Γιατί πατάει «γκάζι» τώρα ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Από τις 10 Σεπτεμβρίου τέθηκε σε λειτουργία η νέα έκδοση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, η οποία είναι πιο ευέλικτη

Γιατί πατάει «γκάζι» τώρα ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Επιταχύνεται μήνα με το μήνα η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών προς την εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και προμηθευτές, μέσω της πλατφόρμας του Εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Μετά τις βελτιώσεις που έγιναν στο πλαίσιο το Εξωδικαστικού και την κατάργηση τουλάχιστον 11 δικαιολογητικών, η διαδικασία ένταξης των οφειλετών είναι ταχύτερη και εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί περαιτέρω το επόμενο χρονικό διάστημα.

Από τις 10 Σεπτεμβρίου τέθηκε σε λειτουργία η νέα έκδοση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, η οποία είναι πιο ευέλικτη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να προσθέσουν τα χρέη του 2017 για τις αιτήσεις που είχαν ήδη υποβληθεί. Υπενθυμίζεται ότι για τις αιτήσεις που δεν είχαν υποβληθεί, μπορούσε ο ενδιαφερόμενος να προσθέσει τα χρέη του 2017 ήδη από 1/7/2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Σεπτέμβριο και μετά έχει αυξηθεί θεαματικά ο αριθμός των αιτήσεων που υποβάλλονται στις τράπεζες για εξωδικαστική ρύθμιση ενώ τον περασμένο Οκτώβριο ο αριθμός των αιτήσεων τριπλασιάστηκε.

Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο υποβλήθηκαν 70 νέες αιτήσεις έναντι 280 αιτήσεων που είχαν λάβει οι τράπεζες μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Έτσι, η μείωση και η ψηφιοποίηση των αναγκαίων δικαιολογητικών βοήθησε στην επιτάχυνση των διαδικασιών. Το Δημόσιο – εφορία και ταμεία - με σε ένα χρόνο ολοκλήρωσε μόλις 200 αιτήσεις και καμία με χρέος άνω των 50.000 ευρώ. Τον Οκτώβριο ολοκλήρωσε 400 αιτήσεις και κάποιες άνω των 50.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά στην πορεία υλοποίησης του εξωδικαστικού, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΓΔΙΧ, αθροιστικά μέχρι σήμερα:

  • Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 57.647 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.
  • Έχουν υποβληθεί 4.954 αιτήσεις από επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
  • Έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 919 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ