Στο τραπέζι του Euroworking Group οι συντάξεις

Η Αθήνα προσέρχεται στη συνεδρίαση, βάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών

Στο τραπέζι του Euroworking Group οι συντάξεις

Με «όπλο» το πλεόνασμα ρεκόρ του Οκτωβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης προσέρχεται στο EuroWorking Group.

Το «φλέγον» θέμα της εφαρμογής ή όχι της νομοθετημένης περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019των συντάξεων θα τεθεί την Πέμπτη στο Euroworking Group.

Η Αθήνα προσέρχεται στη συνεδρίαση, βάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Στο υπουργείο Οικονομικών είναι αρκετά αισιόδοξοι ότι τελικά η Ευρωπαίοι θα δεχθούν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων, που είναι θεσμοθετημένο από τις 19 Μαΐου 2017 με το νόμο 4472, τελικά δεν είναι διαρθρωτικό και δημοσιονομικά αχρείαστο.

Ωστόσο, πληθαίνουν οι απόψεις ευρωπαίων αξιωματούχων ότι ακόμη και αν τελικά δεχθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να μην ισχύσει το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα μιλάμε για κατάργηση αλλά για αναστολή του μέτρου. Ουσιαστικά, θα κρίνεται κάθε χρόνο ανάλογα την πορεία των πλεονασμάτων και της επίτευξης του στόχου του 3,5% έως το 2022 κατά πόσο θα τεθεί σε εφαρμογή ή όχι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην περικοπούν οι συντάξεις, αλλά και να προχωρήσει και σε παροχές 900 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα θέλει να καταβάλει επίδομα στέγασης, να προχωρήσει σε μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, στην επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων, στη μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10%, στη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων, στο πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι και στην ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής.

Οι θεσμοί θεωρούν πως ενδεχόμενη μη εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων το 2019 σε συνδυασμό με τα αντίμετρα οδηγεί σε δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.

Για να γεφυρώσει τη διαφορά η κυβέρνηση εξετάζει είτε να περικοπεί κατά 300 εκατ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2019, είτε να προχωρήσει σε μικρότερη μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019 και σε μικρότερο κοινωνικό μέρισμα το 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ