Προϋπολογισμός: Στις 21 Νοεμβρίου η «ετυμηγορία» της Κομισιόν

Προϋπολογισμός: Στις 21 Νοεμβρίου η «ετυμηγορία» της Κομισιόν

Την ερχόμενη Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα καταθέσει στη Βουλή τον προϋπολογισμό για το 2019 και την ίδια ημέρα η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας και την αποτίμησή της για τον ελληνικό προϋπολογισμό στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Η πρόταση για την κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις την οποία θα εισηγηθεί το Euro Working Group στους υπουργούς Οικονομικών ήρθε μετά από ένα μαραθώνιο γύρο διαπραγματεύσεων ο οποίος έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη άνοιξη.

Όμως καμία απόφαση δεν μπορούσε να ληφθεί εάν πρώτα οι Ευρωπαίοι δεν είχαν στα χέρια τους τα δημοσιονομικά στοιχεία τα οποία θα επιβεβαίωναν τις εκτιμήσεις της Ελληνικής πλευράς ότι η ακύρωση του μέτρου δεν θα δημιουργούσε δημοσιονομικό κενό.

Ο προϋπολογισμός του 2019 θα κατατεθεί χωρίς τις προνομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις και με θετικά μέτρα ύψους 920 εκατ. ευρώ. Ψαλιδισμένες θα είναι οι δαπάνες του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων του 2019 και η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων εργαζομένων, η οποία είχε αρχικά προβλεφθεί πως θα κόστιζε 103 εκατ. ευρώ.

Η έκθεση της Κομισιόν

Στις 21 Νοεμβρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα και η πρώτη έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα.

Η έκθεση εποπτείας θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία το Eurogroup και ο ESM θα αποφασίσουν εάν θα εκταμιευθούν και πότε τα 600 εκατ. ευρώ από SMPs και ANFAs, τα κέρδη δηλαδή από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες και την ΕΚΤ.

Η απόδοση των κερδών αυτών στην Αθήνα σε συνδυασμό με κατάργηση επιτοκιακής επιβάρυνσης 200 εκατ. ευρώ εντάσσονται στα υπό αίρεση μέτρα για το χρέος, τα οποία αποφασίστηκαν τον περασμένο Ιούνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ