Τι σημαίνει η συμφωνία του Brexit για τις αγορές και την κυκλοφορία των πολιτών

Παραιτήσεις κορυφαίων υπουργών, σφοδρό κύμα αμφισβήτησης για την Τ. Μέι και ανασφάλεια για το «αύριο» στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την δρομολόγηση του Brexit- Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής προκειμένου να επικυρωθεί το «deal» της αποχώ

Τι σημαίνει η συμφωνία του Brexit για τις αγορές και την κυκλοφορία των πολιτών

Σε έναν επώδυνο για τα εθνικά συμφέροντα συμβιβασμό -όπως της καταλόγισαν οι επικριτές της- κατέληξε η πρωθυπουργός της Βρετανιας Τερέζα Μέι με τους «27»  της Ε. Ε. για τους όρους του Brexit. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τους όρους του διαζυγίου, το πρώτο βήμα για τη λύση του... ταραγμένου γάμου ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες έγινε, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν αργά και βασανιστικά σε ένα πυκνογραμμένο νομικό κείμενο 585 σελίδων.

Οι όροι της συμφωνίας προκάλεσαν ωστόσο τριγμούς στη βρετανική πρωτεύουσα και για κάποιους τοποθετούν πλέον την κυβέρνηση στην κόψη του ξυραφιού. Οι πραγματικές δυσκολίες τώρα αρχίζουν για τη Μέι, καθώς μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, το πολύκροτο «deal» θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο. Για να εξασφαλισθεί η πλειοψηφία στην 650μελή Βουλή των Κοινοτήτων, χρειάζονται περίπου 320 ψήφοι και η Μέι θα χρειαστεί να δώσει σκληρή μάχη.

Οι ευρωσκεπτικιστές είναι τόσο εξαγριωμένοι με τη συμφωνία, που καταθέτουν μαζικά επιστολές στην αρμόδια επιτροπή των Τόρις που χειρίζεται τη διαδικασία αμφισβήτησης της ηγεσίας του κόμματος. Αμέσως μετά την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, οι φράσεις «νέες εκλογές», «προδοσία» «πρόταση μομφής» και «νέο δημοψήφισμα» έπεφταν βροχή, ενώ οι προβλέψεις για τη συνέχεια είναι παρακινδυνευμένες.

«ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ»

Η συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε επικυρώθηκε τελικά το βράδυ της Τετάρτης από το υπουργικό συμβούλιο μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση, οι υπουργοί της Μέι ωστόσο εμφανίστηκαν διχασμένοι και λίγες μόλις ώρες αργότερα ξεκίνησε ο «χορός των παραιτήσεων». Η πιο συμβολική αποχώρηση ήταν εκείνη του αρμόδιου υπουργού για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος στην επιστολή παραίτησής του σημείωσε ότι για λόγους συνείδησης «δεν μπορεί να στηρίξει το προσχέδιο για το Brexit» το οποίο απειλεί -όπως σημείωσε- την ακεραιότητα του Ην. Βασιλείου.

Ακολούθησαν άλλες 3 ηχηρές παραιτήσεις: Η Σουέλα Μπράβερμαν, υφυπουργός αρμόδια για το Brexit, ο αρμόδιος υπουργός για τη Βόρεια Ιρλανδία Σεϊλές Βάρα και η υπουργός Εργασίας, Έστερ ΜακΒέι. «Εκανα τις σωστές επιλογές, όχι τις εύκολες», διεμήνυσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ενώ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να στηρίξει την συμφωνία για το Brexit καθώς αυτό είναι προς «εθνικό όφελος». Επιμένει ότι η συμφωνία ήταν η καλύτερη δυνατή και κλείνει τα αυτιά της στους αντάρτες, τους χιλιάδες διαδηλωτές και τις δυσοίωνες προβλέψει για το μέλλον .

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ έκανε λόγο για ένα αποφασιστικό, κρίσιμο βήμα, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο δρόμος για τη διασφάλιση μιας ήπιας εξόδου εξακολουθεί να είναι δυνητικά δύσκολος. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ είχε προαναγγείλει τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit. Οσο για τα βασικά σημεία της συμφωνίας, έχουν ως εξής:

*Ιρλανδικά Σύνορα

Και τα δύο μέρη «θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια» για να ολοκληρώσουν μια μελλοντική εμπορική συμφωνία , 6 μήνες πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου το Δεκέμβριο του 2020. Αν δε συμβεί κάτι τέτοιο, η ΕΕ και Βρετανία θα μπορούσαν " να παρατείνουν τη μεταβατική περίοδο ".

*Μεταβατική περίοδος
Η Βρετανία θα αποχωρήσει επισήμως από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019, οπότε θα πάψει να συμμετέχει σε οποιοδήποτε επίπεδο λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Ωστόσο, στο πλαίσιο του σχεδίου συμφωνίας, θα παραμείνει στο εσωτερικό της ενιαίας αγοράς και θα εξακολουθήσει να υπόκειται στους νόμους και τους κανονισμούς της ΕΕ μέχρι το τέλος Δεκ του 2020.

*Χρηματοπιστωτικές αγορές
Σύμφωνα με το προσχέδιο, "οντότητες εγκατεστημένες στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζονται ως οντότητες εγκατεστημένες εκτός της Ένωσης". Στην πράξη, αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει στο να δοθεί στο χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λονδίνου ένα επίπεδο πρόσβασης στην αγορά της ΕΕ παρόμοιο με εκείνο που παρέχεται στις αμερικανικές και ιαπωνικές επιχειρήσεις.

*Ελεύθερη κυκλοφορία
Το προσχέδιο συμφωνίας παρέχει προστασία για περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και πάνω από 1 εκατομμύριο υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου στις χώρες της ΕΕ για να συνεχίσουν να ζουν, να εργάζονται ή να σπουδάζουν όπως σήμερα.

*Ο «λογαριασμός»

Η "συμφωνία δεν αφορά το ποσό της οικονομικής υποχρέωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά τη μεθοδολογία υπολογισμού του." Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, το Ηνωμένο Βασίλειο θα τιμήσει όλες τις υφιστάμενες κοινές δεσμεύσεις για τα προγράμματα της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ