλων των απαιτούμενων πληροφοριών και ως σημείο εισόδου έχει οριστεί το site της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Σύμφωνα με το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί και με τους δανειστές, στον νέο μηχανισμό μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν οφειλές έως 100.000 ευρώ αν σε αυτές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια ή 130.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση λαμβάνονται επίσης υπόψιν η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 175.000 ευρώ για οφειλές με επιχειρηματικά δάνεια ή 250.000 ευρώ για κάθε άλλη περίπτωση.

Λαμβάνονται επίσης εισοδηματικά κριτήρια με το ετήσιο εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 12.500 ευρώ για ένα άτομο, 21.000 ευρώ για ζευγάρι, 26.000 ευρώ για τριμελή οικογένεια, 31.000 ευρώ για τετραμελή και 36.000 ευρώ για πενταμελή.

Ο δανειολήπτης θα υποβάλει το αίτημά του για υπαγωγή στις προστατευτικές διατάξεις και οι τράπεζες θα πρέπει να του υποβάλουν μία πρόταση ρύθμισης. Αν οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν ο δανειολήπτης θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την αναδιάρθρωση του δανείου με την κατάθεση σχετικής αίτησης στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ