Παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών σε 120 δόσεις

Παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών σε 120 δόσεις

Τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των οφειιλών προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά Ταμεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών.

Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει προβλήματα του παρελθόντος που υπάρχουν και έχουν συσσωρευτεί, υποστήριξε ο Ευκλ. Τσακαλώτος που απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις σχετικά με την κουλτούρα πληρωμών αλλά και την αντιμετώπιση των κακοπληρωτών, σχολίασε πως "πάντα θα υπάρχουν κακοπληρωτές".

Η ρύθμιση για τα φυσικά πρόσωπα, προβλέπει πληρωμή σε έως και 120 δόσεις βάσει του εισοδήματος και του αριθμού των τέκνων.

Για εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ δίνεται δυνατότητα ρύθμισης σε έως και 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 30 ευρώ.

Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, θα εφαρμόζεται προοδευτικός συντελεστής και ο αριθμός των δόσεων θα προκύπτει σε συνάρτηση με το χρέος.

Η εφάπαξ καταβολή θα διαγράφει το σύνολο των προσαυξήσεων.

Για οφειλές έως 3.000 ευρώ και για εισόδημα έως 10.000 ευρώ δεν θα υπάρχουν προσαυξήσεις, ενώ για τους υπόλοιπους θα εφαρμόζεται επιτόκιο 5%.

Ως ελάχιστος αριθμός δόσεων ορίζονται οι 18.

Για οφειλές νομικών προσώπων από τακτικό χαρακτήρα (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κλπ) θα ισχύουν 18 δόσεις, ενώ για οφειλές έκτακτου χαρακτήρα θα ισχύουν ως και 30 δόσεις.

Αιτήσεις για όλους θα μπορούν να γίνουν έως 28 Ιουνίου.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και ρυθμισμένες οφειλές ή οφειλές σε αναστολή

Υπολογίστε μόνοι σας και με τη βοήθεια του εργαλείου του Fpress τι σημαίνει για εσάς η ρύθμιση

Αναφορικά με τα χρέη προς τα Ταμεία η αρμόδια υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε πως η ρύμιση αφορά το σύνολο των οφειλών που είχαν δημιουργηθεί ως το τέλος του 2018 και που συνολικά υπολογίζονται σε 35 δισ. ευρώ.

Οι εργοδότες με οφειλές στο πρώην ΙΚΑ προβλέπεται αποπληρωμή σε 120 δόσεις με 50% μείωση των προσαυξήσεων, ενώ για τους μη μισθωτούς προβλέπεται επαναϋπολογισμός, εκτός από εκείνες που δημιουργήθηκαν την τελευταία διετία.

Η πλατφόρμα για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα ανοίξει αμέσως μετά το νομοσχέδιο και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η υπουργός ανέφερε επίσης πως στις συντάξεις χηρείας καταργετίαι το ηλικιακό όριο των 55 ετών, ενώ πρόσθεσε πως στο σχέδιο νόμου θα εναχθεί ρύθμιση για την προστασία των διανομέων (ντελίβερι), καθώς και για την ύπαρξη βάσιμου λόγου για την πραγματοποίηση απολύσεων.

Απαντώντας σε σχετικές ερωήσεις η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε πως της ρύθμισης δεν μπορούν να κάνουν χρήση όσοι είχαν υπαχθεί στην παλαιότερη ρύθμιση των 100 δόσεων, εκτός και αν στο μεταξύ την έχουν χάσει επειδή δεν αποπλήρωσαν εγκαίρως κάποια δόση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ